Η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου στον μοναδικό σωζόμενο καθολικό ναό της Λέσβου

Ιωσήφ Πρίντεζης: Να είμαστε άνθρωποι οι οποίοι προσπαθούν να φωτίσουν το κόσμο γύρω τους [Vid]

14/02/2024 - 11:06 Ενημερώθηκε 17/02/2024 - 14:21

Ο Άγιος Βαλεντίνος γιορτάζεται και φέτος στη Μυτιλήνη με τη Θεία Λειτουργία να τελείται στις 6:00 το απόγευμα της Τετάρτης 14 Φεβρουαρίου, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Μητροπολίτη Νάξου – Άνδρου – Τήνου – Μυκόνου και Αποστολικού Τοποτηρητή Λέσβου – Χίου - Σάμου στην οποία ανήκει και η καθολική Κοινότητα της Μυτιλήνης, Ιωσήφ Πρίντεζη.

«Ο Άγιος Βαλεντίνος είναι μάρτυρας της Εκκλησίας μας, ήταν ιερέας, είναι ένας κοινός Άγιος. Η αδελφή Ορθόδοξη Εκκλησία τον γιορτάζει στις 9 Ιουνίου και εμείς έχουμε την χαρά να έχουμε κάποια λείψανα του Αγίου στον Ναό της Μεταστάσεως Θεοτόκου στη Μυτιλήνη και γι’ αυτό δίνεται ιδιαίτερη επισημότητα και έμφαση ανήμερα της γιορτής του» αναφέρει σε συνέντευξή του στο «Ε» ο σεβασμιότατος Ιωσήφ Πρίντεζης.

O Ιωσήφ Πρίντεζης

Ιωσήφ Πρίντεζης: Οι σχέσεις των ανθρώπων έχουν γίνει δύσκολες και σκληρές

«Το μήνυμα ανήμερα της γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου θα αφορά πάντα τις σχέσεις μεταξύ του άντρα και της γυναίκας σε μία οικογένεια. Προσπαθώντας και φτιάχνοντας μια οικογένεια με παιδιά – γιατί ο έρωτας δεν μένει μεταξύ δύο ανθρώπων – ο έρωτας πάντα γίνεται φως και χαρά για όλους γύρω. Και γι’ αυτό ένα ερωτευμένο ζευγάρι είναι χαρούμενο και ακτινοβολούν αυτή τη χαρά και τον έρωτά τους στους άλλους. Ο Άγιος Βαλεντίνος υποστήριξε αυτή τη σχέση και γι’ αυτό η Εκκλησία τον ανακήρυξε προστάτη των ερωτευμένων και των νέων ανθρώπων.

Εμείς θέλουμε σήμερα να περάσουμε το μήνυμα της αγάπης, ιδιαίτερα σήμερα που δυστυχώς ακούγονται πάρα πολλά για την ενδοοικογενειακή βία και όχι μόνο. Οι σχέσεις των ανθρώπων έχουν γίνει δύσκολες και σκληρές κατά κάποιο τρόπο και το μήνυμα του Αγίου Βαλεντίνου είναι να μην απομακρυνόμαστε από τον Θεό ο οποίος είναι η αγάπη και να προσπαθούμε να ζούμε αυτή την αγάπη, να ζούμε την αλληλοκατανόηση, την γενναιοδωρία, την καλοσύνη, την ευγένεια. Να είμαστε άνθρωποι οι οποίοι προσπαθούν να φωτίσουν τους ανθρώπους γύρω τους και μέσα από μία σχέση τόσο όμορφη όπως είναι ο έρωτας δύο νέων, να δίνουν και το καλό παράδειγμα και στους υπόλοιπους ανθρώπους» είπε ο σεβασμιότατος στην συνέντευξή του ενώ εξέφρασε για πρώτη φορά δημόσια την δική του άποψη ως προς την εκδήλωση κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μία προσωπική άποψη και χωρίς να θέλει να αντικαταστήσει τους ειδικούς:

«Εγώ έχω μία θεωρία, την οποία δεν την έχω μοιραστεί με κανέναν, και η οποία ίσως βοηθήσει αλλά δεν ξέρω πως θα γίνει πραγματικότητα. Οι γυναίκες είχαν το φεμινιστικό κίνημα, το οποίο ανέδειξε τις ικανότητές τους, τα χαρίσματά τους, την αξιοπρέπειά τους, το τι  μπορούν να προσφέρουν και τι προσφέρουν μέσα στην οικογένεια και στην κοινωνία, έγιναν αναγνωρίσιμες, απέκτησαν αυτοπεποίθηση. Όμως για το αντρικό φύλλο δεν έχει γίνει ένα τέτοιο κίνημα. Οπότε θεωρώ ότι οι άντρες έχουνε κατά κάποιο τρόπο μείνει πίσω. Αυτό που λέω δεν τον έχω ψάξει επιστημονικά, ούτε θέλω να κάνω τον ψυχολόγο, απλά έχω αυτή την άποψη ότι οι άνδρες δεν έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που να μπορούμε να διαχειριστούμε τα συναισθήματά μας και πολλές φορές τα ένστικτά μας και πολλές φορές καταφεύγουμε στην βία γιατί αυτό είναι το πιο εύκολο – είτε την λεκτική είτε την σωματική βία. Οπότε θεωρώ ότι θα χρειάζεται ένα τέτοιο κίνημα και για τους άνδρες ώστε να αναδειχθεί τι σημαίνει να είσαι άνδρας, πατέρας και νομίζω τότε η κοινωνία μας θα είναι καλύτερη. Βλέπουμε ακόμη ότι οι πατέρες, οι γονείς, οι μπαμπάδες, αδιαφορούν για τα παιδιά τους, χωρίζουν πολύ εύκολα, απιστούν πολύ εύκολα. Όλα αυτά δείχνουν ότι κάτι λείπει από την αντρική ψυχολογία και ελπίζω να δημιουργηθεί ένα τέτοιο κίνημα για να μπορέσουν οι άνδρες να προχωρήσουν, να ωριμάσουν και να μην νοιώθουν – ίσως κάποιες φορές- μειονεκτικά απέναντι στις γυναίκες που έχουν καταφέρει τα τελευταία 60 χρόνια τόσα πολλά».

«Η Καθολική Εκκλησία αναγνωρίζει την μεγαλοψυχία των Μυτιληνιών»

Στις δηλώσεις του θέλησε να τονίσει ότι η Καθολική Εκκλησία αναγνωρίζει την μεγαλοψυχία την οποία επέδειξαν οι κάτοικοι της Λέσβου, οι οποίοι ήρθαν αντιμέτωποι με το προσφυγικό. Σε κάθε περίπτωση αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο πάπας Φραγκίσκος έχει πραγματοποιήσει με αφορμή το συγκεκριμένο ζήτημα δύο επισκέψεις στη Λέσβο το 2016 και το 2021. Το 2016, 12 Σύριοι πρόσφυγες είχαν ταξιδέψει με το αεροσκάφος του στην Ιταλία και το 2021 12 μετανάστες που ζούσαν στο νησί μετεγκαταστάθηκαν στην Ιταλία όπου επρόκειτο να τους φροντίσει καθολική οργάνωση. 

«Θέλω να πω για άλλη μια φορά συγχαρητήρια στους Μυτιληνιούς γιατί σηκώσανε ίσως το μεγαλύτερο βάρος του προσφυγικού και έχω γνωρίσει αξιόλογους ανθρώπους που σκέφτηκαν και ενήργησαν πέρα από το αναμενόμενο και βοήθησαν αυτούς τους ανθρώπους που ξεριζώθηκαν από την πατρίδα τους και βρέθηκαν στην Ελλάδα -ίσως δεν θέλουνε να βρίσκονται εδώ- πάντως η μεγαλοψυχία των Μυτιληνιών πρέπει να τονίζεται και οι ίδιο να το ξέρουν ότι τουλάχιστον η Καθολική Εκκλησία το εκτιμάει πάρα πολύ και κάθε άνθρωπος θα έπρεπε να το εκτιμάει. Πέρα από τις πολιτικές το να είμαστε άνθρωποι και να συμπαραστεκόμαστε στον συνάνθρωπό μας όταν είναι πεσμένος στο χώμα και έχει την ανάγκη μας είναι πάρα πολύ σπουδαίο και οι Μυτιληνιοί έδωσαν αυτό το παράδειγμα» τόνισε ο σεβασμιότατος καταλήγοντας στις δηλώσεις του.

Η Καθολική Εκκλησία της Μεταστάσεως της Θεοτόκου

Η Καθολική Εκκλησία της Μεταστάσεως της Θεοτόκου χτίστηκε το 1843 σε κεντρικό σημείο της Μυτιλήνης. Αποτέλεσε το Καθολικό Ιεράς Μονής, η οποία λειτούργησε έως το 1979. Οι τέσσερις τάφοι που βρίσκονται στο εσωτερικό της απορρέουν από την πρακτική ενταφιασμού εντός των εκκλησιών του Καθολικού δόγματος. Ανήκε στους Ελασσόνες Φραγκισκανούς Μοναχού, ανάγλυφο έμβλημα των οποίων βρίσκεται πάνω από την είσοδο στον αύλειο χώρο. Ο ναός παραχωρήθηκε στη συνέχεια στους Καπουκίνους Μοναχούς της Ελλάδας και ανήκει Διοικητικά στην Καθολική Επισκοπή Χίου. Έως το 1990 φυλάσσονταν σε αυτή τα λείψανα του Αγίου Βαλεντίνου. Ο ναός χαρακτηρίστηκε το 2011 ως νεώτερο μνημείο με φορέα προστασίας τη 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Η Καθολική Εκκλησία Μυτιλήνης, ο μοναδικός σωζόμενος καθολικός ναός της Λέσβου και είναι ακόμη ένα επισκέψιμο μνημείο της πόλης της Μυτιλήνης. Επιπλέον, συμβάλλει μαζί με τα ορθόδοξα και τα μουσουλμανικά μνημεία του κέντρου της Μυτιλήνης, στη συνειδητοποίηση της ιστορικής διαδρομής της και της συνύπαρξης ανά τους αιώνες πληθυσμών διαφορετικού θρησκεύματος σε αυτή, όπως αναφέρεται σε ενημερωτικό φυλλάδιο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. 

Ο Άγιος Βαλεντίνος

Επί δύο ολόκληρους αιώνες τα λείψανα του Αγίου Βαλεντίνου αναπαύονταν στην καθολική εκκλησία, τη γνωστή σε όλους «Φραγκοκλησιά», στην οδό Ερμού, κάτω από την Αγία Τράπεζα. Τα λείψανα του Αγίου Βαλεντίνου το 1990 μεταφέρθηκαν από τον τότε εφημέριο της καθολικής εκκλησίας της Μυτιλήνης, φραγκισκανό μοναχό π. Τορκουάτο Μορίνι, μια και ελλείψει πληρώματος της Εκκλησίας δεν διέμενε πια στο νησί, αλλά στην Αθήνα και περιστασιακά εξυπηρετούσε και τη Μυτιλήνη.

Κάποια τμήματα από αυτά τα λείψανα τοποθετήθηκαν στο παρεκκλήσι του Τάγματος των Καπουτσίνων, το αφιερωμένο στους Αγίους Φραγκίσκο και Κλάρα, στην οδό Γκυϊλφόρδου 7 στην πλατεία Βικτωρίας στην Αθήνα και κάποια άλλα λέγεται πως στάλθηκαν στην έδρα της Καθολικής εκκλησίας στη Ρώμη, απ’ όπου και είχαν ξεκινήσει το ταξίδι τους στην Ανατολή, πριν από δυο αιώνες.

Στις 12 Φεβρουαρίου 2009 έγινε η απότμηση τμήματος των λειψάνων από τον αρχιεπίσκοπο των Καθολικών των Αθηνών Νικόλαο Πρίντεζη, υπογράφηκε ειδικό επίσημο έγγραφο της πράξης αυτής, παρουσία και του ιερατικώς προϊσταμένου του Παρεκκλησίου του Αγίου Φραγκίσκου και της Αγίας Κλάρας, Ιερομονάχου Καπουτσίνου π. Γαβριήλ Ριγκέτο και παραδόθηκαν στον Αρχιεπίσκοπο Νάξου, Τήνου, Άνδρου και Μυκόνου με την ιδιότητά του Αποστολικού Τοποτηρητή της Καθολικής Επισκοπής Χίου (Χίος, Μυτιλήνη και Σάμος), προκειμένου να τα επαναφέρει στη Μυτιλήνη.

 

Ακολούθως μπορείτε να παρακολουθήσετε την Θεία Λειτούργία επί τη Εορτή του Αγίου Ιερομάρτυρος Βαλεντίνου στην Καθολική Εκκλησία της Μεταστάσεως της Θεοτόκου που τελέστηκε το 2022.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey