Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Αγαπητέ κ. Διευθυντή,
Σχετικά με την ανάδειξη των απολιθωμένων δένδρων της νησίδας Νησιώπης του Σιγρίου, μια αξιέπαινη όντως πρωτοβουλία του Διευθυντή του Μουσείου του Σιγρίου, Αναπληρωτή Καθηγητή Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Νίκου Ζούρου, και του Διοικητικού Συμβουλίου του Απολιθωμένου Δάσους της Λέσβου, θα ήθελα να σας γνωρίσω τα εξής:
1) Ξεκίνησα να μελετώ συστηματικά το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου το 1975, μόνος μου, πληρώνοντας με δικά μου χρήματα τον τότε υποτυπώδη φύλακα του Δάσους και αγαπητό φίλο, αείμνηστο Στρατή Τσότρα, και για να με οδηγεί, αλλά και για να τον έχω μαζί μου για κάθε ενδεχόμενο. Γύρισα και εξερεύνησα κάθε γωνιά της μεγάλης έκτασης του Δάσους, κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες, ιδίως δε λόγω της αφόρητης ζέστης του καλοκαιριού οπότε κυκλοφορούσα εκεί μόνο με το σλιπ και ένα καπέλο.
2) Σ’ αυτή την κοπιώδη εξερεύνηση βρήκα και φωτογράφισα περίπου 200 κορμούς, όρθιους και κατακείμενους, καθώς επίσης απολιθωμένα κλαδιά, φύλλα και καρπούς. Σε ορισμένες περιπτώσεις ανακάλυψα και ορισμένα εξαιρετικά ευρήματα, τα οποία για να μην κλαπούν από τους ασύδοτους λεηλατητές του Δάσους, έσκαψα και τα έθαψα μέσα στο έδαφος, έχω δε σημειώσει σε δικό μου χάρτη όλες αυτές τις θέσεις, όπως και άλλα ευρήματα, τα οποία κανείς ή πολύ λίγοι γνωρίζουν.
3) Ειδικότερα, στο νησάκι του Σιγρίου, ή Νησιώπη, ή Φάρο, το οποίο επισκέφθηκα με βάρκα πολλές φορές, βρήκα και φωτογράφισα 30 απολιθωμένους κορμούς, όρθιους και κατακείμενους, καθώς επίσης απολιθωματοφόρους ορίζοντες φύλλων και απολιθωμένους καρπούς. Οι κορμοί ήταν πάνω στο νησάκι ή μέσα στη θάλασσα.
4) Στο βιβλίο μου «Το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου» (Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών 1979), που εκδόθηκε με δική μου δαπάνη στη Μυτιλήνη, εκτός από το χάρτη της Λέσβου όπου παριστάνονται οι θέσεις του νησιού με απολιθώματα, μεταξύ των οποίων και η Νησιώπη, δημοσιεύονται και τέσσερις κυριότερες φωτογραφίες με απολιθωμένα της Νησιώπης: σελίδα 124 (φωτ. 145), σελίδα 129 (φωτ. 143), σελίδα 135 και σελίδα 148.
5) Τέλος, στο βιβλίο μου αναφέρονται οι κίνδυνοι που απειλούν το Απολιθωμένο Δάσος, καθώς επίσης και οι προτάσεις μου για την προστασία του. Ειδικότερα, στη σελίδα 151 γράφω και την εξής πληροφορία για τη Νησιώπη: «Οι κάτοικοι του Σιγρίου αναφέρουν χαρακτηριστικά την επιδρομή ενός κρις-κραφτ με Έλληνες και ξένους επιβάτες στο νησάκι του Σιγρίου, που αφαίρεσαν ολόκληρους κορμούς και ύστερα τους μετέφεραν στο μεγάλο τουριστικό πλοίο από το οποίο είχαν εξορμήσει για τη ληστρική τους επιχείρηση».
Αυτά, για την αποκατάσταση της αλήθειας.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
Μυτιλήνη 26 Φεβρουαρίου 2014