Οι νέες μαμάδες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν ψυχωσική νόσο τον πρώτο μήνα μετά τον τοκετό, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «PLoS Medicine».
Οι νέες μαμάδες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν ψυχωσική νόσο τον πρώτο μήνα μετά τον τοκετό, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «PLoS Medicine».
Η Δρ Κριστίνα Χάλτμαν από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης εξηγεί ότι αυτό ισχύει και για τις μητέρες που έχουν νοσηλευθεί για ψυχιατρικό νόσημα στο παρελθόν και για όσες δεν έχουν ανάλογο ιστορικό.
Περίπου μία στις 1.000 γυναίκες εκδηλώνει επιλόχεια ψύχωση και οι συνέπειές της μπορεί να είναι σοβαρές τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί. Οι μητέρες που χάνουν επαφή με την πραγματικότητα μπορεί να κάνουν κακό στον εαυτό τους και το παιδί και επίσης διατρέχουν κίνδυνο μελλοντικών επεισοδίων ψύχωσης.
Οι ερευνητές διερεύνησαν πότε ο κίνδυνος επιλόχειας ψύχωσης είναι μεγαλύτερος και εξέτασαν επίσης τους παράγοντες που μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό των γυναικών που κινδυνεύουν. Εξέτασαν λοιπόν πληθυσμιακά αρχεία 745.596 Σουηδών γυναικών που γέννησαν πρώτη φορά την περίοδο 1983 - 2000.
Εντοπίστηκαν 892 γυναίκες (ή 1,2 άτομα ανά 1.000 τοκετούς) που είχαν νοσηλευθεί για ψύχωση εντός 90 ημερών από τον τοκετό. Σχεδόν το ένα τρίτο των γυναικών είχαν νοσηλευθεί εντός μιας εβδομάδας από τον τοκετό, ενώ το 59% εντός δύο εβδομάδων από τη γέννα.
Σχεδόν οι μισές δεν είχαν νοσηλευθεί ποτέ πριν για ψυχιατρικά προβλήματα. Για τις γυναίκες αυτές, ο κίνδυνος να νοσηλευθούν για ψυχωσικό επεισόδιο εντός του πρώτου μήνα από τον τοκετό ήταν 10πλάσιος απ’ ό,τι όταν το παιδί είχε συμπληρώσει το πρώτο τρίμηνο ζωής. Οι γυναίκες αυτές διέτρεχαν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο αν ήταν 35 ετών και άνω, ενώ η απόκτηση παιδιού με μεγάλο σωματικό βάρος ή η ύπαρξη διαβήτη λειτουργούσαν προστατευτικά.
Αυτό ενδεχομένως να συμβαίνει διότι οι γυναίκες με διαβήτη είναι υπό στενή ιατρική παρακολούθηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Πάντως δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο γιατί συμβαίνει η επιλόχεια ψύχωση, αν και ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι η τεράστια πτώση στα επίπεδα των οιστρογόνων που συμβαίνει κατά τη διάρκεια του τοκετού μπορεί να είναι ένας ενοχοποιητικός παράγοντας.
Η πιθανότερη εξήγηση ίσως είναι ότι η εγκυμοσύνη βιολογικά, αλλά και ψυχολογικά, προκαλεί ψυχωσικά επεισόδια. Δεν υπάρχουν όμως ξεκάθαρα προειδοποιητικά σημάδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ότι η γυναίκα θα εκδηλώσει επιλόχεια ψύχωση, αν και ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τη γυναίκα που υποφέρει από τραύμα ή άλλες επιπλοκές κατά τη διάρκεια του τοκετού, καθώς και για εκείνες που γεννούν παιδιά με χαμηλό σωματικό βάρος. Φυσικά, ο κίνδυνος είναι αυξημένος και για τις γυναίκες των οποίων τα βρέφη αποβιώνουν αμέσως μετά τον τοκετό.
Πηγή: ΑΠΕ