Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απάντηση στην καταγγελία τού «Πόλιον» για την περιοχή της Αγίας Βαρβάρας
Με την επιστολή τους προς το «Ε» που ακολουθεί, οι Δημήτρης και Γαβριήλ Πιτσιλαδής, ιδιοκτήτες οικοπέδου στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας, καταθέτουν τη δική τους άποψη σε καταγγελία τού «Πόλιον», που δημοσιεύσαμε και αφορούσε στην περιοχή. Απαντώντας στο Σύλλογο, υποστηρίζουν πως δεν καταπατείται κοινόχρηστος χώρος, ενώ σχολιάζουν τη στάση του Συλλόγου και της προέδρου του σε ανάλογες περιπτώσεις επεμβάσεων στην ίδια περιοχή.
«Κύριε Διευθυντά,
προσφάτως δημοσιεύσατε στην εφημερίδα σας σχολιασμένη επιστολή του Συλλόγου “Πόλιον”, πρόεδρος του οποίου είναι η κ. Ματαράγκα - Βαρτή Μυρσίνη, στην οποία με πομπώδεις εκφράσεις αναφέρεται ότι καταστρέφεται το φυσικό περιβάλλον στην περιοχή πέριξ της εκκλησίας της Αγίας Βαρβάρας, με παρεμβάσεις οικοδομικές και εκσκαφές.
Στην επιστολή της αυτή φωτογραφίζεται η οικογένειά μας, αφού οι εκσκαφές γίνονται σε οικόπεδό μας και βάσει της υπ’ αριθμ. 44/2012 οικοδομικής άδειας της Πολεοδομίας Λέσβου. Προκειμένου να παραπλανηθεί το αναγνωστικό κοινό, αναφέρεται ότι οι οικοδομικές εργασίες γίνονται στο οικόπεδο πέριξ της εκκλησίας της Αγίας Βαρβάρας, αλλά και ορισμένα στοιχεία που στο μη υποψιασμένο αναγνώστη προξενούν εις βάρος μας εντυπώσεις, όπως παράδειγμα ότι η περιοχή έχει χαρακτηριστικά λευκά βράχια, μία υπεραιωνόβια αγριελιά, λυγαριές, και άλλου είδους άγρια βλάστηση. Όλα αυτά όμως είναι υπερβολές και ψεύδη, διότι οι εργασίες δε γίνονται πίσω από την Αγία Βαρβάρα, αλλά έναντι αυτής, εντός χαρακτηρισμένου οικισμού και πίσω από την οικοδομική γραμμή της περιοχής, τα δε προϊόντα εκσκαφής τοποθετούνται μέσα στο οικόπεδό μας, το οποίο αποκτήσαμε με τίτλους κτήσης αναγόμενους στο 1912. Τα δε λευκά βράχια και το ανάγλυφο αυτών εκτείνεται σε όλη την περιοχή και σε απόσταση τουλάχιστον δύο χιλιομέτρων. Η δε υπεραιωνόβια αγριελιά, έχει ηλικία τέτοια, όπως η πλειονότητα των ελαιοδένδρων και αγριελιών στη Λέσβο και οι λυγαριές και η δήθεν άγρια βλάστηση υπάρχει σε όλο το Πλωμάρι, λόγω των νότιων ανέμων που ευνοεί τη θαμνώδη βλάστηση. Όσο για τα γαϊδουράκια και τους γάμους και τα βαφτίσια, αυτά γίνονται σε όλες τις εκκλησίες, και τα γαϊδουράκια υπήρχαν γιατί δεν υπήρχε παλαιότερα αυτοκινητόδρομος στην περιοχή.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το όψιμο ενδιαφέρον του Συλλόγου “Πόλιον” οφείλεται προφανώς σε άλλα αίτια, διότι δεν εξηγείται πως ενώ γνωρίζουν ότι:
α) ο παραλιακός δρόμος της Αγίας Βαρβάρας κατά το μεγαλύτερο μέρος του βρίσκεται κατασκευασμένος μέσα στον αιγιαλό και εξυπηρετεί όλες τις ιδιοκτησίες και εξοχικές κατοικίες της περιοχής και μάλιστα και της οικογενείας της κ. Ματαράγκα - Βαρτή, που απέχει από τη θάλασσα μονοψήφιο αριθμό μέτρων, επισκευάζεται (εντός αιγιαλού) συχνά διαστήματα ώστε να διατηρείται σε καλή κατάσταση,
β) η εν γένει περιοχή της Αγίας Βαρβάρας με τα λευκά βράχια οικοδομείται συνεχώς (μέχρι και το εκκλησάκι επισκευάστηκε εσωτερικά και εξωτερικά) εδώ και δέκα χρόνια με βίλες πολυτελείας και
γ) ο έμπροσθεν της οικίας Ματαράγκα και άλλων οικιών μελών τού Συλλόγου “Πόλιον” δρόμος τσιμεντοστρώνεται συνεχώς, παρ’ ότι ακόμη κατασκευάζονται παράνομα περιφράξεις από πέτρα σε οικόπεδα και οικίες όλης της περιοχής, ο Σύλλογος ουδέν ενήργησε, ουδέν αναφέρει περί περιβάλλοντος, αλλά αναγράφοντας ψεύδη περί του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του οικοπέδου μας και εμπλέκοντας υπηρεσίες που ενήργησαν ενδελεχείς ελέγχους στην περιοχή από το 2001 μέχρι σήμερα, στις οποίες από κοινού με την κ. Ματαράγκα είχαμε απευθυνθεί (Κτηματική για επανακαθορισμό αιγιαλού), στις αποφάσεις των οποίων δεν υπάρχει καμμία αναφορά περί κοινοχρήστου χώρου, προσπαθεί να διαστρεβλώσει την αλήθεια και να αναστείλει επ’ αόριστον τις οικοδομικές μας εργασίες που γίνονται εντός οικισμού, εντός οικοδομικής γραμμής και δεν έχουν καμμία σχέση ούτε με τις φωτογραφίες που δημοσιεύονται στον Τύπο, ούτε με το χώρο που βρίσκεται πέριξ της εκκλησίας.
Αλλά εντύπωση επίσης προκαλεί το γεγονός ότι το “Πόλιον” και η πρόεδρος αυτού, το σπίτι της οποίας βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το λιμανάκι και το εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας, δεν έδειξαν την ίδια σπουδή κατά τη διενέργεια λιμενικών έργων (κατασκευή μόλου) στα λευκά βράχια πριν μερικά χρόνια στο χώρο αυτό.
Συνεχίζοντας το συκοφαντικό έργο του, ο Σύλλογος αυτός αναφέρει ότι κάτοικοι της περιοχής προσέφυγαν στο Δήμο Λέσβου και στην Πολεοδομία Λέσβου στις 27 και 28/2/2012. αλλά οι υπηρεσίες αυτές δεν ενήργησαν, με αποτέλεσμα να κορυφώνεται η αγανάκτηση των κατοίκων για τη δήθεν ολοκληρωτική περιβαλλοντική καταστροφή. Αποκρύπτει όμως να αναφέρει το “Πόλιον” ότι την επιστολή αυτή υπογράφουν μόνο τρία άτομα, η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ματαράγκα - Βαρτή, το ζεύγος Ιωάννου και Ανθούσας Κατσιγίνη που θίγονται διότι η οικοδομή μας θα τους κλείσει τη θέα στη θάλασσα, καθώς και τα ΑΝΗΛΙΚΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ. Δηλαδή έβαλαν στην καταγγελία τα ονόματα ανήλικων παιδιών και ανθρώπων απόντων προκειμένου να δείξουν ότι υπάρχει λαϊκή κατακραυγή.
Δεν υπάρχει λοιπόν καμμία καταπάτηση κοινοχρήστου χώρου, αφού ο χώρος όπισθεν της Αγίας Βαρβάρας, όπως και υπεραιωνόβια αγριελιά ανήκει σε εμάς και τούτο αποδεικνύεται από συμβόλαια μεταγεγραμμένα και δικαστικές αποφάσεις, χρησιμοποιούσαμε δε εμείς το οικόπεδό μας ως χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων της ταβέρνας που διατηρούσαμε εκεί, κλαδεύαμε την αγριελιά, αλλιώς θα ήταν σήμερα τεράστια.
Τέλος σας αναφέρω ότι η υπόθεση βρίσκεται στα Δικαστήρια και αφορά τη διεκδίκηση εντός τοίχου μήκους 23,50 μέτρων και πλάτους 0.60 μέτρων από την οικογένεια Κατσιγίνη και αναμένεται η έκδοση αποφάσεως επί του τοίχου μόνον και για κανένα άλλο ζήτημα.
Αυτά προς ενημέρωση του κοινού σας.
Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία.
Δημήτρης και Γαβριήλ Πιτσιλαδής του Βασιλείου,
κάτοικοι Πλωμαρίου»