Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Φανταστείτε έστω για λίγο τι θα παθαίναμε αν φεύγαμε από το Ευρώ. Αναλογιστείτε τον εφιάλτη που θα ζούσαμε. Πρώτα από όλα θα είχαμε πολύ μεγάλη μείωση μισθών. Κίνας θα λέγαμε, για να μην πούμε Βουλγαρίας. Θα έπεφταν μέχρι τα 400 έως 500 ευρώ το μήνα (αντιστοιχία σε δραχμές εννοείται) για ολοήμερη δουλειά, άσε που μπορεί να δουλεύαμε και να ήμασταν απλήρωτοι για μήνες.
Όσο για την ανεργία, δεν το συζητάμε. Οι άνεργοι θα έφταναν στο 1,5 εκατομμύριο και, το χειρότερο, η ανεργία των νέων θα έφτανε στο 56%, με αποτέλεσμα οι νέοι μας να μετανάστευαν σε Βρετανία, Σουηδία, Γερμανία κ.λπ.. Τέτοιο εφιάλτη, ούτε στα χειρότερα όνειρά μας.
Οι συμπατριώτες μας θα βυθίζονταν στην κατάθλιψη και την απελπισία. Μπορεί και να είχαμε πάνω από 3.000 αυτοκτονίες. Θα μιλούσαμε για κόλαση χειρότερη και από αυτήν του Δάντη.
Η πείνα θα ήταν σίγουρη και αρκετοί συμπατριώτες μας θα κατέφευγαν στα συσσίτια. Μπορεί και 200.000 μερίδες φαγητό να μοιράζονταν καθημερινά σε όλη τη χώρα. Κάποιοι συνάνθρωποί μας θα έψαχναν για φαγητό στους κάδους των σκουπιδιών και πάρα πολλοί μαθητές θα λιποθυμούσαν στα σχολεία από την πείνα. Τα δε σούπερ μάρκετ, μέχρι και ληγμένα τρόφιμα θα πουλούσαν.
Κόσμος θα πεταγόταν στο δρόμο. Στην Αθήνα οι άστεγοι θα ξεπερνούσαν τις 30.000 και θα βλέπαμε ανθρώπους να κατοικούν σε σπηλιές, όπως αυτές στου Φιλοπάππου. Τέτοιο κακό, ούτε στον εχθρό σου.
Πετρέλαιο τώρα το χειμώνα, δε θα είχαμε να ζεσταθούμε. Θα έφτανε 1,30 - 1,35 το λίτρο και μόνο λίγοι θα μπορούσαν να το προμηθευτούν. Η κατανάλωση θα μειωνόταν μέχρι και 80% από την προηγούμενη χρονιά. Η βενζίνη θα ήταν τόσο ακριβή, που δε θα μπορούσαμε να την αγοράσουμε για να κυκλοφορήσουμε τα αυτοκίνητά μας. Άσε που χιλιάδες ιδιοκτήτες αυτοκινήτων θα αναγκάζονταν να καταθέσουν τις πινακίδες τους στις κατά τόπους ΔΟΥ.
Εκεί να δεις ουρές που θα σχηματίζονταν. Αλλά και το ρεύμα θα ήταν τόσο ακριβό, που δε θα μπορούσαμε να το πληρώσουμε. Οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση των νοικοκυριών (κόψιμο ρεύματος) από τη ΔΕΗ θα έφταναν τις 30.000 μηνιαίως.
Η επιχειρηματικότητα θα είχε εξοντωθεί, τα μισά καταστήματα θα ήταν με κατεβασμένα ρολά και τα λουκέτα θα κρέμονταν στις πόρτες τους.
Το κράτος μας θα αναγκαζόταν να ξεπουλήσει την περιουσία του στους αετονύχηδες συμπατριώτες μας που θα είχαν βγάλει τα λεφτά τους έξω, αλλά και στους δανειστές του, και θα την αγόραζαν για ένα κομμάτι ψωμί. Θα αγόραζαν τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, τη ΔΕΗ, την ΑΤΕ, την ΕΥΔΑΠ, τον ΟΠΑΠ και ό,τι άλλο τούς πουλούσαμε. Ευτυχώς που είμαστε τώρα στο Ευρώ και δε ζούμε τέτοιες καταστάσεις.
Για αυτό και εγώ, αφού ξαναμελέτησα τον Κέυνς, τους νεοκεϋνσιανούς, τους μετακεϋνσιανούς, τη θεωρία της υποκατανάλωσης, τη θεωρία των μακρών κυμάτων τού Κοντράτιεφ, τη θεωρία της δημιουργικής καταστροφής του Σουμπέτερ, κατέληξα: ναι, στο Ευρώ πάση θυσία. Τι, θέλετε να πάθουμε όλα τα παραπάνω; Τώρα αν αυτή η θυσία προαπαιτεί να χάσεις ό,τι πολυτιμότερο διαθέτεις, την εθνική σου κυριαρχία, είναι πράγματι ένα θέμα. Μέχρι τώρα πορευόμασταν με μειωμένη εθνική κυριαρχία, τώρα θα την χάσουμε εντελώς. Και δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε αυτό που έκαναν κάποιες παλιές Αρσακειάδες τον παλιό καιρό, όταν έχοντας χάσει προ πολλού το πολυτιμότερο των αγαθών τους, οδηγούνταν από τις Κολωνακιώτισσες μητέρες τους στο χειρουργό μαιευτήρα για την εκ νέου σφράγιση του θησαυρού τους. Χειρουργός για την αποκατάσταση της χαμένης κυριαρχίας μας δεν υπάρχει.
ΥΓ. 1 Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: «Ποιοι τραπεζίτες, κύριοι τού ΣΥΡΙΖΑ; Υπάρχουν σήμερα τραπεζίτες;»
- Πάλι αδιάβαστος, κ Χρυσοχοΐδη. Την προηγούμενη φορά δεν είχατε διαβάσει το μνημόνιο, τώρα δε διαβάσατε πού πήγε η δόση.
ΥΓ. 2 Αντ. Σαμαράς: «Τη δημοκρατία δεν μπορείς να την πυροβολήσεις».
- Μπορείς να την σκοτώσεις κατ’ ευθείαν με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.
ΥΓ. 3 Λίστα Λαγκάρντ: Ναι, πράγματι, η λίστα μας βγήκε αλλοιωμένη. Συμβαίνει αυτό με τα CD. Και εγώ είχα αφήσει ένα CD στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου και σβήστηκαν όλα τα τραγούδια, του Παπακωνσταντίνου (τυχαίο το όνομα).
ΥΓ. 4 Οικονομικά από το Χάρβαρντ: «Η Standard and Poor’s αναβάθμισε λίγο (όσο πατάει η γάτα) την Ελληνική Οικονομία. Την έβγαλε από τη χωματερή και την τοποθέτησε στο σκουπιδοτενεκέ.»