Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
«Νηπίοισιν ου λόγος αλλά ξυμφορά γίγνεται δάσκαλος» (Δημόκριτος).
Είναι δύσκολο ένας ηγέτης να σώσει την χώρα του και τους ανθρώπους της, όταν η φύση αποφασίσει να την καταστρέψει∙ εκείνο όμως , που μπορεί, ίσως, να κάνει είναι να περιορίσει τα καταστροφικά αποτελέσματα προβλέποντας και προνοώντας, για τα πιθανά ενδεχόμενα και παίρνοντας τα κατάλληλα μέτρα προστασίας των κατοίκων.
Είναι δυνατή η ακριβής πρόβλεψη (τοπικά και χρονικά) των σεισμών και η αποτροπή των καταστροφικών επιπτώσεών τους; Ακριβής πρόβλεψη δεν είναι δυνατή, με τα μέσα που διαθέτει - προς το παρόν- η επιστήμη∙ με βάση, όμως, τα ιστορικά και στατιστικά στοιχεία που υπάρχουν, γνωρίζουμε τις σεισμογενείς περιοχές, καθώς και τα μεγέθη, την συχνότητα και τις συνέπειες των πιθανών σεισμών που θα πλήξουν αυτές τις περιοχές, στην διάρκεια μιας μικρής ή μεγάλης χρονικής περιόδου.
Ιστορικοί και χρονογράφοι της βυζαντινής περιόδου έχουν καταγράψει μεγάλους σεισμούς που επέφεραν - στην εποχή τους- την ολοκληρωτική καταστροφή πόλεων και μνημείων π.χ. της Αντιόχειας, της Κωνσταντινούπολης, της Σμύρνης, της Ρόδου, της Κρήτης, της Κορίνθου κ.α∙ καταστροφικοί σεισμοί που επαναλήφθηκαν στα νεότερα χρόνια.
Πώς μπορεί να προστατευτεί ο πληθυσμός αυτών των σεισμογενών περιοχών;
Βασικά, με δύο τρόπους, όπως εισηγούνται οι επιστήμονες: α) με την αυστηρή τήρηση των κανόνων αντισεισμικής προστασίας, στην δόμηση κτιρίων και την κατασκευή των δημόσιων έργων και β) με την εκπαίδευση των κατοίκων για τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να έχουν πάρει και τον τρόπο που πρέπει να συμπεριφερθούν, στην περίπτωση εκδήλωσης ενός σεισμού.
Ποια ήταν η αντισεισμική πολιτική της ηγεσίας, στην γειτονική χώρα, για την προστασία των κατοίκων από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε δεκατρία εκατομμύρια κατοίκους και προκάλεσε την ολοκληρωτική καταστροφή πόλεων και τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων; Αυτό που μάθαμε ήταν ότι οι εργολάβοι που έχτιζαν τις πολυώροφες πολυκατοικίες μπορούσαν με την… άδεια του κράτους και πληρώνοντας κάποιο πρόστιμο να μην εφαρμόσουν τον αντισεισμικό κανονισμό στην κατασκευή κτιρίων, σε μια, ιστορικά, σεισμογενή περιοχή! Επίσης, εκείνο που διαπιστώθηκε (μετά τον θάνατον χιλιάδων ανθρώπων και την ισοπέδωση των κατοικιών τους) είναι ότι στην δόμηση είχαν χρησιμοποιηθεί τα πλέον ευτελή, σαθρά και ακατάλληλα δομικά υλικά, που σημαίνει ότι δεν υπήρχε κανένας έλεγχος από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.
Και, βεβαίως, για όλες αυτές τις παραλείψεις και την εγκληματική ανευθυνότητα των εργολάβων και των κρατικών υπηρεσιών την κύρια ευθύνη έχει η κεντρική κυβέρνηση του Ερντογάν, η οποία αδιαφορούσε, ανεχόταν ή έκανε «τα στραβά μάτια», απασχολημένη να χτίζει τα φαραωνικά παλάτια για τον «σουλτάνο», να κατασκευάζει τους πυραύλους «Ταϊφούν» και να φοβερίζει τους « Γιουνάνηδες», να μετατρέπει σε τζαμί το μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, την Αγιά Σοφιά των Χριστιανών και να σχεδιάζει τους χάρτες της Νέας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, προκειμένου ο Ερντογάν να φιγουράρει ως ο νέος Σουλεϋμάν ο Μεγαλοπρεπής!
Πόσο βλακώδη και γελοία αποκαλύπτονται όλα αυτά, σήμερα, στα μάτια του ελληνικού- και πιστεύω και του τουρκικού λαού- μπροστά στις εικόνες του ολέθρου, του αβάσταχτου πόνου και της απερίγραπτης δυστυχίας ενός λαού, που βρέθηκε, γυμνός και αβοήθητος, στα…σαγόνια του Εγκέλαδου! «Μωραίνει», λοιπόν, και ο Αλλάχ «ον βούλεται απολέσαι», στέλνοντας- δυστυχώς- στο θάνατο τις χιλιάδες των αθώων ανθρώπων και βυθίζοντας στην δυστυχία κάποια εκατομμύρια Τούρκων πολιτών!
Και για να επανέλθουμε στα… «οικεία κακά». Τι πρέπει να διδαχτούμε από την συμφορά που έπληξε τους γείτονές μας;
Καταρχάς, σύμφωνα με την άποψη που εξέφρασαν κάποιοι επιστήμονες, με βάση τα ιστορικά δεδομένα και τα υπάρχοντα ρήγματα που έχουν καταγράψει οι επιστήμονες, στον ελλαδικό χώρο, δεν αποκλείεται ένας σεισμός ανάλογου μεγέθους με αυτόν που έπληξε την νοτιοανατολική Τουρκία. (Σημείωση: από τους Έλληνες σεισμολόγους άλλοι αποκλείουν την πιθανότητα ενός τόσον ισχυρού σεισμού, βασιζόμενοι στο μικρό, σχετικά, μέγεθος των ενεργών ρηγμάτων στον ελλαδικό χώρο, και άλλοι δεν αποκλείουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εκτιμώντας και τα ιστορικά δεδομένα μιας περιόδου από την αρχαιότητα ως τα νεότερα χρόνια).
Πόσο ασφαλείς, λοιπόν, μπορούμε να αισθανόμαστε και πόσο θωρακισμένη είναι η χώρα μας μπροστά σε έναν μεγάλο σεισμό; Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα, είναι δικαιολογημένη και η ανησυχία των Ελλήνων και ευλόγως τίθενται τα ερωτήματα:
1. κατά πόσον είναι επαρκής ο Αντισεισμικός Κανονισμός του 1995, για την κατασκευή των κτηρίων και, κυρίως, πόσον αξιόπιστος είναι ο έλεγχος που έγινε- εάν έγινε- για την τήρησή του;
2. με δεδομένη την «γήρανση» των κτηρίων, μήπως επείγει να γίνει επικαιροποίηση του υπάρχοντος Αντισεισμικού Κανονισμού;
3. πότε θα ολοκληρωθεί ο αντισεισμικός έλεγχος των δημόσιων κτηρίων που έχει νομοθετηθεί, από το 2001, και, έκτοτε, καρκινοβατεί;
4. πώς μπορεί να ενισχυθεί η αντισεισμικότητα των παλαιότερων κτισμάτων, τα οποία χρονολογούνται, πριν από την ισχύ του Αντισεισμικού Κανονισμού;
5. πώς σκοπεύει το Υπουργείο Παιδείας και το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας να ενισχύσουν την Αγωγή αντιμετώπισης του σεισμικού κινδύνου για τους μαθητές και τους πολίτες;
Οι εντόπιες πολιτικές δυνάμεις, τόσον των… «ήμερων» δημοκρατών, όσον και των « άγριων» - καθώς είναι απασχολημένοι με… σοβαρότερα θέματα, όπως αυτό της «ψηφοσυλλογής»- δεν έδειξαν να τους απασχολεί ο κίνδυνος μήπως «έρθει μια νύχτα», αντί του Ερντογάν, ο Εγκέλαδος∙ ας ελπίσουμε ότι θα ενδιαφερθούν (αφού ομονοήσουν και αυτοί) οι σεισμολόγοι μας, σε συνεργασία με τον υπουργό της Πολιτικής Προστασίας και ότι θα προνοήσουν, ώστε να ενισχυθεί η αμυντική θωράκιση της χώρας και έναντι μιας «άγριας» επίθεσης από τον Εγκέλαδο!