Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Ένα πραγματικά πολυδύναμο ιατρείο
«Διαμαντάκι» υγείας αποτελεί για την Αγιάσο το Πολυδύναμο Ιατρείο της, που όπως επισημαίνει η πρόεδρος του 1ου Τομέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Ελένη Μακρή, λειτουργεί καθημερινά, διαθέτει παιδίατρο και εκτός από αιματολογικές εξετάσεις προαγματοποιεί εδώ και ένα χρόνο και σπιρομετρήσεις.
Η ύπαρξη και ουσιαστική λειτουργία μονάδων υγείας στην περιφέρεια αποτελεί βασικό συντελεστή ποιότητας ζωής και κατ’ επέκτασης διατήρησης του πληθυσμού στα χωριά γεγονός που έχει αντίκτυπο και οικονομικό καθώς συνηγορεί στην δημιουργία τουριστικών προορισμών και τον χειμώνα.
Το πολυδύναμο Ιατρείο Αγιάσου έχει περισσότερο προσωπικό σε σχέση με τα Αγροτικά Ιατρεία που έχουν μόνο έναν γιατρό με ότι αυτό έχει παρατηρηθεί να συνεπάγεται ως προς την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας των.
Το Πολυδύναμο Ιατρείο Αγιάσου στελεχώνεται από νοσηλεύτριες, παρασκευάστρια, έναν παιδίατρο, δύο αγροτικούς ιατρούς ενώ υπό διορισμό είναι ο τρίτος αγροτικός ιατρός.
Στο ιατρείο Αγιάσου πάντα υπάρχει γιατρός και μία φορά την εβδομάδα οι γιατροί καλύπτουν και το ιατρείο του Ασώματου, το οποίο υπάγεται στο Πολυδύναμο Αγιάσου, όπως επισημαίνει η κα Μακρή.
«Ο παιδίατρος είναι μόνιμος στο ιατρείο και θα μπορούσε να καλύπτει πέντε μέρες την εβδομάδα. Ωστόσο λόγου του ότι το Νοσοκομείο Μυτιλήνης, παρουσίαζε πολλά κενά και στο πλαίσιο «αλληλοβοήθειας» των μονάδων υγείας μεταξύ τους, μετακινείται κάποιες φορές την εβδομάδα στο Βοστάνειο» εξηγεί η κα Μακρή επισημαίνοντας ότι ο παιδίατρος εξυπηρετεί στο Πολυδύναμο Αγιάσου κάθε Τρίτη και Παρασκευή, όπου εξετάζει περιστατικά επείγοντα και προγραμματισμένα και μία φορά τον μήνα επισκέπτεται το ΚΥ Πολιχνίτου, το οποίο υπάγεται στο 1ο ΤοΠΦΥ. Υπενθυμίζεται ότι στον 1ο ΤοΠΦΥ περιλαμβάνονται το ΚΥ Μυτιλήνης, το ΚΥ Πλωμαρίου, το Πολυδύναμο Ιατρείο Αγιάσου και 17 Περιφερειακά Ιατρεία.
Η παρασκευάστρια «δουλεύει» ένα πάνελ εξετάσεων κάθε Δευτέρα και Παρασκευή και αυτό δίνει την δυνατότητα στον κόσμο να κάνει εξετάσεις και σε επείγουσα βάση αλλά και προγραμματισμένη (δείκτες φλεγμονής, ηπατικά, καρδιολογικά ένζυμα, δείκτες χοληστερίνης κά) ενώ δρομολογείται η συμπερίληψη γενικής αίματος που αναμένεται να ανακοινωθεί από την 2η Υγειονομική Περιφέρεια .
Εδώ και ένα χρόνο μετά από ενέργειες του βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος Χαράλαμπου Αθανασίου, όπως επισημαίνει η κα Μακρή το Πολυδύναμο Ιατρείο Αγιάσου εξοπλίστηκε και με σπιρόμετρο. Η σπιρομέτρηση είναι μια εξέταση που γίνεται για να διαπιστωθεί η λειτουργική κατάσταση των πνευμόνων. Για να γίνει η εξέταση ο πνευμονολόγος χρησιμοποιεί μια συσκευή που ονομάζεται σπιρόμετρο, η οποία μπορεί να μετρήσει με μεγάλη ακρίβεια τον αέρα που κατακρατείται και διακινείται από τους πνεύμονες. Στα παιδιά η συγκεκριμένη εξέταση γίνεται μετά την ηλικία των 5 ετών, όπως εξηγεί η κα Μακρή, χαρακτηρίζοντάς την μία πολύ βασική εξέταση.
Το επόμενο διάστημα στο πλαίσιο της πρόληψης το προσωπικό του Πολυδύναμου Ιατρείου Αγιάσου προγραμματίζει ενημερωτικές εκδηλώσεις με επίκεντρο την υπέρταση. «Είναι ένα ζήτημα υγείας με το οποίο έρχεται αντιμέτωπη μεγάλη μερίδα του πληθυσμού» τόνισε η κα Μακρή στην συνέντευξή της στο «Ε».
«Πρέπει να διπλασιαστούν οι θέσεις στα ΠΙ»
«Το πρόβλημα με τα κενά στα περιφερειακά ιατρεία είναι ότι υπήρξε νόμος της ΕΕ σύμφωνα με τον οποίο κάθε γιατρός, μετά την εφημερία δικαιούται ρεπό με αποτέλεσμα ένας γιατρός που είναι τοποθετημένος σε ένα ιατρείο και εργάζεται 20 ημέρες τον μήνα, αν κάνει 7 εφημερίες σε ΚΥ ή στο Νοσοκομείο, δικαιούται 7 ρεπό. Άρα θα πάει 13 φορές τον μήνα στο Περιφερειακό Ιατρείο. Συμπεριλαμβανομένων και των 2 ημερών κανονικής άδειας που δικαιούται τον μήνα - όπως κάθε εργαζόμενος- μένουν οι μισές μέρες του μήνα για να εργάζεται στο ΠΙ» προσθέτοντας πως αυτό που θα πρέπει να γίνει για να λυθεί το πρόβλημα είναι να διπλασιαστούν οι θέσεις, «έτσι δεν θα μένει ποτέ ακάλυπτο ένα Περιφερειακό Ιατρείο».
Στόχος νέο οργανόγραμμα στο ΚΥ Μυτιλήνης
«Το βασικό πρόβλημα στο ΚΥ Μυτιλήνης είναι το οργανόγραμμα, δηλαδή το προσωπικό το οποίο υπηρετεί είναι προσωπικό το οποίο υπήρχε στο παλιό ΙΚΑ. Έχει γίνει μόνο μία πρόσληψη γενικού γιατρού. Αυτό το οποίο προσπαθούμε είναι να αλλάξει το οργανόγραμμα» είπε η κα Μακρή εξηγώντας ότι αυτό θα σηματοδοτήσει την δημιουργία θέσεων εργασίας και πρόσθεσε ότι είναι αισιόδοξη για την επίτευξη του στόχου αυτού δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει στις προτεραιότητές του την αναμόρφωση της Υγείας. «Μέσω του Ταμείο Ανάκαμψης, πέρα από τις επενδύσεις θα γίνουν και προσλήψεις προσωπικού».