Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Σχολείο Γονέων Γέρας με στόχο την ενημέρωση για τις ψυχικές, κοινωνικές και πνευματικές ανάγκες των παιδιών
Τα Σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Γέρας οργανώνουν την υλοποίηση της δράσης «Σχολείο Γονέων Γέρας» στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιούν ανοικτές Παιδαγωγικές Συναντήσεις.
Σκοπός της δράσης «Σχολείο Γονέων Γέρας» είναι η ενημέρωση και η στήριξη των γονέων, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν με επιτυχία στο σύνθετο και δύσκολο ρόλο τους, όπως αυτός διαμορφώνεται στις σύγχρονες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, παρέχοντας στους γονείς και στο οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον γνώσεις και ευκαιρίες για προβληματισμό.
Αναλυτικότερα η δράση στοχεύει στην ενημέρωση των γονέων σχετικά με τις ψυχικές, κοινωνικές, πνευματικές και άλλες ανάγκες των παιδιών σε κάθε στάδιο ανάπτυξης τους, στη βελτίωση της επικοινωνίας στην οικογένεια, στην ανάπτυξη δεξιοτήτων για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση δύσκολων συμπεριφορών των παιδιών τους, στην ενημέρωση των γονέων για τους τρόπους προφύλαξης των παιδιών από την χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών και των τρόπων παιδαγωγικής και λελογισμένης χρήσης τους, στην προαγωγή της συνεργασίας σχολείου-οικογένειας και στην ενθάρρυνση συμμετοχής των γονέων στις σχολικές δραστηριότητες, ενημέρωση για τους τρόπους ορθής σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης ανάλογα με την ηλικία των παιδιών κ.ά.
Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί της Γέρας κάνουν ένα σημαντικό βήμα στο χώρο της επιμόρφωσης των γονέων των μαθητών τους, προτάσσοντας κυρίως την αγωνία και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σε καθημερινή βάση πάνω σε θέματα αντίστοιχα των εισηγήσεων, αναπτύσσοντας τη συνεργασία, τόσο μεταξύ τους όσο και των Συλλόγων Γονέων, που θα έχουν σημαντικό ρόλο συμβάλλοντας στην επιτυχία των συναντήσεων.
Οι συναντήσεις είναι ανοιχτές για όλους, όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν το «Σχολείο Γονέων».
Η ανάγκη συνεργασίας γονέων - εκπαιδευτικών για την πορεία του παιδιού
«Τα παιδιά παρουσιάζουν ιδιαίτερα προβλήματα στην επικοινωνία και αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα στην συμπεριφορά, τα οποία προέρχονται από τον τρόπο που διαχειρίζονται τις καταστάσεις στο σπίτι. Να μην ξεχνάμε ότι το παιδί είναι με τον δάσκαλο στο σχολείο 4 ώρες, από κει και πέρα παρεμβάλλεται όλη η υπόλοιπη οικογένεια και η κοινωνία. Άρα λοιπόν εμείς εισπράττουμε όλο αυτό το πλαίσιο το οποίο έχει να κάνει με την συμπεριφορά των παιδιών και γι’ αυτό τα θέματα που επιλέξαμε έχουν να κάνουν με την προσπάθεια προς την επιμόρφωση τόσο των γονέων όσο και των εκπαιδευτικών -γιατί και εμείς χρειαζόμαστε επιμόρφωση- από καταξιωμένους καθηγητές, ψυχολόγους, παιδαγωγούς. Θα γίνει ανάλυση κάποιων θεμάτων μέσα από τα οποία πιστεύουμε ότι πηγάζουν τα προβλήματα» είπε σε συνέντευξή του στο «Ε» ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Παπάδου, Γιώργος Ζορμπάς επισημαίνοντας ότι σημείο των καιρών είναι τα κοινωνικά δίκτυα, η επικοινωνία και η έκθεση των παιδιών σε αυτή. Παράλληλα τόνισε: «Η μη σωστή επικοινωνία των γονέων με το σχολείο είναι ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα και αυτό γιατί η καθημερινότητα αυτής της επικοινωνίας βοηθάει το παιδί να καταλάβει το ρόλο του σχολείου. Όταν ο γονιός είναι αποστασιοποιημένος από τον ρόλο του ως γονιός στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής κοινότητας, το ίδιο το παιδί απαξιώνει την ίδια την εκπαίδευση. Όταν το παιδί βλέπει τον γονέα να συμμετέχει στις δράσεις του σχολείου, συμμετέχει στις ενημερώσεις για την πορεία του παιδιού, να αφιερώνει ένα μεγάλο κομμάτι στην εκπαίδευση, τότε το παιδί συνειδητοποιεί ότι η εκπαίδευση είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι»
Οι συναντήσεις
Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου με θέμα «Προάγοντας τον έμφυλο σεβασμό στο σχολείο» με εισηγήτρια την Καθηγήτρια Ψυχολογίας Τμήματος Κοινωνιολογίας, Πανεπιστημίου Αιγαίου, Αναστασία Ζήση.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμη:
1. Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024, 19:00-20:30 - Αίθουσα Πολιτισμού «Οδυσσέας Ελύτης» Παπάδος Ι Θέμα: «Όταν το άγχος κατακλύζει εμάς και τα παιδιά μας: Εκπαιδευόμαστε στις τεχνικές ελέγχου του και βελτίωσης της ζωής μας» με εισηγήτρια την Κλινική και Κοινωνική Ψυχολόγος, Έλενα Καραγεωργίου.
2. Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024, 19:00-20:30 - «Μήδειος Βιβλιοθήκη» Παλαιόκηπος Ι Θέμα: «Παιδιά, υπολογιστές και διαδίκτυο. Ποιες συνέπειες μπορεί να επιφέρει η υπερβολική χρήση στην ψυχική τους υγεία» με εισηγητή τον ψυχολόγο Ηλία Νταγλαράκη.
3. Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024, 19:00-20:30 - Πολύκεντρο Σκοπέλου «Κλέλια Πανταζή» Ι Θέμα: «Οι επιπτώσεις των τοξικών, αποξενωτικών σχέσεων στην οικογένεια: Πρακτικές και δυναμικές διαχείρισης και θεραπείας» με εισηγητή τον Σύμβουλο Εκπαίδευση, Δρ. Διαπολιτισμικής Ψυχολογίας και Παιδαγωγικών Επιστημών, Μιχάλη Τσάκαλο.
4. Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024, 19:00-20:30 - Αίθουσα Πολιτισμού «Οδυσσέας Ελύτης», Παπάδος Ι Θέμα: «Σεξουαλική Αγωγή για παιδιά και εφήβους» με εισηγήτριες την Κλινική Ψυχολόγος, Στέλλα Σπύρου, και την Γυναικολόγο Γ.Ν. Μυτιλήνης «Βοστάνειο» Πολυχρόνη Δαμασκηνή.
5. Τετάρτη 10 Απριλίου 2024, 19:00-20:30 - «Μήδειος Βιβλιοθήκη», Παλαιόκηπος Ι Θέμα: «Αποδοχή του ‘άλλου’. Ανοχή στη διαφορετικότητα» με εισηγήτρια την Ψυχολόγο του ΚΕΦΙΑΠ, Ευτυχία Γιακουμή
Τέλος σημειώνεται ότι η οργανωτική ομάδα αποτελείται από τους Διευθυντές των Δημοτικών Σχολείων Παπάδου, Σκοπέλου, Παλαιοκήπου και Περάματος, καθώς και του Γυμνασίου, του Γενικού Λυκείου και του ΕΠΑΛ Γέρας.