Συνέντευξη του Λέσβιου βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ με φόντο τις εσωκομματικές εκλογές

Παν. Δουδωνής: «Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για την ενότητα του κόμματος» [Vid]

12/08/2024 - 09:00 Ενημερώθηκε 04/10/2024 - 18:06

Περιλαμβάνεται στον στενό κύκλο της ομάδας συνεργατών του Νίκου Ανδρουλάκη και εκτιμά ότι η νίκη του στις εσωκομματικές του Οκτωβρίου είναι δεδομένη σύμφωνα τις μετρήσεις και τα μηνύματα του κόσμου.  

Υποστηρίζει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν περιλαμβάνεται στους ηττημένους των ευρωεκλογών στους οποίος κατατάσσονται, σύμφωνα με τα εκλογικά αποτελέσματα, Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ.  

Επισημαίνει ότι ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κλήθηκε να διαχειριστεί πολλές εκλογικές αναμετρήσεις, που τα αποτελέσματά τους όμως ήθελαν το κόμμα να δυναμώνει και αυτό ήταν αιτία να αφήσει «πίσω» την αναδιάρθρωση του κόμματος που χαρακτηρίζει αναγκαία. Εκτιμά ότι οι εσωκομματικές εκλογές που θα διεξαχθούν στο πλαίσιο ενός πολιτισμένου διαλόγου θα έχει θετικό αντίκτυπο ως προς τις αρχές και τη στρατηγική του κόμματος.  

Παρά την πολιτική κρίση που υφίστατο σαν χώρος τα προηγούμενα χρόνια- ως αποτέλεσμα, όπως υποστηρίζει, επιλογών μίας μειοψηφίας που είχαν όμως αντίκτυπο στο σύνολο του κόμματος- εντούτοις κατάφερε να διατηρήσει την αυτονομία του. Αυτή ήταν μία πολιτική μάχη, όπως αναφέρει, από την οποία το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να βγει νικητής.  

Ο βουλευτής επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Δουδωνής με καταγωγή από τον Μεσότοπο, θέτει στις προτεραιότητες του την πολιτική αυτονομία του ΠΑΣΟΚ με τον ίδιο να δηλώνει αγωνιστής της ενότητας του κόμματος.  

Παναγιώτης Δουδωνής, βουλευτής επικρατείας του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ

Η συνέντευξη  

Πως ερμηνεύεται τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και δεδομένου ότι αυτά οδήγησαν το ΠΑΣΟΚ σε διαδικασίας ανάδειξης ξανά νέας ηγεσίας; 

«Τα άλλα κόμματα έπεσαν, το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ είναι το μόνο από τα τρία μεγάλα κόμματα το οποίο ανέβασε τα ποσοστά του έστω και 1%. Αυτό καταρχάς είναι κάτι θετικό. Δεν λέω ότι είναι μία μεγαλειώδης νίκη, ούτε ότι είμαστε οι μεγάλοι νικητές. Δεν υπήρξαν νικητές σε αυτές τις ευρωεκλογές, υπήρξαν ηττημένοι. Δεν είμαστε όμως στους ηττημένους. Αυτό για μένα είναι πάρα πολύ σημαντικό.  

Από κει και πέρα, άνοιξε μία συζήτηση, βιαστικά, θα έλεγα - εγώ τοποθετήθηκα και στον χρόνο εκείνο- και ο πρόεδρος απεφάσισε αυτή να την κλείσει με τον πλέον θεσμικό τρόπο που είναι η προσφυγή στις εσωκομματικές κάλπες, που θα πραγματοποιηθούν στις 6 και 13 Οκτωβρίου 2024. Σε αυτές θέλουμε την επιλογή των φίλων και των μελών του ΠΑΣΟΚ.  

Άρα λοιπόν δεν νομίζω ότι υπήρξε ένα αποτέλεσμα το οποίο ήταν καταστροφικό για το ΠΑΣΟΚ ή ήταν ήττα. Δεν μπορώ να πω πως ήταν η μεγάλη νίκη που θέλαμε, αλλά δεν ήταν ένα αποτέλεσμα κακό. Δεν είμαστε στους ηττημένους, ενώ οι άλλοι δύο ήταν. Και αυτό θέλω να το συνυπολογίσουμε μαζί με το γεγονός ότι όλα τα λεγόμενα «μη αντισυστημικά» - με την κακή έννοια του όρου - κόμματα παραδοσιακά στις ευρωεκλογές καταγράφουν μικρότερα ποσοστά από τις κανονικές τους επιδόσεις στις εθνικές εκλογές. Αυτή είναι για μένα η εικόνα».  

Θεωρείτε ότι «κακώς» τέθηκε ζήτημα ηγεσίας νέου προέδρου; 

«Καταρχάς έχουμε τα δημοσκοπικά ευρήματα γι’ αυτό και νομίζω ότι η πλειοψηφία της τάξεως του 60% των ψηφοφόρων και των φίλων του ΠΑΣΟΚ, λένε το ίδιο με μένα. Αυτό το λέμε γιατί είχαμε μία διαδικασία συντεταγμένη σε 1,5 χρόνο από τώρα με καθαρό χρόνο μπροστά. Επίσης γιατί ο πρόεδρος έχει τη θέση αυτή 2,5 χρόνια, άρα είναι στο μισό της θητείας του με ταυτόχρονα πολλές εκλογικές αναμετρήσεις (εθνικές εκλογές -δεύτερες εθνικές εκλογές - δημοτικές- περιφερειακές - ευρωεκλογές). Άρα λοιπόν είχε πάρα πολλά επείγοντα εκλογικά θέματα. Δεν μπορούσε να αφιερωθεί σε αυτό που λέμε ότι είναι το αναγκαίο και το αναγκαίο είναι η αναδιάρθρωση του κόμματος. 

Καταλαβαίνω την κριτική, φυσικά την ακούω. Αλλά πάντα η πολιτική ήταν ένας συνδυασμός του επείγοντος και του αναγκαίου. Εδώ είχαμε το «επείγον» που ήταν οι εκλογές, δεν μπορέσαμε όμως να κάνουμε το «αναγκαίο», θα το κάνουμε - φαντάζομαι - την επόμενη μέρα και αυτό είναι η μεγάλη μας υπόσχεση».  

Οι πολλές υποψηφιότητες για την ηγεσία βοηθούν στην συσπείρωση του κόμματος, σε μία χρονική περίοδο που το ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ αυξάνει τα ποσοστά του; 

«Νομίζω δεν είναι θέμα αριθμού, είναι θέμα διαλόγου. Και αν ο διάλογος είναι ένας πολιτικός διάλογος θα φανούν και οι διαφοροποιήσεις, διότι κάθε κόμμα δεν είναι μία γραμμή. Μία γραμμή καταλήγει να είναι μέσα από την σύνθεση αντιτιθέμενων απόψεων. Αν λοιπόν πολιτικοποιηθεί η διαδικασία -και δεν πάμε στα διαπροσωπικά, στις αλληλοκατηγορίες, δηλαδή σε θέματα μικροπολιτικής- νομίζω ότι ούτε καλό ούτε κακό είναι. Σίγουρα με περισσότερες φωνές θα έχουμε μία καλή συζήτηση και θα αναδειχθούν και τα πολιτικά θέματα. Άρα, λοιπόν, από μόνο του δεν μου λέει κάτι κακό. Όμως έχει σημασία η συζήτηση να είναι πολιτική και πολιτισμένη. Δεν είναι μία συζήτηση που διεξάγεται μεταξύ πολιτικών αντιπάλων και εκεί πρέπει να είναι πολιτισμένη η συζήτηση και να φαίνονται οι πολιτικές διαφορές, αλλά «a fortiori» όταν έχεις να κάνεις με το ίδιο το κόμμα και την εσωτερική του λειτουργία πρέπει να υπάρχει ένας διάλογος, ο οποίος είναι σε συγκεκριμένα πλαίσια.  

Ξέρετε ότι υποστηρίζω τον Νίκο Ανδρουλάκη και προτιμώ να σας λέω - και αυτό θέλω να σας λέω- τα πλεονεκτήματά του, με τα οποία μπορεί να προσφέρει καλύτερα κατά την εκτίμησή μου, από άλλους υποψηφίους. Δεν έχω κανένα σκοπό να μιλήσω αρνητικά για άλλους υποψηφίους. Εξάλλου αν γίνει ένα μεγάλο κυβερνών ΠΑΣΟΚ και βγει ο Νίκος Ανδρουλάκης πρόεδρος πρέπει να τους παρουσιάσουμε υπουργούς αυτούς αύριο -έτσι δεν είναι; - ο καθένας στον τομέα του. Αν υπάρχουν αλληλοκατηγορίες είναι κάτι που εξ ορισμού δεν βοηθά».  

Οι συζητήσεις και οι ανακατατάξεις στον χώρο της κεντροαριστεράς τι σημαίνουν για το ΠΑΣΟΚ; Θα μπορούσε ενδεχομένως να υπάρξει κάποια κοινή πλεύση με κόμμα του πολιτικού αυτού ευρύτερου χώρου; 

«Ένα μεγάλο ζητούμενο, τα τελευταία 10 χρόνια ήταν η διατήρηση της πολιτικής αυτονομίας του ΠΑΣΟΚ και από άλλους χώρους και από συμφέροντα - και αυτή βέβαια είναι μία πολιτική μάχη που την έχουμε δώσει με πολύ σκληρούς όρους γιατί καταλαβαίνετε ότι κάποια πράγματα που κάναμε ενόχλησαν. Το ότι κάναμε πρόταση μομφής και ενώσαμε και την αντιπολίτευση - γιατί δεν είχαμε τις 50 ψήφους και γιατί καλό ήταν που έγινε αυτό- ήταν κάτι που μας έφερε σε σύγκρουση με πολλά συμφέροντα. Σας θυμίζω η πρόταση μομφής ήταν για το δυστύχημα των Τεμπών και την «μονταζιέρα» για το έγκλημα. Άρα λοιπόν η διατήρηση της πολιτικής αυτής αυτονομίας, εξακολουθεί για μένα και για τον Νίκο Ανδρουλάκη -και για όσους την υποστηρίζουν- να είναι προτεραιότητα.  

Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να αυτοδιαλυθούμε για να πάμε σε έναν ευρύτερο σχηματισμό. Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν; Όχι «συγκολλήσεις κορυφής», αλλά μπορούμε να διευρυνθούμε και προς το κέντρο και προς τα αριστερά με ανθρώπους που έχουν αποδείξει και την συνέπειά τους και την ιδεολογία τους και την στάση τους. Μπορεί να μην προέρχονται από τον δικό μας χώρο με την στενή έννοια του όρου, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συμπορευτούμε. Δεν είμαστε όμως -αν με ρωτάτε αυτό - υπέρ της αυτοδιάλυσης του ΠΑΣΟΚ και της συνένωσής του με ένα άλλο τρίτο κόμμα. Νομίζω ότι αυτό δεν αποδίδει και εκχωρεί και κάτι το οποίο είναι αν θέλετε η προσπάθεια και ο αγώνας εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που έμειναν και στα δύσκολα και που έρχονται μας σιγά - σιγά τώρα».  

Είσαστε βουλευτής Επικρατείας με την ηγεσία Ανδρουλάκη. Σε περίπτωση που αλλάξει ο πρόεδρος, ποια θα είναι η δική σας πορεία, εδομένου ότι οι βουλευτές επικρατείας καλούνται στην δεύτερη θητεία συνήθως να επιλέξουν εκλογική Περιφέρεια, ενδέχεται αυτή να είναι η Λέσβος;  

«Πιστεύω στην νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη, το βλέπω και δημοσκοπικά να προκύπτει αυτό, δηλαδή το βλέπω με βάση τα στοιχεία και με τα μηνύματα που λαμβάνω. Ανεξαρτήτως αυτού εγώ είμαι βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, αγωνίζομαι για το ΠΑΣΟΚ και θα συνεχίσω να αγωνίζομαι με τον τρόπο που αγωνίζομαι και τώρα. Αυτό νομίζω ότι είναι το σημαντικό γιατί θα πρέπει να έχουμε μία παραταξιακή συνείδηση. Αντιστοίχως και περιμένω όλοι να έχουμε μία ενότητα. Δηλαδή το βασικό πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ για πολλά χρόνια, πέρα από ζητήματα ηθικής φύσεως που ταλαιπώρησαν και πλήγωσαν τους Έλληνες, συνδυαζόμενα και με τα δύσκολα μέτρα που ελήφθησαν στα μνημόνια - και αυτά μας κάνουν να ανεβαίνουμε δύσκολα, δεν είναι κάτι άλλο, αυτή είναι η δική μου ανάγνωση τουλάχιστον- και από θέματα που προέκυψαν από προηγούμενες δεκαετίες και τα κουβαλάμε με συγκεκριμένες συμπεριφορές μιας μικρής μειοψηφίας που όμως αποδόθηκε σε όλους μας.  

Το βασικό θέμα είναι να πείσουμε και να έχουμε ενότητα. Αυτό, λοιπόν, στο δικό μου το κομμάτι είναι απόλυτο, εγώ θα αγωνιστώ για την ενότητα του ΠΑΣΟΚ.  

Ως προς την επιλογή της εκλογικής Περιφέρειας, νομίζω είναι νωρίς να τα πούμε αυτά. Θα ταχθώ όπου αισθανθώ ότι θα είμαι πιο χρήσιμος και για τους πολίτες και για το ΠΑΣΟΚ».  

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey