Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής τιμήθηκε ο π. Υπουργός & βουλευτής Λέσβου για το έργο του, από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου
Με αφορμή τη συμπλήρωση φέτος των 40 χρόνων από τη σύλληψη της ιδέας και την έναρξη των «ιδρυτικών» πρωτοβουλιών και ενεργειών του Νίκου Σηφουνάκη για την προστασία του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και την ανάδειξή του μέσω του Μουσείου στο Σίγρι, ο Δήμος Δυτικής Λέσβου με μία αφιερωματική εκδήλωση στο κατάμεστο δημοτικό θέατρο της Καλλονής, τίμησε το περασμένο Σάββατο των επί σειρά ετών Υπουργό, 10 φορές εκλεγμένο βουλευτή Λέσβου σε 27 εξαιρετικά παραγωγικά για τον τόπο μας χρόνια θητείας του στο ελληνικό κοινοβούλιο, αναγορεύοντάς τον σε Επίτιμο Δημότη της Δυτικής Λέσβου.
Την εκδήλωση λάμπρυνε η παρουσία του ως κεντρικού ομιλητή της εκδήλωσης, του Καθηγητή Πολυτεχνείου, Αναστηλωτή του Παρθενώνα, Προέδρου του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου της Ελλάδας Μανώλη Κορρέ, επιχειρώντας στην τοποθέτησή του να σκιαγραφήσει τον Αρχιτέκτονα Νίκο Σηφουνάκη, που καθόρισε σε μεγάλο βαθμό την πολιτική διαδρομή του Βουλευτή και Υπουργού. Ενώ την ανάγνωση της Απόφασης αναγόρευσής του σε Επίτιμο Δημότη Δυτικής Λέσβου, έκανε ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτης Δήσσος.
Παρέμβαση στην εκδήλωση έκαναν και οι αρχιτέκτονες μελετητές του Μουσείου Σιγρίου, Στέφανος Πάντος και Σωτήρης Φράγκος και ο Καθηγητής Αρχαιολογίας, πρώην Διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης Νίκος Σταμπολίδης.
Βέρρος: «Ο Νικόλας Σηφουνάκης θεωρείται δικαίως ως μία από τις σπουδαιότερες φυσιογνωμίες της Λέσβου»
«Ως ένας Δήμος που έχουμε αποδείξει ότι λειτουργούμε με έναν τρόπο έξω από τετριμμένα, όπου τα κόμματα δεν επηρεάζουν την εκτίμησή μας στην αξία του ανδρός, με ειλικρινά λόγια ευγνωμοσύνης αποδίδουμε το ελάχιστο της αναγνώρισης που αξίζει στον άνθρωπο και πολιτικό Νίκο Σηφουνάκη με την πρωτοβουλία αναγόρευσής του σε επίτιμο δημότη μας…», είπε ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος στην προσφώνησή του για τον Τ. Υπουργό. Με το Νίκο Σηφουνάκη, συγκινημένο από του βήματος να ανακαλεί στη μνήμη του τους πρώτους σχολιασμούς, 42 χρόνια πριν, όταν διορίστηκε για πρώτη φορά Νομάρχης στη Λέσβο: «”Ήλθε ένα παιδαρέλι…”, άκουγα στον προθάλαμο του γραφείου μου στη Νομαρχία και σήμερα η πρωτοβουλία σας Δήμαρχε, αποτελεί την πρώτη φορά που πολιτειακή αρχή του τόπου, κάνει την αποτίμηση της διαδρομής μου και με τιμά…».
Ο Δήμαρχος στην ομιλία του για την εκδήλωση-αφιέρωμα του Δήμου για τα 40 χρόνια της προστασίας και ανάδειξης του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και τα 30 χρόνια από το εμβληματικό έργο της δημιουργίας του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους στο Σίγρι, στάθηκε και στη γενικότερη συμβολή του πολιτικού Νίκου Σηφουνάκη με μία σειρά από έργα και καθοριστικές παρεμβάσεις για την ανάπτυξη του τόπου:
«Δεν είναι βέβαια μόνο το όραμα, η δημιουργία και η μετέπειτα πορεία του Μουσείου στο Σίγρι. Η σφραγίδα ενός ανθρώπου που δε γεννήθηκε, δε μεγάλωσε, δεν είχε πρότερη σχέση με τη Λέσβο και έφτασε σήμερα τέσσερις δεκαετίες μετά να θεωρείται δικαίως ως μία από τις σπουδαιότερες φυσιογνωμίες της Λέσβου, δίνει ακόμα μεγαλύτερη αξία σε όλα αυτά που προσέφερε στον τόπο μας. Η σφραγίδα του είναι κατατεθειμένη στα εξίσου εμβληματικά έργα που έχουν πάλι άξονα το Σίγρι και αντανακλούν την εμπνευσμένη σκέψη κάποιου “ξένου” για το πώς μπορεί να προοδεύσει η Λέσβος ιδανικά ως νησί και ισόρροπα με τη Μυτιλήνη. Αναφέρομαι φυσικά στο δρόμο Καλλονής Σιγρίου και στο έργο του λιμένα του Σιγρίου, αλλά και σε πολλά άλλα, μικρά και μεγαλύτερα, χαρακτηριστικά έργα που φέρουν την υπογραφή του. Καθώς και στις καθοριστικές παρεμβάσεις του που συνέβαλαν στην προστασία και ανάδειξη του δομημένου και φυσικού μας περιβάλλοντος και του ιδίου του Πολιτισμού μας». Καταλήγοντας είπε πως για το Δήμο Δυτικής Λέσβου είναι αυτονόητο ότι ένας πολιτικός με τη διαδρομή αυτή, είναι επίτιμο μέλος της κοινωνίας μας. «Δεν υπάρχουν χρώματα, κόμματα και πολιτικές σκοπιμότητες, που μπορούν να επηρεάζουν την κρίση μας. Αλλά ακόμα κι αν κάποιοι επιμένουν να σκέφτονται έτσι, για το Νίκο Σηφουνάκη ταιριάζει απόλυτα το ρητό του Μάρκου Αυρήλιου: “…Να έχεις πάντα στο νου σου, πως ο καθένας αξίζει όσο αξίζουν εκείνα για τα οποία έχει φροντίσει…”».
Αντιφώνηση Νίκου Σηφουνάκη
«Πας σε έναν ευλογημένο τόπο, στην πολιτική πατρίδα του πατέρα μου όπου εκεί πρωτοεκλέχτηκε και παρέμεινε βουλευτής επί 15 χρόνια», είπε ο αείμνηστος ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Παπανδρέου όταν μετά από πρόταση του Αντώνη Λιβάνη τοποθέτησε το Νίκο Σηφουνάκη Νομάρχη της Λέσβου. Ο ίδιος, ο τιμώμενος της βραδιάς διηγήθηκε τις πρώτες του επαφές στο νησί όπου το γύρισε από άκρον εις άκρον, διακρίνοντας αμέσως έναν τόπο με μεγάλη πολιτιστική ιστορία και προτάσσοντας τη δημιουργία Υποδομών για τον Πολιτισμό. «Συνάντησα πολλές αντιδράσεις ακόμα και για έργα όπως η ανέγερση του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης ή της Μαρίνας της Μυτιλήνης και της πεζοδρόμησης της Ερμού», θυμήθηκε και θύμισε σε όλους επικαλούμενος και δημοσιεύματα της εποχής. Όπως και για τις χαρακτηριστικές αποφάσεις του:
Το Μουσείο Σιγρίου
Για το Μουσείο Σιγρίου και στη γέννηση της ιδέας της δημιουργίας του, αποκάλυψε ότι αυτή του προκλήθηκε καθ΄ οδόν φεύγοντας από το Σίγρι κι αφού ο πρόεδρος Κώστας Αθανασιάδης και ο γραμματέας Γιάννης Τσίκνας του έδειξαν στοιβαγμένα κομμάτια απολιθωμάτων εκεί. «Έτσι μου γεννήθηκε η ιδέα της ανάδειξης αυτού του πλούτου. Ήρθαν στη μνήμη μου Μουσεία Φυσικής Ιστορίας που είχα επισκεφτεί στο Λονδίνο στο Παρίσι. Στα 15 χρόνια από τότε έως την ολοκλήρωση του Μουσείο το 1999 κατανόησα ότι δημιουργία στην πολιτική είναι η αξιοποίηση της ευκαιρίας…».
Τα υπόλοιπα για το Μουσείο Σιγρίου είναι ιστορία, καταγεγραμμένη, με το πλήρες ιστορικό εγγράφων, Αποφάσεων, διακηρύξεων κ.α να αποτελούν μόνο ένα από όσα χάρισε ως ντοκουμέντα σε ειδικό φάκελο στο Δήμο ο κ. Σηφουνάκης. Ο ίδιος για το έργο αυτό στάθηκε μεταξύ πολλών άλλων στην ομιλία του, στους παρόντες στην εκδήλωση Στέφανο Πάντο και Σωτήρη Φράγκο που τους ανατέθηκε η μελέτη του Μουσείου και οι οποίοι δήλωσαν στην εκδήλωση πως ως και σήμερα, «αυτό το έργο αποτελεί το αγαπημένο τους», στον αρχιτέκτονα Αλέξανδρο Τομπάζη που υπήρξε σύμβουλος Μελέτης χωρίς να αποδέχεται ποτέ αμοιβή και στον Καθηγητή Αρχαιολογίας Νίκο Σταμπολίδη και καθοριστικό, μαζί με τον Γιώργο Λιόντο συνεργάτη του, σε όλη τη διαδρομή εκπλήρωσης του οράματος του Μουσείου.
Λιμάνι Σιγρίου, οδικοί άξονες, Βιομηχανική κληρονομιά
Ο Νίκος Σηφουνάκης, αφού αναφέρθηκε και στο ιστορικό τριών ακόμη ενοτήτων έργων που φέρουν τη σφραγίδα της καθοριστικής παρέμβασής του για τη γένεση και ολοκλήρωσή τους, τους οδικούς άξονες Καλλονής-Σιγρίου & Καλλονής- Πέτρας, το λιμάνι Σιγρίου και το κεφάλαιο της προστασίας και ανάδειξης της Βιομηχανικής κληρονομιάς της Λέσβου, κατέληξε με πολλές ευχαριστίες, σε φίλους, συνοδοιπόρους, συνεργάτες πολλοί εκ των οποίων ήταν παρόντες στην εκδήλωση, όπως ο δημοσιογράφος Στρατής Λιαρέλλης, ο Διευθυντής του Μουσείου Σιγρίου Νίκος Ζούρος, οι Σιγριανοί Γιάννης Τσίκνας και Απόστολος Αθανασιάδης και άλλοι.
«Για έναν πολιτικό, και συνάμα αρχιτέκτονα η αναγνώριση είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση. Ο ευλογημένος λαός της Λέσβου μου ανταπέδωσε την όποια προσφορά μου, αφού από την απελευθέρωση το 1912, κατέχω τις πρωτιές: α) 10 φορές εκλέγοντάς με Βουλευτή, έναντι 8 του μέγιστου πολιτικού Γ. Παπανδρέου, και β) 27 χρόνια βουλευτίας έναντι 15 του γέρου της Δημοκρατίας. Αγαπητέ Δήμαρχε σας ευχαριστώ από καρδιάς για την τιμή που μου έγινε…», είπε χαρακτηριστικά κλείνοντας την ομιλία του.
Στη διάρκεια της βραδιάς απονεμήθηκαν τιμητικοί έπαινοι στο Διευθυντή του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου Νίκο Ζούρο και στους Απόστολο Αθανασιάδη και Γιάννη Τσίκνα.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ πολλών άλλων, ο Βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Δουδωνής, ο Βουλευτής Λέσβου του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Παρασκευαϊδης, εκπροσωπώντας την Περιφέρεια ο πρώην Δήμαρχος Καλλονής, Εκτελεστικός Γραμματέας της ΠΒΑ Άρης Ελευθερίου, ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μυτιλήνης Παναγιώτης Προβέτζας, ο δημοσιογράφος Στρατής Λιαρέλλης εκπρόσωποι των τοπικών, αστυνομικών και στρατιωτικών αρχών, αυτοδιοικητικοί από όλους τους πολιτικούς χώρους, πρώην καποδιστριακοί Δήμαρχοι, συνεργάτες και φίλοι του Νίκου Σηφουνάκη, ενώ χαιρετισμό απέστειλε και ο Βουλευτής Λέσβου της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου.
Το προσωπικό αρχείο του Υπουργού στο Δήμο
Ο Νίκος Σηφουνάκης στο πλαίσιο της εκδήλωσης κατέθεσε ακόμη στο Δήμο τους φακέλους από το προσωπικό αρχείο του που περιλαμβάνουν έγγραφα, αποφάσεις του, δημοσιεύματα και φωτογραφίες από τα έργα που ανέφερε στην ομιλία του:
Εκ μέρους δε της Πολιτιστικής «Εταιρίας Αρχιπέλαγος», παρέδωσε:
Τον Ν. Κούνδουρο ανελλιπώς ανά 20 μέρες τον συνόδευα στο εργαστήρι του γλύπτη όπου επόπτευε το έργο και έδινε κατευθύνσεις. Θα δείτε χαρακτηριστικές στιγμές
Την εκδήλωση έκλεισαν με τραγούδια μαθητές του Μουσικού Σχολείου της Καλλονής.
Η ομιλία του Νίκου Σηφουνάκη στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής
Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε,
Αγαπητοί Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι,
Κύριοι Βουλευτές,
Φίλες και φίλοι
Η πρότασή για την ανακήρυξή μου ως Επίτιμο Δημότη του Δήμου Δυτικής Λέσβου, οφείλω να ομολογήσω ότι με ξάφνιασε.
Κύριε Δήμαρχε αποτελεί τιμή για μένα και η πρωτοβουλία σας με συγκίνησε βαθύτατα.
Είναι η πρώτη φορά που τοπική πολιτειακή αρχή έχοντας κάνει αποτίμηση της διαδρομής μου σε αυτόν τον τόπο με τιμά.
Πέρασαν σαράντα δύο (42) χρόνια από τότε που τοποθετήθηκα Πολιτικός Προϊστάμενος στον νομό, και οι πρώτοι σχολιασμοί που αχνά άκουγα από τον προθάλαμο του γραφείου μου στην Νομαρχία ήταν ‘’Ήλθε ένα παιδαρέλλι’’.
Μάλιστα, ο αείμνηστος Γιάννης Πασπιάτης με αποκαλούσε στις σατιρικές παραστάσεις του ‘’το μαυριδερό παιδαρέλλι’’ .
Τοποθετήθηκα στον Νομό με πρόταση του αείμνηστου Αντώνη Λιβάνη προς τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος μετά την ορκωμοσία, μου είπε: ‘’Πας σε έναν ευλογημένο τόπο με τον οποίο έχω ισχυρούς δεσμούς. Είναι η πολιτική πατρίδα του πατέρα μου εκεί πρωτοεκλέχτηκε και παρέμεινε βουλευτής επί 15 χρόνια’’.
Ο Α. Παπανδρέου πράγματι λάτρευε τον τόπο ετούτο, και ως πρωθυπουργός το απέδειξε, ορίζοντας ως έδρα την Μυτιλήνη στους τρεις (3) πιο σημαντικούς αναπτυξιακούς θεσμούς που δημιούργησε ως Πρωθυπουργός στο Αιγαίο:
Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Υπουργείο Αιγαίου, της Περιφέρεια Β. Αιγαίου.
Ξεκίνησα να εργάζομαι και να ανακαλύπτω τα προβλήματα του Νομού άμεσα.
- Το 40% της επαρχιακής οδοποιίας ήταν χωμάτινοι δρόμοι, στην δε Λήμνο το 100%
- Το Νοσοκομείο υπολειτουργούσε, δημιουργήσαμε νέα πτέρυγα
- Ανοικοδομήθηκαν 4 κέντρα υγείας
- Επεκτάθηκε ο διάδρομος του αεροδρομίου.
- Έγιναν έργα επεκτάσεως και προστασίας στα Λιμάνια, κατασκευάστηκαν αλιευτικά καταφύγια σε κάθε παραθαλάσσιο οικισμό
Όμως σε έναν τόπο με μεγάλη πολιτιστική ιστορία, προέταξα δημιουργία Υποδομών στον Πολιτισμό.
Φτωχά χρόνια, οι αντιδράσεις πολλές για αποφάσεις μου όπως:
- Η επιβολή αναγκαστικά κεραμοσκεπούς στέγης στα κτίσματα
- Η υποχρεωτική λιθόστρωση στους δρόμους των χωριών
- Την απαγόρευση κατεδάφισης κτιρίων
- Την προστασία της Βιομηχανικής Κληρονομιάς
Αν ανατρέξετε στις δύο τοπικές εφημερίδες της εποχής, θα δείτε τις αντιδράσεις ακόμα και για έργα όπως η ανέγερση του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης ή για την Μαρίνα της Μυτιλήνης, την πεζοδρόμηση της Ερμού.
Το 2025 συμπληρώνονται 30 χρόνια από τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης στο κιόσκι. 25 χρόνια από την έναρξη του έργου ανακαίνισης του Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης με μελετητή τον Αρχιτέκτονα Μάνο Περράκη, και 20 χρόνια από τα εγκαίνια της Μαρίνας Μυτιλήνης.
Πριν έλθω στην Λέσβο, γνώριζα λίγα πράγματα για τον θησαυρό κάτω από την γη της.
Γύρισα το νησί μέσα στον πρώτο μήνα, από άκρον εις άκρον.
Στο Σίγρι, στην εκκλησία κάτω στο αποθηκάκι, ο πρόεδρος Κώστας Αθανασιάδης και ο γραμματέας Γιάννης Τσίκνας μου έδειξαν στοιβαγμένα κομμάτια απολιθωμάτων.
Ζήτησα από τον αείμνηστο Πρόεδρο αν υπήρχε στην περιοχή κάποιος ιστάμενος κορμός.
Με οδήγησαν σε ένα λάκκο και πρωτοαντίκρισα έναν μικρό όρθιο κορμό
Φεύγοντας στην διαδρομή, μου γεννήθηκε η ιδέα της ανάδειξης αυτού του πλούτου.
Ήρθαν στη μνήμη μου Μουσεία Φυσικής Ιστορίας που είχα επισκεφθεί στο Λονδίνο, το Παρίσι
Κατάλαβα ότι ο χώρος θα είναι γεμάτος από κορμούς, πρέπει να αναδειχθούν, χρειάζεται ένα Μουσείο.
Μου προσφέρθηκε η σπάνια ευκαιρία να συνειδητοποιήσω κατά το στάδιο της προπαρασκευής των έργων
- ‘’Την Μονιμότητα των Μεγάλων Βιωμάτων’’
- Τα Μεγάλα Βιώματα Χαρακτηρίζονται από την υπέρβαση.
- Είναι πάντα Ενεστώτα, και Καθορίζουν ως Αδυσώπητα κριτήρια, την λειτουργεία του νου και της συνείδησης
Στα 15 χρόνια από την σύλληψη της ιδέας το 1984, έως την ολοκλήρωσή του το 1999, κατανόησα ότι:
Δημιουργία στην πολιτική είναι η αξιοποίηση της ευκαιρίας.
Η εξιστόρηση μιας πορείας 40 χρόνων απαιτεί ώρες πολλές.
Θα σταθώ περιληπτικά στις 4 ενότητες έργων, της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.
1ο Μουσείο Σιγρίου:
Ιανουάριος 1984:
- Αποτάθηκα στο Υπουργείο Πολιτισμού, στη Μελίνα Μερκούρη της οποίας ήμουν συνεργάτης πριν τοποθετηθώ στη Νομαρχία, μου είπε: ‘’Νίκο το ΥΠΠΟ προστατεύει ότι το ανθρώπινο χέρι δημιουργεί, δεν μπορώ. Όμως θα σου χρηματοδοτήσω το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης που ζήτησες’’ και πράγματι το έπραξε.
- Ο Κ. Σημίτης Υπουργός Γεωργίας μου είπε, δεν υπάρχει γνώση για Μουσεία εδώ, του κατέθεσα την πρόταση κήρυξης προστασίας της περιοχής
- Πήγα μετά στην Νίκη Γουλανδρή στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στην Κηφισιά, συζητήσαμε και μετά από λίγο καιρό μου έδωσε χειρόγραφο το κτιριολογικό πρόγραμμα που είχε συντάξει με τους συνεργάτες της.
- Ζήτησα από τον Κ. Αθανασιάδη να δω την κοινοτική έκταση 11 στρεμμάτων που διέθετε
Όταν του εξήγησα τι θα προσπαθήσω να κάνω με κοίταξε σιωπηλός, σήκωσε τα μάτια προς τον ουρανό, στριφογύρισε, αντιλήφθηκα ότι του φάνηκε πως λέω πράγματα φανταστικά
- Πείθω την αείμνηστη Διευθύντρια Πολεοδομίας Καίτη Θεοδοσίου που είχε αντιρρήσεις, και συντάσσει τελικά την διακήρυξη ανάθεσης της μελέτης
- Η Νομαρχία δεν νομιμοποιείτο να φτιάξει μουσείο, ή διακήρυξη ήταν έωλη, παράνομη
Δεκέμβριος 1984:
- Οριστικοποιείται το κείμενο της διακήρυξης σε συνεργασία με τον Β. Βελιτζέλο καθηγητή παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, την Νίκη Γουλανδρή και τους συνεργάτες της
- Εισηγούμαι στο Νομαρχιακό Συμβούλιο ως έδρα του Μουσείου το Σίγρι.
Τε περισσότερα μέλη πρότειναν την Μυτιλήνη, λόγω της μεγάλης απόστασης, χρειάζονταν τότε 5 ώρες να πας και να επιστρέψεις. Μαζί μου συντάχθηκε ο δήμαρχος Στρατής Πάλλης, και τελεσίδικα επελέγη ο πρέπον χώρος
- Ο Στρατής Λιαρέλλης υπεύθυνος γραφείου τύπου έζησε τις νυχτερινές ατέρμονες συνεδριάσεις
Ιανουάριος 1985:
- Δημοσιεύεται η διακήρυξη
- Ανατέθηκε η μελέτη στο γραφείο Στέφανου Πάντου με τοπικό συνεργάτη τον Σωτήρη Φράγκου
- Ο Κ. Σημίτης υλοποιεί τη δέσμευσή του, και κηρύσσεται με ΠΔ Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης περιοχή 150.000 στρεμμάτων
- Ζητώ από τον μέγιστο αρχιτέκτονα Αλέξανδρο Τομπάζη να είναι Σύμβουλος Μελέτης. Υπήρξε αρχιτέκτονας 10 μουσείων, αποδέχθηκε και ουδέποτε εισέπραξε την αμοιβή των 500.000 δρχ
1987:
- Κατατίθεται η οριστική μελέτη προϋπολογισμού 100 εκατομμυρίων δρχ
1988:
- Εντάσσεται το έργο στην Νομαρχιακή ΣΑΝΤ
1989 - 1993:
- Παγώνει το έργο
1993:
- Δημοπρατείται από την Νομαρχία η Α’ φάση του φέροντα οργανισμού
Ιούνιος 1994: Κυβέρνηση Α. Παπανδρέου
- Τοποθετούμαι στο Υπουργείο Πολιτισμού, έχοντας την ευθύνη των έργων Μουσείων
- Συντάσσουμε το Νομοσχέδιο για την ίδρυση του Μουσείου της Ακρόπολης και κατατίθεται 31 Οκτωβρίου στη Βουλή. Ιδού η ευκαιρία σκέφτηκα
7 Νοεμβρίου 1994:
- Καταθέτω και εισηγούμαι τροπολογία για την ίδρυση του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
9 Νοεμβρίου 1994:
- Ψηφίζεται ο Ιστορικός Νόμος 2260/1994, με πρώτο 1ο άρθρο την Ίδρυση του Μουσείου της Ακρόπολης των Αθηνών και 2ο άρθρο την Ίδρυση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Νοέμβριος – Δεκέμβριος 1994:
- Συντάσσω το ΠΔ οργανισμού του Μουσείου
Φεβρουάριος 1995:
- Εκδίδεται το ΠΔ στο ΦΕΚ 187/17/3/1995
- Ορίζεται το 1ο ΔΣ
- Προκηρύσσεται η θέση του Διευθυντή
21 Ιουνίου 1995:
- Υπογράφω την πρόσληψη του Διευθυντή Νίκου Ζούρου, δύο μέρες πριν αποχωρήσω από το ΥΠΠΟ και ορκιστώ Υπουργός Τουρισμού στις 23/6/1995
Αποστολή εξετελέσθη, το παράνομο μουσείο δεν ήταν πλέον έωλο, στον αέρα, ορφανό. Ο Ν. Σταμπολίδης και ο Γ. Λιόντος Διευθυντής του γραφείου μου, έζησαν το μαραθώνιο να προλάβουμε.
11 Σεπτεμβρίου 1999:
- Γίνονται τα ουσιαστικά εγκαίνια με την ημερίδα του ICOM και συμμετέχοντας πρόσωπα που είναι και σήμερα εδώ και είναι πολύ τιμητικό για μένα και τον τόπο ετούτο.
Τον Μ. Κορρέ Καθηγητή Πολυτεχνείου, Αναστηλωτή του Παρθενώνα, με τον οποίο υπήρξα συνεργάτης στο Υπουργείο Πολιτισμού χρόνια πριν έρθω στην Λέσβο
Τον Ν. Σταμπολίδη, Καθηγητή Αρχαιολογίας, Διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και συνεργάτη μου στα υπουργεία Πολιτισμού, Τουρισμού, και μετά Αιγαίου
Τον Στέφανο Πάντο, τον έχοντα την ευθύνη της μελέτης
Τη σύζυγό μου Μάρι, που έχει βιώσει το ασήκωτο βάρος να ζεις με έναν δρώντα πολιτικό.
Και τιμώμενο πρόσωπο τον Ζυλ Ντασσέν γιατί χάρι και σε αυτόν εντάχθηκε το 2ο άρθρο στον Νόμο.
Είχε δεσμευθεί ο Α. Παπανδρέου στον Ζυλ Ντασσέν ότι προς τιμή της Μελίνας ο Νόμος θα έχει ένα και μόνο άρθρο.
Τον επισκέφθηκα και του ζήτησα να μπει και 2ο άρθρο για την ίδρυση του Μουσείου στο Σίγρι το αποδέχθηκε μεγαλόκαρδα
Το όνομά του θα υπάρχει πάντα στην είσοδο του Μουσείου, στην Μαρμάρινη πλάκα που ο ίδιος έκανε τα αποκαλυπτήριά της
2 Σεπτεμβρίου 2001:
- Γίνονται τα τυπικά εγκαίνια με παρόντες την αείμνηστη Νίκη Γουλανδρή, τον αείμνηστο Α. Τομπάζη τους μελετητές
2ο Οδικοί Άξονες Καλλονή – Σίγρι & Καλλονή – Πέτρα:
2000: Κυβέρνηση Κ. Σημίτη
- Τοποθετούμαι υπουργός Αιγαίου
- Είχε δεσμευθεί ο πρωθυπουργός και μάλιστα από εδώ, την Καλλονή, για την υλοποίηση τους
- Του επιδίδω τεκμηριωμένη πρόταση
2001 – 2002:
- Ορίζεται φορέας χρηματοδότησης το Υπουργείο Αιγαίου
- Ξεκινούν οι διαδικασίες σε συνεργασία με το ΠΕΧΩΔΕ. Ο Υπουργός Κ. Λαλιώτης, χαρακτηρίζει τους δύο οδικούς άξονες ως ‘’Εθνικού Επιπέδου’’ για να μπορούν να ενταχθούν σε Εθνικό ή Ευρωπαϊκό πρόγραμμα
2002 - 2003:
- Συντάσσεται και Δημοσιεύεται η διακήρυξη ανάθεσης των μελετών, υπογράφονται οι συμβάσεις με τα μελετητικά γραφεία:
Καλλονή – Σίγρι 2,3 εκατομμύρια δρχ γραφείο Δοξιάδη
Καλλονή – Πέτρα 1,1 εκατομμύρια δρχ γραφείο Αρώνη – Δρέτα – Καρλάφτη
Φεβρουάριος 2004:
- Κατατέθηκε η Α’ φάση μελετών
- Διαμαρτυρίες για τις παρακάμψεις κοινοτήτων
- Επισκέψεις μου – συναντήσεις επί τόπου με τους προέδρους και κατοίκους, δρομολογούνται οι δυνάμενες αλλαγές στις χαράξεις
2004 – 2009:
- Πάγωμα των μελετών
Οκτώβριος 2009: Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου
- Τοποθετούμαι στο αρμοδιότερο Υπουργείο Υποδομών, καλώ τους μελετητές, διαπιστώνεται η υστέρηση και η ακινησία 5 χρόνων
2009 – 2010:
- Με εβδομαδιαίες συσκέψεις επιταχύνεται η οριστικοποίηση της πιο ώριμης μελέτης Καλλονή – Σίγρι και συντάσσεται η διακήρυξη δημοπράτησης
- Η οικονομική κρίση ξεσπάει, έπρεπε να προλάβω την ανάθεση του έργου αλλά και των τμημάτων Μόριας – Λάρσου, Λάρσου - Λάμπου Μήλοι και τα υπόλοιπα τμήματα έως την διασταύρωση Αγίας Παρασκευής.
Έτσι ολοκληρώθηκε ο άξονας Μυτιλήνης - Καλλονής που ήταν ημιτελής.
26 Οκτωβρίου 2011:
- Δημοσιεύεται η διακήρυξη του άξονα Καλλονή – Σίγρι
- Λόγω απεργίας των μηχανικών αναβλήθηκε 2 φορές
16 Μαΐου 2012: Κυβέρνηση Λ. Παπαδήμου
- Παραμένω στο Υπουργείο
- Γίνεται η τελική δημοπράτηση
10 Σεπτεμβρίου 2012:
- Υπογράφεται η ανάθεση στην μειοδότρια κοινοπραξία στην έδρα του Υπουργείου Υποδομών, όπου ήμουν παρόν όπως παρόν ήταν και το τότε μέλος της κοινοπραξίας Μιχάλης Γελαγώτης
20 Απριλίου 2024:
- 12 χρόνια μετά εγκαινιάστηκε το μεγαλύτερο οδικό έργο που έγινε ποτέ σε νησί του Αιγαίου και Ιονίου Πελάγους.
Το εγκαινίασε ο σημερινός πρωθυπουργός προεκλογικά με τρόπο που εξέπληξε και που δικαιώνει την ρήση του Επίκουρου ‘’Περί Ηθικής’’ που λέει:
‘’Δεν είναι η φύση που κάνει τους ανθρώπους ευγενείς ή όχι, αλλά οι πράξεις και η εσωτερική τους κατάσταση’’
3ο Λιμάνι Σιγρίου:
- 1995 – 1996: Κυβερνήσεις Α Παπανδρέου, Κ. Σημίτη
- Συντάσσεται και γίνεται η διακήρυξη ανάθεσης της μελέτης
1996 – 1998:
- Κατατίθεται η προμελέτη, ζητείται η αναμόρφωση της ως με αρμόζουσα στην μικροκλίμακα της περιοχής
2000 – 2002:
- Αναμορφώνεται η μελέτη και κατατίθεται με προϋπολογισμό έργου 13,9 εκατομμύρια
2003 – 2009:
- Ατέρμονη αλληλογραφία διαφωνίες Υπουργείων, επαναφέρεται η απορριφθείσα πρόταση και λαμβάνει τις σχετικές εγκρίσεις.
2009: Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου
- Είμαι στο αρμοδιότερο Υπουργείο Υποδομών
- Στην 1η σύσκεψη διαπιστώνεται ότι η μελέτη δεν έχει αναπροσαρμοστεί, είναι ένα έργο φαραονικό, αταίριαστο στον χώρο, δίνεται εντολή αναπροσαρμογής της και ορίζεται επιβλέποντας μηχανικός της αναμόρφωσης ο Π. Πιττός.
2010:
- Ολοκληρώνεται η αναμόρφωση της μελέτης, μειώνεται το μέγεθός της κατά 1/3
- Ανατίθεται το έργο στην κρατική εταιρεία ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ
24 Νοεμβρίου 2011:
- Ανακοινώνω την ένταξη του στο ΠΕΠ Β. Αιγαίου προϋπολογισμού 13,6 εκατομμύρια
2011 – 2015:
- Ακινησία λόγω ενστάσεων και προσφυγής στο Διοικητικό Εφετείο
17 Ιουλίου 2015:
- Δεκτή η προσφυγή και ανατίθεται το έργο από το Υπουργείο Υποδομών στην εταιρία ΕΡΤΕΚΑ ΑΕ
16 Νοεμβρίου 2024:
- Εικοσιέξι χρόνια μετά το έργο βαίνει προς ολοκλήρωση
4ο Η Βιομηχανική κληρονομιά της Λέσβου:
Από την πρώτη στιγμή εντυπωσιάστηκα από το μέγεθος των κτιρίων και τον σωζόμενο μηχανολογικό εξοπλισμό τους.
14 Μαρτίου 1984 εγκρίνεται το ποσό των 3 εκατομμυρίων δρχ και ανατέθηκαν οι μελέτες για μετατροπή των Κοινοτικών Ελαιοτριβείων σε Κέντρα Πολλαπλών Χρήσεων.
Τότε με συνεργάτες τους Στρατή Φραντζέσκο, Βίκυ Κουτσκουδή, Χριστίνα Αναγνωστοπούλου Παναγιώτη Πιττό, κ.α., ξεκινήσαμε το πρώτο στην Ελλάδα πείραμα να δώσουμε νέες χρήσεις σε εγκαταλελειμμένα κουφάρια των κοινοτικών - ελαιοτριβείων: Αγίας Παρασκευής, Μανταμάδου, Πολυχνίτου, αλλά και σε Πλωμάρι και Αγιάσο.
Αγαπητέ Δήμαρχε κύριε Βέρρο,
Ευχαριστώ για την τιμή που μου έγινε.
Για έναν πολιτικό, και συνάμα αρχιτέκτονα η αναγνώριση είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση.
Ο ευλογημένος λαός της Λέσβου μου ανταπέδωσε την όποια προσφορά μου, αφού από την απελευθέρωση το 1912, κατέχω τις πρωτιές: α) 10 φορές εκλέγοντάς με Βουλευτή, έναντι 8 του μέγιστου πολιτικού Γ. Παπανδρέου, και β) 27 χρόνια βουλευτίας έναντι 15 του γέρου της Δημοκρατίας.
Ευχαριστίες θέλω να εκφράσω στους:
- Γιάννη Τσίκνα ο οποίος έζησε τις δυσκολίες και τον κόπο για το έργο του Μουσείου
- Απόστολο Αθανασιάδη για την συνεργασία μας ως Πρόεδρος αλλά και ως γιός του ωραίου, ευθυτενή, χαμογελαστού Μπάρμπα – Κώστα του πατέρα του
- Νίκο Ζούρο που γνώρισα 10 χρόνια μετά την έναρξη δημιουργίας του Μουσείου, λίγο πριν υπογράψω την πρόσληψή του.
Ανιψιός του στενού συνεργάτη μου επί 30 χρόνια, αείμνηστου Δημήτρη Ζούρου
Επικρίθηκα για την επιλογή του ως Διευθυντή και μάλιστα τοπικός Βουλευτής κατέθεσε και σχετική ερώτηση στην Βουλή για το ‘’ρουσφέτι’’
Αλλά και το τότε προεδρείο του συλλόγου αρχαιολόγων, απαξιωτικά δήλωνε ότι αυτό το μουσείο δεν έχει την αξία των αρχαιολογικών μουσείων. Μία στενή συντεχνιακή θέση
Σημειώνω ότι το ΥΠΠΟ στο 1,5 δις δρχ που στοίχησε το έργο, διέθεσε μόλις 30 εκατομμύρια δρχ
Το έργο χρηματοδοτήθηκε από την Νομαρχία Λέσβου το Υπουργείο Αιγαίου, και το Περιφερειακό Πρόγραμμα, το Μουσείο ανήκει από την ψήφιση του ιστορικού νόμου στο Υπ. Πολιτισμού, που βεβαίως επέρεται τώρα και δικαίως.
- Τον συνεργάτη αρχιτέκτονα Στέφανο Πάντο που του δόθηκε η δυνατότητα να εκπονήσει των πρώτη του μελέτη Μουσείου – όπως ο ίδιος έλεγε – και 10 χρόνια μετά με επέκταση της σύμβασης να γίνει ολοκλήρωση του έργου
- Τον Σωτήρη Φράγκου φίλο και συνεργάτη σε πολλά έργα όπως και στο Μουσείο Βρανά
- Ιδιαίτερα όμως θέλω να ευχαριστήσω και είμαι συγκινημένος για αυτό, γιατί δέχθηκε να είναι σήμερα εδώ, τον Μανόλη Κορρέ που συνυπήρξαμε ως αρχιτέκτονες εργαζόμενοι στο Υπουργείο Πολιτισμού πολλά χρόνια πριν έρθω στο νησί. Σε αυτόν είχε ανατεθεί το μέγιστο έργο Αναστήλωσης των Μνημείων του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης, και σε εμένα το Ταπεινό Έργο της Αποτύπωσης και Κατόπιν Αναστήλωσης των Κτιρίων του Οικισμού της Πλάκας ιδιοκτησίας του ΥΠΠΟ.
ο Μανόλης Κορρές εις τους αιώνας των αιώνων θα παραμείνει το όνομά του ως ο Ικτίνος της εποχής μας.
Ωραία γόνιμα χρόνια
- Τον καθηγητή Νίκος Σταμπολίδη πολύτιμο συνεργάτη για το Μουσείο Σιγρίου και την Μουσειολογική Μελέτη της οποίας είχε την ευθύνη, αλλά και υπήρξε μέλος του ΔΣ.
Για όσα κάναμε μαζί για όλους του Αρχαιολογικούς χώρους του Αιγαίου στα 4 χρόνια που συνυπήρξαμε στο Υπουργείο Αιγαίου με τις 56 εκδόσεις βιβλίων που είχε την βασική επιμέλεια τους αυτός και οι συνεργάτες του
Ο Νίκος Σταμπολίδης έχεις τις ευχές όλων μας να γίνει πράξη το όραμα της συνένωσης των γλυπτών του Παρθενώνα, για το οποίο μεθοδικά εργάζεται, γνωρίζοντας βεβαίως ότι είναι πρώτιστα πολιτικό θέμα.
Ευχαριστίες οφείλω ακόμη και σε όλους τους συνεργάτες σας, που συντόνισαν αυτή την ωραία εκδήλωση και ιδιαίτερα στον Στρατή Μπαλάσκα, και στον Μαρίνο Ορφανό.
Κύριε Δήμαρχε,
Καταθέτω στον Δήμο σας, φακέλους από το μικρό αρχείο μου που περιλαμβάνουν έγγραφα, αποφάσεις μου, δημοσιεύματα και φωτογραφίες από τα έργα τα οποία ανέφερα:
- Το ιστορικό Δημιουργίας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, της περιόδου 1984 – 2001, με 54 συνημμένα, και ξεχωριστό φωτογραφικό άλμπουμ
- Το ιστορικό δημιουργίας του νέου Οδικού Άξονα Καλλονή – Σίγρι, καθώς και την ανάθεση της μελέτης Καλλονή – Πέτρα, με 13 συνημμένα
- Ιστορικό του νέου Λιμένα Σιγρίου, με 12 συνημμένα
- Το ιστορικό αναστήλωσης και μετατροπής σε Πολύκεντρα, των Δημοτικών Ελαιοτριβείων Αγίας Παρασκευής, Πολύχνιτου, Μανταμάδου, με 4 συνημμένα
Τέλος εκ μέρους της Πολιτιστικής ‘’Εταιρεία Αρχιπέλαγος’’ σας παραδίδω:
- Φωτογραφικό άλμπουμ από την χύτευση του Αδριάντα του Ελευθερίου Βενιζέλου από τον γλύπτη Γιάννη Λιοπυράκη, συμφοιτητή του Νίκου Κούνδουρου στην Σχολή Καλών Τεχνών, και που πριν από 23 χρόνια τοποθετήσαμε στην πλατεία Καλλονής.
Τον Ν. Κούνδουρο ανελλιπώς ανά 20 μέρες τον συνόδευα στο εργαστήρι του γλύπτη όπου επόπτευε το έργο και έδινε κατευθύνσεις. Θα δείτε χαρακτηριστικές στιγμές
- Σε ειδικό κάδρο το Σκίτσο, του Mεγάλου Έλληνα Δημιουργού Νίκου Κούνδουρου, βάση του οποίου έγινε το έργο του Αδριάντα του Ελευθερίου Βενιζέλου, για να κοσμεί το γραφείο σας.
- Πλήρη φάκελο του Ελαιοτριβείου – Αλευρόμυλου Πελόπης, που δωρίζει η ‘’Εταιρεία Αρχιπέλαγος’’ στον Δήμο σας (Συμβόλαιο, κτηματολόγιο αρχιτεκτονικά σχέδια, κ.α.)