Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ…
Το πρόσφατο μπαράζ διαρρήξεων στην Ερμού από Αλγερινούς μετανάστες, δείχνει ότι το μεταναστευτικό πρόβλημα παρά τις κυβερνητικές δηλώσεις, οξύνεται, δημιουργώντας μια σειρά από προβλήματα στη Λέσβο. Μια μερίδα συμπολιτών μας, τα κουκουλώνει κάτω από αφελείς και χαζοχαρούμενες θεωρίες, ενώ μια άλλη πάλι μερίδα εκτοξεύει εξτρεμιστικές κραυγές. Αυτή η κατάσταση θα πρέπει ν’ αντιμετωπιστεί άμεσα και με ρεαλισμό προκειμένου τα πνεύματα να μην οξυνθούν και εκτραπούμε σε επικίνδυνες καταστάσεις. Αλλά πέρα απ’ αυτό. Να μην φτάσουμε να θρηνούμε για το γεγονός ότι οδηγήθηκε η τοπική κοινωνία του νησιού μας, με τη δεδομένη δημοκρατική του παράδοση, να δώσει έδρα στη Χρυσή Αυγή! Άρα, για ν’ αποφύγουμε μια τέτοια κατάσταση αλλά και για να έχει την αίσθηση η τοπική κοινωνία ότι το κράτος δικαίου υπάρχει και συνεχίζει να κυβερνά, θα πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα. Προϋπόθεση όμως, είναι να απαντηθούν τα παρακάτω ερωτήματα.
Πρώτον: Απαραίτητη είναι η δημιουργία κλειστών κέντρων φιλοξενίας, τα οποία, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, θα δέχονται τους μετανάστες με παραβατική συμπεριφορά. Το δέχεται αυτό, το κυβερνητικό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει αντίθετη άποψη;
Δεύτερον: Απαραίτητος είναι ο αυστηρός έλεγχος των προσφύγων και μεταναστών. Το δέχεται αυτό, το κυβερνητικό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που δείχνει να εκφράζει μια διαφορετική αντίληψη;
Τρίτον: Το Υπουργείο Μετανάστευσης θέλει να μένουν οι πρόσφυγες μετανάστες στα νησιά έστω και μ’ αυτές τις συνθήκες προκειμένου να στέλνει μήνυμα και να αποτρέπονται περισσότερες εισδοχές. Το δέχεται αυτό, το κυβερνητικό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ;
Τέταρτον: Σαφώς δεν είναι εγκληματίες όλοι οι πρόσφυγες μετανάστες. Αλλά και δεν είναι όλοι αθώες και ταλαίπωρες περιστερές. Θα επιτρέψει το κυβερνητικό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν απρόσκοπτα τη δουλειά τους η Αστυνομία και η Δικαιοσύνη όπως εκείνες ξέρουν;
Εάν λοιπόν απαντηθούν θετικά τα ερωτήματα αυτά, θα πρέπει και η τοπική κοινωνία να απομονώσει τις όποιες κραυγές ακούγονται ενάντια στους πρόσφυγες. Διότι όπως όλοι δεν είναι αθώες περιστερές, έτσι δεν πρέπει ν’ αντιμετωπίζονται κι όλοι αυτοί οι ταλαίπωροι άνθρωποι ως ένοχοι. Προφανώς δεν έρχονται για βόλτα στο νησί μας. Προσπαθούν, άλλοι μεν ν’ αποφύγουν τον πόλεμο, άλλοι πάλι δε αναζητώντας το δικαίωμα για μια καλύτερη ζωή. Και μόνο το γεγονός ότι πέρυσι πέρασαν από το νησί μας 500.000 πρόσφυγες, ένας τεράστιος αριθμός, χωρίς να σημειωθούν παρατράγουδα, λέει πολλά. Εάν όλα αυτά δεν συμβούν και βρεθούμε προ εκπλήξεων, η μόνη που δεν θα φταίει, θα είναι η τοπική κοινωνία…
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 1930. Ο «Ταχυδρόμος», η εφημερίδα του Στρατή Μυριβήλη και του Θ. Λεφκία, με πρωτοσέλιδη κριτική για τη «Ζωή εν Τάφω». Το γνωστό έργο είχε δημοσιευθεί σε συνέχειες στην εφημερίδα.
ΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ…
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 1920
Γεννιέται ο Γιάννης Πασπάτης
Ο «τυπογράφος, ερασιτέχνης ηθοποιός, συγγραφέας, λαϊκός τραγουδιστής, χορευτής, ο πάντα χαριτολόγος, ο πάντα χαμογελαστός, ο τσαχπίνης, ο απείραχτος άνθρωπος, ο εκλεκτός στις παρέες Γιάννης Πασπάτης» (Τάκης Χατζηαναγνώστου) γεννιέται στα Βουρλά της Ασιατικής Ελλάδας. Στη Μυτιλήνη έρχεται το 1922 και εργάζεται ως τυπογράφος. Υπήρξε στέλεχος του ΕΟΦ «Το Μπουρίνι» και ιδρυτικό μέλος της «Χορωδίας» και του «ΦΟΜ Ο Θεόφιλος». Διακρίθηκε όμως ιδιαίτερα για τις θεατρικές του ερμηνείες όπου με ένα δικό του τρόπο, μετέδιδε τον τοπικό παλμό. Παράλληλα δημοσίευε χρονογραφήματα στις τοπικές εφημερίδες από τα οποία ένας μεγάλος αριθμός εκδόθηκαν σε βιβλίο το 1982 με τον τίτλο «Λεσβιακοί Αντίλαλοι». Το 1985 εκδίδεται το θεατρικό του έργο «Γι’ ανάποδους» ενώ το 1988 εκδίδεται το μυθιστόρημα του, «Καταφρόνιου». Πεθαίνει το 2012 σε ηλικία 92 ετών.
ΕΙΠΕ
«Είναι πολύ εύκολο να στέλνουμε υπομνήματα και να καθόμαστε στον καναπέ μας και να κρίνουμε, όταν δεν κρίνουμε οι ίδιοι τον εαυτό μας και τα σοβαρά λάθη που κάνουμε και συνεχίζουμε να κάνουμε».
Ευγενία Δρεκόλια, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων ξενοδοχείου «Clara» («Πολιτικά»)
ΑΤΖΕΝΤΑ
ΤΡΙΤΗ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Καταβολή συντάξεων για τους συνταξιούχους που προέρχονται από τους εντασσόμενους φορείς ΟΑΕΕ και ΟΓΑ.
ΓΙΟΡΤΕΣ ΑΓΟΡΑΣ
Στην οδό Ερμού στο ύψος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, δρώμενα για τα παιδιά με ζωγραφική προσώπου, και φωτογραφίες με τον Άγιο Βασίλη στις 6:30 μ.μ..
ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
«Χριστουγεννιάτικα βιβλιομαγειρέματα» για μαθητές ηλικίας 7-12 ετών από τη Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης στις 5:30 μ.μ..
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
- Η ταινία «Τέλειοι Ξένοι» στο «Cine Αρίων» (Αίθουσα 1) στις 9:30 μ.μ..
- Η ταινία «Η Άφιξη» στο «Cine Αρίων» (Αίθουσα 2) στις 9:15 μ.μ..
ΤΕΤΑΡΤΗ 21 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
BAZAAR
Χριστουγεννιάτικο Bazaar από το Δημόσιο ΙΕΚ Μυτιλήνης στο χώρο του 4ου ορόφου και στη Βιβλιοθήκη του ΔΙΕΚ Μυτιλήνης (στο κτίριο όπου στεγάζεται το ΔΙΕΚ Μυτιλήνης, Στρατή Μυριβήλη 108) από 4 μ.μ. μέχρι 8 μ.μ..
ΓΙΟΡΤΕΣ ΑΓΟΡΑΣ
Ρεμπέτικα τραγούδια από το συγκρότημα ΚΕΣΑΜ με ζεστό κρασί, μελομακάρονα και κουραμπιέδες στην Παλιά Αγορά στο παγκάκι στις 6:30 μ.μ..
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
- Η ταινία «Τέλειοι Ξένοι» στο «Cine Αρίων» (Αίθουσα 1) στις 9:30 μ.μ..
- Η ταινία «Η Άφιξη» στο «Cine Αρίων» (Αίθουσα 2) στις 9:15 μ.μ..