Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Το «έκτρωμα» που δημιούργησε ο απίθανος τύπος που ακούει στο όνομα Γιάννης Ραγκούσης και που ανέχθηκε η τότε κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα αδιαμαρτύρητα, ο Δήμος Λέσβου σε μερικούς μήνες θα αποτελεί ανάμνηση! Γιατί ο μεγαλύτερος δήμος της Ελλάδας θα παύσει να υφίσταται, αφού από την 1η Σεπτεμβρίου θα περάσουμε σε έναν νέο αυτοδιοικητικό χάρτη για τη Λέσβο με τους δύο δήμους, αυτόν της Μυτιλήνης και τον Δήμο Δυτικής Λέσβου. Το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε και ...πληρώνει ακόμη την εμμονή Ραγκούση που ήθελε έναν δήμο σε κάθε νησί, θεωρώντας ότι όλα τα νησιά ήταν σαν την ...Πάρο. Η εξαίρεση στον ...κανόνα αυτόν δεν περιέλαβε το τρίτο σε έκταση νησί, τη Λέσβο, όπως συνέβη με την Κρήτη και την Εύβοια και έτσι ο νεοσύστατος δήμος Λέσβου είδε και έπαθε να συνενώσει τους 13 Καποδιστριακούς δήμους σε έναν, ειδικά στην πρώτη θητεία επί Βουνάτσου, για να ξεκινήσει πάλι νέες «περιπέτειες» με τη διάσπαση του ενός σε δυο νεοσύστατους δήμους, που ουσιαστικά ξεκινούν από μηδενική βάση, αφού δεν υπήρχε προηγούμενη. Το γεγονός δε ότι και τα πρόσωπα που διαχειριστούν τους νέους δήμους στην πολύ μεγάλη πλειοψηφία τους δεν αποτελούν συνέχεια με τον έναν ή άλλον τρόπο με την απερχόμενη δημοτική αρχή, πλην ελαχίστων περιπτώσεων δείχνει ότι μιλάμε για μια νέα εποχή στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση του νησιού, που όλοι ελπίζουμε ότι θα έχει καλύτερες μέρες.
Ο Δήμος Λέσβου «τελειώνει» και μαζί με αυτόν και ο τίτλος του δημάρχου Λέσβου, τον οποίον έφεραν στη μικρή -όπως προκύπτει από τις εξελίξεις- περίοδο που υφίσταται ο ενιαίος δήμος του νησιού δύο μόνο πρόσωπα. Ο απερχόμενος δήμαρχος Σπύρος Γαληνός, που θα είναι και ο τελευταίος που θα φέρει αυτόν τον τίτλο και ο προηγούμενος δήμαρχος Δημήτρης Βουνάτσος, που ήταν ο πρώτος που «χρίστηκε» δήμαρχος ολόκληρου του νησιού. Το 9χρονο ...ταξίδι του ενιαίου δήμου που ολοκληρώνεται σε τέσσερις περίπου μήνες είχε πολλά και ενδιαφέροντα περιστατικά, που τα έζησαν όσοι είχαν ρόλο στο εγχείρημα αυτό. Δεν είναι λίγοι πάντως αυτοί που ισχυρίζονται ότι εκεί που άρχισε να συνηθίζεται και να μπαίνει μια κάποια τάξη στη διαχείριση του δήμου, η διάσπαση ξανα-ανακατέβει την ...τράπουλα, με ό,τι αυτό σημαίνει στη διαχείριση των δημοτικών υποθέσεων. Αν αυτός ο ισχυρισμός έχει βάση ή όχι θα αποδειχθεί στην πράξη και πάντως από τα έργα των προσώπων που οι κάλπες θα αναδείξουν για να διοικήσουν τους νέους δήμους.
Το αξιοπρόσεκτο είναι ότι ειδικά αυτήν την περίοδο, αλλά και την επομένη που θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους οι νέες δημοτικές αρχές, θα βρίσκονται σε εξέλιξη μια σειρά από έργα που είτε ξεκίνησαν, είτε δρομολογήθηκαν για να ξεκινήσουν και να υλοποιηθούν από την παρούσα δημοτική αρχή. Η οποία δεν θα έχει τη ...χαρά να δει να ολοκληρώνονται επί των ημερών της σημαντικά έργα που η ίδια δρομολόγησε και που οι «καρποί» των δικών της ενεργειών θα φανούν το επόμενο διάστημα. Δεν θα έχει μάλιστα τη δυνατότητα να «υπερασπιστεί» τα έργα της αυτά, αφού πλην ελαχίστων μεμονωμένων περιπτώσεων που ξαναδιεκδικούν την επανεκλογή τους και στους δύο δήμους, τα περισσότερα μέλη της απερχόμενης δημοτικής αρχής ...μετακόμισαν στην Περιφέρεια, ή πήγαν σπίτι!
Οι νέοι δήμοι όμως όντας συνέχεια του σημερινού θα πρέπει να ξανασυγκροτηθούν από την αρχή, έχοντας την ευθύνη μικρότερων γεωγραφικών περιοχών, αλλά και με πολλές αλληλοσυνδεόμενες σχέσεις, που χρήζουν σωστής διαχείρισης μεταξύ τους. Ο δε δήμος Δυτικής Λέσβου κυριολεκτικά θα κληθεί να ξεκινήσει εκ του ...μηδενός, με τη συνεργασία όλων των παρατάξεων που διεκδικούν το δήμο να είναι επιβεβλημένη στο μέγιστο βαθμό. Το μεταβατικό στάδιο, που χρονικά προσδιορίζεται στα δύο πρώτα χρόνια για να ισορροπήσουν τα πράγματα μεταξύ του πρώτου δήμου Μυτιλήνης, που ξεκινά εκ των πραγμάτων από καλύτερη αφετηρία σε σχέση με τον έτερο της Δυτικής Λέσβου, μπορεί να μοιάζει μεγάλο, αλλά είναι νομίζουμε αναγκαίο για να δημιουργηθούν οι απαραίτητες αυτονομημένες δομές και στους δυο δήμους, αν και χρήσιμο είναι να αναζητηθούν οι κοινές συνέργειες που θα κάνουν πιο αποτελεσματικές τις παρεμβάσεις της αυτοδιοίκησης σε διάφορους τομείς. Και πάντως, δεν είναι όλα -και δεν πρέπει να εξελιχθούν ως- ...αντιπαράθεση της «ανατολής» με τη «δύση» που αποτελεί εν πολλοίς και την εύκολη δικαιολογία για καθυστερήσεις και παραλείψεις. Είναι ευκαιρία ο υγιής «ανταγωνισμός» και η δημιουργική άμιλλα, να αποτελέσουν την κινητήρια δύναμη που θα σπρώχνει και θα κινητοποιεί δυνάμεις για να γίνουν πράγματα στο νησί, από καλύτερη βάση. Γιατί σε τελική ανάλυση άλλη προτεραιότητα θα έχει για παράδειγμα για τον νεοσύστατο Δήμο Δυτικής Λέσβου, η εξέλιξη των έργων στο λιμάνι του Σιγρίου και στο δρόμο Καλλονής-Σιγρίου, καθώς και η δρομολόγηση του άλλου οδικού άξονα Καλλονής-Πέτρας, που αποτελούν έργα πνοής για τη συγκεκριμένη περιοχή και άλλης τάξης όλα αυτά στον ενιαίο δήμο, όπου υπήρχαν και μια σειρά από άλλα έργα προτεραιότητας, που χανόταν και η ...ιεράρχησή τους.
Οι νέες δημοτικές αρχές και οι παρατάξεις που διεκδικούν μια θέση στα δημοτικά συμβούλια, μπορεί σε αυτήν την προεκλογική φάση να προβάλλουν, όσες προβάλλουν, αυτά που τις διαφοροποιούν, αλλά την επομένη μέρα υπάρχουν πάρα πολλά που τους ενώνουν και τις υποχρεώνουν να συνεργαστούν για τις δημοτικές υποθέσεις, που χρήζουν συναίνεσης και για τα μικρά και για τα μεγάλα. Δεν αποκλείεται οι αντίπαλοι πριν τις κάλπες να κληθούν να συνεργαστούν την επομένη και να συνδιοικήσουν τους δήμους, υποχρεωμένοι και από τη διαμόρφωση των συσχετισμών στα συμβούλια, αλλά γιατί σε τελική ανάλυση αυτό επιβάλλει το θεσμικό πλαίσιο, αφού δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησης προσώπων από διαφορετικές παρατάξεις. Αυτήν την νέα πραγματικότητα ας την έχουν υπόψη οι σημερινοί «αντίπαλοι», γιατί μπορεί την επομένη να αποδειχθούν «συνεργάτες». Και τα επισημαίνουμε όλα αυτά όχι για να υπάρξει υποστολή στην όποια κριτική ή πολεμική διατυπώνεται, αλλά γιατί αυτή θα πρέπει να γίνεται με επιχειρήματα και μόνο. Η επόμενη μέρα έχει ανάγκη και χρειάζεται όλες τις φωνές ειδικά αυτήν τη νέα εποχή στην αυτοδιοίκηση και ειδικά στη Λέσβο στη νέα περίοδο που ξεκινά με τους δυο νεοσύστατους δήμους. Το ελπιδοφόρο είναι ότι στους περισσότερους συνδυασμούς, ακόμη και σε αυτούς που έχουν πιο κομματικό χρώμα, υπάρχει ...πολυχρωμία προσώπων, γεγονός που βοηθά, ώστε να υπάρχουν συγκλίσεις για την επόμενη μέρα, που θέλουμε να ελπίζουμε ότι αποτελεί και στόχο των νέων αυτοδιοικητικών αρχών που θα προκύψουν από τις κάλπες.