Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Με την ολοκλήρωση της εξέτασης από τους συνηγόρους υπεράσπισης του εσωτερικού ελεγκτή της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου-Λήμνου, την επίμαχη περίοδο κατά την οποία έγιναν τα μεγάλα ανοίγματα της τράπεζας προς συγκεκριμένο επιχειρηματία, συνεχίστηκε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η πολύκροτη δίκη του σκανδάλου των θαλασσοδανείων της Τράπεζας, που τάραξε την τοπική κοινωνία και οδήγησε στο κλείσιμο της τράπεζας και στη διαδικασία εκκαθάρισής της. Η συγκεκριμένη δίκη, που είναι η πρώτη μιας σειράς υποθέσεων που έχουν οδηγηθεί στη δικαιοσύνη, ξεκίνησε στις 17 Δεκεμβρίου και διέκοψε μετά από τέσσερις συνεχόμενες συνεδριάσεις στις 20 Δεκεμβρίου. Η διαδικασία που συνεχίστηκε προχθές διακόπηκε ξανά για να συνεχισθεί στις 26 Μαρτίου. Τυπικά το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, θα συνεδριάσει και στις 6 Φεβρουαρίου, ωστόσο η δίκη αναμένεται να διακοπεί αμέσως, αφού όπως δήλωσε η πλειοψηφία των συνηγόρων δεν έχει τη δυνατότητα να παραστεί εκείνη την ημέρα.
Πάντως στη προχθεσινή διαδικασία, απαντώντας στις ερωτήσεις των συνηγόρων, ο εσωτερικός ελεγκτής της Τράπεζας επισήμανε μεταξύ άλλων ότι ο ίδιος ξεκίνησε να εργάζεται ως εσωτερικός ελεγκτής της Συνεταιριστικής Τράπεζας το 2003 ενώ ενημερώθηκε στις 18 Ιουλίου του 2004, για το ζήτημα των επιταγών από τον υπεύθυνο του τμήματος της Τράπεζας. Ο υπάλληλος, είπε, του έδωσε μια λίστα με επιταγές μέχρι την ημέρα εκείνη, οι οποίες είχαν καλυφθεί από την τράπεζα με εντολή άνωθεν, όπως είπε ο υπάλληλος. Επανέλαβε δε, ότι με επιστολή του στον πρόεδρο της τράπεζας τον Αύγουστο του 2004 περιέγραφε αναλυτικά την κατάσταση και μάλιστα ζητούσε να ληφθούν μέτρα ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος στον οποίο έχει εκτεθεί η τράπεζα. Ο ίδιος ο μάρτυρας ανέφερε ότι κανονικά η επιστολή αυτή, απευθυνόταν μεν στον πρόεδρο, ωστόσο του ζητούσε μέσα από το κείμενο, να ενημερώσει τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.
Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του, απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε μεταξύ άλλων ότι με την ασυνήθη αυτή πρακτική της κάλυψης επιταγών, καλύφθηκαν συνολικά επιταγές 30 ατόμων, πελατών της τράπεζας και συνολικά με κεφάλαια της τράπεζας καλύφθηκαν 217 επιταγές συνολικού ποσού 2.949.000 ευρώ. Από τα παραπάνω λεχθέντα από έναν κρίσιμο μάρτυρα στην υπόθεση γίνεται φανερό ότι μιλάμε για μια υπόθεση που ήδη έχει συμπληρώσει μια 15ετία από τότε που αποκαλύφθηκε και η οποία μόλις τώρα έφθασε στο εδώλιο του δικαστηρίου για να δικαστεί και να αποδοθούν ευθύνες.
Έχει πολύ δρόμο ακόμη!
Σημειώνεται ότι, όπως είναι γνωστό, στο εδώλιο του κατηγορουμένου σε αυτήν την πρώτη δίκη της, υπό εκκαθάριση, Συνεταιριστικής Τράπεζας, κάθονται μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της περιόδου 2004-2005, υπάλληλοι και ο δανειολήπτης των «θαλασσοδανείων» που ζημίωσαν τελικά την Τράπεζα με πάνω από πέντε εκατομμύρια ευρώ. Αναμένεται να ακολουθήσει δεύτερη δίκη με τους ίδιους σχεδόν κατηγορούμενους σε επίπεδο μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, ενώ έπονται και άλλες που αφορούν άλλα ανάλογες σκανδαλώδεις υποθέσεις στο πλαίσιο της λειτουργίας της Συνεταιριστικής Τράπεζας, που προκάλεσαν την απώλεια από την τοπική αγορά συνολικά άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ. Είναι φανερό ότι το σκάνδαλο της Συνεταιριστικής, έτσι όπως έχει καταγραφεί από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και την κοινή γνώμη, θα ...μακροημερεύσει στο εδώλιο του δικαστηρίου, αφού ακόμη βρισκόμαστε στην πρώτη υπόθεση η οποία για να ολοκληρωθεί έχει πολύ δρόμο μπροστά της μέχρι να ολοκληρωθεί και να παρθούν αποφάσεις.
Η υπόθεση της Συνεταιριστικής αποτελεί τρανό παράδειγμα, που επιβεβαιώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την αίσθηση της κοινωνίας, αλλά και την άποψη που υπάρχει ότι η απονομή της δικαιοσύνης αργεί να αποδοθεί και όταν φθάσει η ώρα γι αυτή τα πράγματα δεν είναι ίδια. Και αυτή η αίσθηση που είναι μια αναμφισβήτητη πραγματικότητα αποτελεί καίριας σημασίας παράγοντα απογοήτευσης της κοινωνίας που επιθυμεί το κράτος δικαίου να λειτουργεί στην ώρα του και όχι κατόπιν εορτής, όπου η παραγραφή για αδικήματα ελλοχεύει, με ό, τι σημαίνει αυτό.