Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Σε πυρήνα πολιτισμού μεταμορφώνεται η Αγία Παρασκευή με τη λειτουργία μοναδικών χώρων πολιτισμού
Ένας υπέροχος καλλιτεχνικός θησαυρός φιλοξενείται στην Πινακοθήκη Χριστόφα Αναγνωστή που βρίσκεται στην Αγία Παρασκευή και η οποία αναμένεται να ανοίξει τις πύλες της στο κοινό το καλοκαίρι του 2023 , σύμφωνα με τον μέχρι τώρα προγραμματισμό. Περί τα 250 έργα που αντιπροσωπεύουν όλες τις εικαστικές τέχνες - χαρακτική, ζωγραφική, γλυπτική, εφαρμοσμένες τέχνες και κατασκευές- δείχνουν την εξέλιξη των εικαστικών τεχνών στην Ελλάδα τα τελευταία περίπου 100 χρόνια.
Όλα αυτά τα έργα είναι μέρος της συλλογής της οικογένειας Αναγνωστή και συγκεκριμένα των Δημήτρη Αναγνωστή, γιου του Χριστόφα Αναγνωστή και της συζύγου του Μάγδας Αναγνωστή, που θέλησαν να κάνουν ένα δώρο στο χωριό τους και όπως είπε η Μάγδα Αναγνωστή στο «Ε» αυτό εκπορεύθηκε από την ανάγκη που έχουν - εκείνη και ο σύζυγός της -να μοιράζονται εκείνα που έχουν - είτε πνευματικά είτε υλικά - με τους άλλους.
Ο Χριστόφας Αναγνωστής
Η οικογένεια Αναγνωστή είναι από τις πιο παλιές στην Αγία Παρασκευή. Ο Χριστόφας Αναγνωστής διετέλεσε τέσσερις φορές πρόεδρος της κοινότητας Αγ. Παρασκευής και λάτρευε το χωριό του. Προπολεμικά υπήρξε δημοτικός σύμβουλος Αγίας Παρασκευής ο νεότερος τότε. Στη συνέχεια έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και δραστηριοποιήθηκε μέσα από το κομμουνιστικό κόμμα τα χρόνια εκείνα.
Η συλλογή
Η συλλογή της Πινακοθήκης Χριστόφα Αναγνωστή γεννήθηκε από την αγάπη για την τέχνη όπως λέει η νύφη του. Τα έργα τέχνης που υπάρχουν στο χώρο είναι μέρος της ευρύτερης οικογενειακής συλλογής έργων τέχνης στην οποία «focus» κάνουν περισσότερο στη γλυπτική και στο παιδικό βιβλίο. Η ιδέα για την πινακοθήκη ήταν κάτι που ωρίμασε σταδιακά, όπως μας εξιστορεί η κα Μάγδα Αναγνωστή. «Κάποια στιγμή ξέραμε όλοι στην οικογένεια ότι θα κάναμε ένα δώρο στο χωριό από εκείνα τα πράγματα τα οποία έχουμε και έχουμε την ανάγκη να μοιραζόμαστε - είτε αυτό που έχουμε είναι υλικό είτε είναι πνευματικό. Η ανάγκη για να το μοιραστούμε με τους άλλους είναι μέσα σε όλους μας βαθιά» είπε χαρακτηριστικά.
Πολιτιστικός Πυρήνας η Αγία Παρασκευή
Σε πολιτιστικό πυρήνα μεταμορφώνεται σιγά - σιγά η Αγία Παρασκευή καθώς μετά το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου της Τράπεζας Πειραιώς, την K- Gold Temporary Gallery του Νικόλα Βαμβουκλή, τώρα έρχεται να προστεθεί η Πινακοθήκη Χριστόφα Αναγνωστή που αναμένεται να λειτουργήσει, σύμφωνα με τον προγραμματισμό το καλοκαίρι του 2023. Σε αυτά αργότερα αναμένεται να προστεθούν η Συλλογής της Μαρίας Καλλιπολίτη και φυσικά το Κέντρο Ανάδειξης και Μνήμης των Γενοκτονιών και του Ολοκαυτώματος που έχει εγκριθεί από την επιτροπή του προγράμματος «ΕΛΛΑΔΑ 2021» μετά από πρόταση του Δήμου Δυτικής Λέσβου στο πλαίσιο του Εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Η υλοποίηση του οράματος
Η πινακοθήκη φιλοξενείται στο κτίριο το οποίο στέγαζε κάποτε το εργοστάσιο ηλεκτρικού που τροφοδοτούσε με ηλεκτρισμό όλο το νησί με μηχανές που λειτουργούσαν με πετρέλαιο. Κάποια στιγμή αυτά αντικαταστάθηκαν με πιο σύγχρονους τρόπους και το κτήριο εγκαταλείφθηκε και παρήκμασε. Αποτελούσε δε μέρος ενός ευρύτερου βιομηχανικού συγκροτήματος που ήταν γνωστό στο χωριό ως η μηχανή της εταιρείας -επειδή ανήκει σε μία ιδιωτική εταιρεία.
Οι ενέργειες για τη δημιουργία πινακοθήκης ξεκίνησαν επί δημαρχίας Σπύρου Γαληνού όταν υπήρχε ο ενιαίος δήμος Λέσβου. «Και πρέπει να πούμε ότι ο τέως δήμαρχος, Σπύρος Γαληνός από την πρώτη στιγμή την αγκάλιασε με πολλή αγάπη και φροντίδα και επιτάχυνε τις διαδικασίες όσο είναι δυνατόν μέσα στο γραφειοκρατικό σύστημα με το οποίο λειτουργούν οι δήμοι ώστε πριν το τέλος της θητείας του να έχει γίνει το σύνολο των εργασιών. Λίγα πράγματα που απέμειναν λίγο πριν το διαχωρισμό των δύο δήμων τα ολοκλήρωσε ο καινούργιος Δήμος Δυτικής Λέσβου, ο οποίος και παρέλαβε το έργο από τον εργολάβο, που δυστυχώς καθυστέρησε λίγο. Στη συνέχεια όμως μας περιέλαβαν οι δύο καραντίνες και αποκλεισμοί και έτσι φτάσαμε στο 2022. Μόλις φέτος το καλοκαίρι καταφέραμε να αρχίσουμε να υλοποιούμε και ελπίζουμε να ολοκληρωθεί μέσα στον επόμενο χρόνο καθώς δεν κατοικούμε εδώ. Η μεταφορά των έργων δεν είναι εύκολη είναι πολύ δύσκολο να μεταφερθούν πακεταρισμένα και να τα εμπιστευτείς σε φορτηγά. Το μεγαλύτερο μέρος το μεταφέραμε μόνοι μας» είπε η κα Αναγνωστή και πρόσθεσε: «Οι εργασίες που απομένουν είναι να έρθουν τα τελευταία έργα να τοποθετηθούν στις θέσεις τους, να τοποθετηθούν πινακίδες που να δίνουν εξηγήσεις τι είναι το κάθε έργο από αυτά. Είναι έργα που όπως αναλάβαμε τα προηγούμενα θα επαναλάβουμε και σε αυτά. Από το δήμο είναι να γίνουν δυο-τρία πράγματα όπως ήταν τοποθετηθούν εξωτερικά παντζούρια μεταλλικά κατά τον παραδοσιακό τρόπο στα παράθυρα τα οποία δεν υπάρχουν ή πετάσματα τα οποία είναι απαραίτητο να μπουν ούτως ώστε να κόβουν το φως, το οποίο είναι εξαιρετικά βλαπτικό για τα έργα τέχνης. Πρέπει να πω ότι ο δήμαρχος Ταξιάρχης Βέρρος υποσχέθηκε ότι θα γίνουν αυτές οι εργασίες και θα μπορέσουμε να ανοίξουμε επίσημα πλέον το επόμενο καλοκαίρι. Βεβαίως θα πρέπει να προσληφθεί κάποιος άνθρωπος να εκπαιδευτεί ώστε να μπορεί να ξεναγεί, να ανοίγει το χώρο για να είναι και αυτός επισκέψιμος στο κοινό».
Ολοκληρώνοντας θα πρέπει να πούμε ότι την Πινακοθήκη θα συνοδέψει μια έκδοση με όλο το υλικό που φιλοξενείται. Αναφορά για την Πινακοθήκη γίνεται στο Λεσβιακό Ημερολόγιο 2022 που επιμελείται ο Παναγιώτης Σκορδάς.
Σημειώνεται ότι το επόμενο διάστημα θα κοινοποιηθεί και η ξενάγηση με τον φακό του «Ε» στο χώρο από την κα Μάγδα Αναγνωστή.
Ευχαριστούμε τον Παναγιώτη Σκορδά για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης συνέντευξης.
Η Μάγδα Αναγνωστή
Αξίζει, στο σημείο αυτό να κάνουμε ιδιαίτερη αναφορά στην κα Μάγδα Αναγνωστή- η οποία με κείμενα τους που έχουμε δημοσιεύσει στο «Ε» έχει αναδείξει ιδιαίτερα στοιχεία της πνευματικής παράδοσης του νησιού μας- η οποία με ιδιαίτερη θέρμη και ζήλο μίλησε, στο «Ε» για έργα που φιλοξενούνται στο χώρο, κάνοντάς μας τόσο εμάς όσο και εκείνους που θα επισκεφτούν την Πινακοθήκη, κοινωνούς της ελληνικής τέχνης όπως εκείνη εξελίχθηκε τα τελευταία περίπου 100 χρόνια.
Γεννήθηκε στα Τρίκαλα το 1953. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ και Ιστορία Τέχνης. Εργάστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας και έχει βραβευτεί σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Παντρεύτηκε με τον ψυχίατρο Δημήτρη Αναγνωστή από την Αγία Παρασκευή Λέσβου και έχουν μία κόρη, την Καλλιόπη.
Με τον σύζυγό της ασχοληθήκαν με τις εικαστικές τέχνες και έχουν καταρτίσει μια συλλογή έργων κυρίως Ελλήνων καλλιτεχνών, ένα σημαντικό μέρος της οποίας δώρισαν στον Δήμο Δυτικής Λέσβου. Από κοινού επίσης έχουν καταρτίσει μία μοναδική συστηματική συλλογή παιδικού και εφηβικού εξωσχολικού βιβλίου, η οποία αριθμεί πάνω από 10000 τίτλους και επίσης προορίζεται για δωρεά σε δημόσιο φορέα.
Από παλιά αρθρογράφησε στον τοπικό τύπο Τρικάλων και Καρδίτσας, συνεργάζεται με κυριακάτικη εφημερίδα των Αθηνών, και με διάφορα περιοδικά, κυρίως για θέματα τέχνης και πολιτισμού, αλλά και άλλα ιστορικά και κοινωνικά ζητήματα, καθώς και με το Λεσβιακό Ημερολόγιο. Έγραφε από παλιά και συνεχίζει μέχρι σήμερα στην Ηχώ της Αγίας Παρασκευής.
Από κοινού με το σύζυγό της και με τους καθηγητές Ιστορίας Τέχνης του ΕΚΠΑ Δημήτρη Παυλόπουλο και Γλυπτικής της ΑΣΚΤ, Μάρκο Γεωργιλάκη συνεργάστηκε στην έκδοση “Ανθρωπογραφές” που εκδόθηκε από την ΑΣΚΤ. Επίσης στη συλλογική έκδοση “Λαϊκές γιορτές χθες, σήμερα στο Αιγαίο” μαζί με τον σύζυγό της, τον Δ. Παυλόπουλο και τον καθηγητή Μ. Γ. Μερακλή - βιβλίο που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Αιγαίου - είχε την επιμέλεια και τον γενικό σχεδιασμό. Σε διαδικασία έκδοσης βρίσκεται το νέο βιβλίο, από κοινού με τον σύζυγό της, με θέμα: το παιδί και το βιβλίο για παιδιά.
Έχει εκδοθεί επίσης το βιβλίο της: «Η επανάσταση του 1821 και το Ελληνικό Βιβλίο για Παιδιά» και πάλι σε δικό της σχεδιασμό. Τα στοιχεία για την συγγραφή του, έχουν αντληθεί από το περιεχόμενο της συλλογής παιδικού και εφηβικού βιβλίου.