Συνιδρυτές του Letters to Strangers Greece

«Break The Stigma» με τους Μυτιληνιούς Ηλία Ψυρούκη και Βασιλικής Ψάνη [Vid]

14/06/2023 - 09:00 Ενημερώθηκε 14/06/2023 - 19:56

Το πρώτο πανελλήνιο δίκτυο νεανικών οργανισμών σε όλη την Ελλάδα, που θα δημιουργεί ασφαλείς χώρους ενημέρωσης για την Ψυχική Υγεία και θα πραγματοποιεί τοπικές δράσεις αποστιγματοποίησης και ενδυνάμωσης των νέων, δημιουργεί o οργανισμός Letters to Strangers Greece με τους δύο εκ των τριών συνιδρυτών να κατάγονται από την Λέσβο. Συγκεκριμένα πρόκειται για τους Ηλία Ψυρούκη και Βασιλική Ψάνη, που επέλεξαν την γενέτειρά τους για την έναρξη του βιωματικού προγράμματος «Break the Stigma» που υπό την σκέπη του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων θα ταξιδέψει στην Ελλάδα.

Ο Ηλίας Ψυρούκης και η Βασιλική Ψάνη - Φωτογραφία: Ανδρονίκη Κουτσαβλή

Το ελληνικό παράρτημα του Letters to Strangers ιδρύθηκε το 2021 ως μια πρωτοβουλία για τη δυναμική εισαγωγή της ψυχικής υγείας σε πληθυσμούς σχολείων και πανεπιστημίων. Συνιδρυτές του Letters to Strangers Greece, είναι δυο νέοι από τη Λέσβο ο Ηλίας Ψυρούκης ερευνητής που έχει συμπεριληφθεί στη λίστα του Forbes «30under30 Greece 2021» και η Βασιλική Ψάνη με σπουδές στην ψυχολογία και μαζί με τον Γιώργο Τσιγκλή, επίσης ψυχολόγο, θέλοντας να προσφέρουν στον τόπο που τους μεγάλωσε, οι εναρκτήριες δράσεις του βασικού τους προγράμματος θα πραγματοποιηθούν μεταξύ άλλων σε σχολικές μονάδες της Λέσβου

Η κύρια δραστηριότητα του στρέφεται γύρω από την αποστιγματοποίηση μέσω της εκλαΐκευσης της επιστήμης και της γνώσης, της προσβασιμότητας σε πληροφορίες, της ευαισθητοποίησης και της δημιουργίας ενός δικτύου κοινοτήτων υποστήριξης μαθητών και φοιτητών.

Το «Break the Stigma» είναι ένα βιωματικό πρόγραμμα για την ψυχική υγεία των νέων, οι οποίοι πολύ συχνά υπολείπονται γνώσεων και δεξιοτήτων ώστε να κατορθώσουν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις δυσκολίες με της οποίες έρχονται αντιμέτωποι. Η κατάσταση δυσκολεύεται και από το ψυχοκοινωνικό στίγμα που δυσχεραίνει την πρόσβαση των ατόμων σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας συμβάλλοντας στην κακή πρόγνωση των ψυχικών ασθενειών.

Το σεμινάριο, που είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, απευθύνεται σε κηδεμόνες και εκπαιδευτικούς με την προσθήκη καλών πρακτικών ώστε να προσεγγίσουν και να βοηθήσουν έναν μαθητή σε ανάγκη. Το σεμινάριο αποτελεί μία εισαγωγή σε βασικές έννοιες της ψυχικής υγείας.

«Στόχος μας είναι η αποστιγματοποίηση της ψυχικής υγείας των νέων και το όραμά μας είναι να δημιουργήσουμε ασφαλείς κοινότητες όπου νέοι άνθρωποι θα μπορούν αν συζητούν ανοιχτά για την ψυχική υγεία, να ενημερώνονται και να κάνουν και έρευνα» είπε σε συνέντευξή του στο «Ε» ο Ηλίας Ψυρούκης και πρόσθεσε «Φέτος το Μάιο αποφασίσαμε να έρθουμε στην Λέσβο για να κάνουμε τα πρώτα μας σεμινάρια και να έρθουμε σε επαφή με τους πρώτους μας μαθητές».

«Το πρόγραμμα αφορά στις πιο στοχευμένες παρεμβάσεις μέσα στο εκπαιδευτικό πλαίσιο που έχουν ως στόχο μία πρωτοβάθμια παρέμβαση στον γενικό πληθυσμό. Αυτό που θέλουμε είναι να κάνουμε μία εισαγωγή σε όλους τους νέους με ηλικίες από 13-24 ετών στο τι είναι η ψυχική υγεία ώστε να κανικοποιήσουμε την σημασία της ώστε να προχωρήσουμε σιγά - σιγά στην αποστιγματοποιηση» τόνισε σε δήλωσή της η Βασιλική Ψάνη.

«Θέλοντας να προσφέρουμε πίσω στον τόπο που μάς μεγάλωσε, οι εναρκτήριες δράσεις του βασικού μας προγράμματος θα πραγματοποιηθούν μεταξύ άλλων σε σχολικές μονάδες της Λέσβου, την γενέτειρα των δύο εκ των τριών συνιδρυτών. Θέλουμε τα άτομα και οι κοινότητες που μάς ενέπνευσαν να δώσουμε πνοή σε αυτήν την πρωτοβουλία να είναι και από τους πρώτους παραλήπτες των ωφελειών της» ανέφεραν μεταξύ άλλων τονίζοντας ότι η ανταπόκριση στο κάλεσμά τους ήταν πολύ σημαντική και το πρόγραμμα παρακολούθησαν αρκετοί μαθητές εκπαιδευτικών μονάδων της Λέσβου.

Η δράση προσφέρει βοήθεια σε έναν πληθυσμό που ψυχικά δυσφορεί μέσα στο πλαίσιο της φυσιολογικής του ανάπτυξης, όντας η εφηβεία μια περίοδος πολλαπλών και έντονων αλλαγών, βιώνοντας ταυτόχρονα μια κοινωνία όπως η Ελλάδα της μετακρίσης, της πανδημίας και του πολέμου, με απρόβλεπτες ψυχοπιεστικές συγκυρίες. Εμπόδιο στην αντιμετώπιση στέκεται το ψυχοκοινωνικό στίγμα που δυσχεραίνει την πρόσβαση των ατόμων σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας, συμβάλλοντας στην κακή πρόγνωση των ψυχικών ασθενειών.

Στόχος του προγράμματος είναι ο ψυχολογικός αλφαβητισμός των νέων, ώστε να διορθώσουν τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις που έχουν για την ψυχική υγεία και τελικά να αποδομήσουν το στίγμα με το οποίο είναι συνυφασμένη. «Φέρνοντας το μέσα στα σχολεία θέλουμε να κάνουμε τη δική μας συμβολή στο μέλλον μιας γενιάς που πλησιάζει όλο και πιο πολύ στην αποστιγματοποίηση της ψυχικής υγείας» καταλήγουν στις δηλώσεις τους.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey