Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Σαββατοκύριακο λοιπόν, το διήμερο της χαλάρωσης. Υπάρχουν υποχρεώσεις; Να περιμένουν παρακαλώ…
Όπως και να το κάνουμε, το πενθήμερο έχει δώσει άλλη διάσταση στο Σαββατοκύριακο. Τότε κάπου στα τέλη της δεκαετίας του εβδομήντα. Θυμάστε πριν, λόγω …εξαημέρου, μια μόνο μέρα… Τι να προλάβεις να κάνεις! Όλα και όλοι προσπαθούσαμε να τα χώσουμε μέσα σ’ αυτή τη μέρα, άντε βάλε και τ’ απόγευμα του Σαββάτου!
Τότε που ακόμα και οι ποδοσφαιρικοί αγώνες ήταν πάντα Κυριακή μεσημέρι! @ Χαλαρά λοιπόν σήμερα, σηκωνόμαστε χωρίς άγχος, δεν έχουμε να στείλουμε κείμενα στο «Ε», θα ρίξουμε μια ματιά και στον Αυτιά που …τσιρίζει! Θ’ αγοράσουμε «Τα Νέα» και την «Εφημερίδα των Συντακτών» , πολυσέλιδες κάθε Σάββατο και οι δύο, πλούσια ύλη, κάπου 140 σελίδες για ξεφύλλισμα και διάβασμα. Την Κυριακή με την «Καθημερινή» και «Το Βήμα», ολοκληρώνεται η πλουραλιστική έντυπη ενημέρωση. Γιατί όσο κι αν σερφάρουμε καθημερινά στο διαδίκτυο, όσο κι αν κλικάρουμε αδιάκοπα τα ενημερωτικά site, η εφημερίδα είναι μια διαφορετική φιλοσοφία.
Μεγαλώσαμε φυλλομετρώντας εφημερίδες, τις διαβάζαμε και με την αγορά τους νοιώθαμε …συμμέτοχοι στην ενημέρωση αλλά και στις πολιτικές μας επιλογές! Από το φυλλομέτρημα και το επίμονο διάβασμα με δάκτυλα μαυρισμένα από το μελάνι, περάσαμε στο ψυχρό κλικάρισμα των ειδήσεων μέσα από το laptop. Άμεση ενημέρωση, αμφίδρομη ενίοτε, όμως ψυχρή, αόριστη, άγνωστη. Ποιος πραγματικά να κρύβεται από πίσω, αναρωτιέσαι συχνά πυκνά… Άλλαξαν οι εποχές με το internet, ποιος ξέρει…
@ Ακολουθεί ο κλασικός καφές, η παρέα, η κουβέντα στην οποία βέβαια όλα λύνονται! Τι συζητούν σήμερα οι Μυτιληνιοί; Δυο είναι τα βασικά θέματα. Οι πρόσφυγες και το συνταξιοδοτικό. Δυο πληγές που δεν φαίνεται να κλείνουν εύκολα…
Βλέπω την κακοκαιρία και το μυαλό μου πάει στους πρόσφυγες, που δίνουν τη δική τους μάχη γι’ αυτό που εμείς πλέον θεωρούμε δεδομένο. Όμως κι εμείς, τι μέλλον έχουμε σαν κράτος όταν όλη σχεδόν η κοινωνία ασχολείται με τις συντάξεις; Άστα να πάνε… @ Να πεταχτούμε και στον Ταρλά να δούμε την Καλλονή μήπως και κερδίσει τον Λεβαδειακό. Θα σωθεί; Μακάρι, τουλάχιστον να βλέπουμε αγώνες Σούπερ Λιγκ στην πόλη μας.
@ Να τελειώσουμε βέβαια το «Λεσβιακό Πολύπτυχο», ένα βιβλίο για την ιστορία του νησιού μας, ίσως πάμε «Αρίων» να δούμε τη νέα εκδοχή του Μάκβεθ, Κυριακή βράδυ «Αθλητική Κυριακή», να, πάει, τέλειωσε το Σαββατοκύριακο. Αλλάξαμε και την ώρα, τι άλλο θέλουμε! Άντε και καλό Σαββατοκύριακο…
ΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ…
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2000
Εγκαινιάζεται το Στάδιο «Κ. Κεντέρης»
Εγκαινιάζεται το στάδιο «Κώστας Κεντέρης» στην Καλλονή παρουσία του ίδιου του Ολυμπιονίκη Κώστα Κεντέρη. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο υπουργός Αιγαίου, Νίκος Σηφουνάκης, η περιφερειάρχης Β. Αιγαίου, Μαρία Σκέμπερη, ο γ. γ. του Υπουργείου Αιγαίου, Γιάννης Μαχαιρίδης, ενώ χοροστάτησε ο μητροπολίτης Μηθύμνης. Στην ομιλία του, ο Ν. Σηφουνάκης επεσήμανε πως «στο πρόσωπο του Κεντέρη τα νησιά του Αιγαίου βρήκαν μια φωτεινή αχτίδα».Ο δήμαρχος Καλλονής, Άρης Ελευθερίου, τίμησε επίσης τον Ολυμπιονίκη, ο οποίος αμέσως μετά κήρυξε την έναρξη των Αιγαιοπελαγίτικων Αγώνων. Μία μέρα πριν, μετά την άφιξη του Κ. Κεντέρη στη Λέσβο, ο δήμαρχος Μυτιλήνης και μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, του απένειμε σε εκδήλωση, το χρυσό κλειδί της πόλης παρουσία εκατοντάδων Μυτιληνιών (στη διπλανή φωτογραφία απόκομμα από την τοπική εφημερίδα «Αιολικά Νέα»).
ΕΙΠΕ
«Εγώ καμαρώνω να μιλώ τη γλώσσα την πλωμαρίτικη.»
Δημήτρης Βουνάτσος (TVM)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
1648: Υπογράφεται η Συνθήκη της Βεστφαλίας, που τερματίζει τον Τριακονταετή Πόλεμο και επιφέρει αλλαγές στην ισορροπία των δυνάμεων της Ευρώπης.
1857: Ιδρύεται το πρώτο ποδοσφαιρικό σωματείο στον κόσμο, η αγγλική Σέφιλντ (Sheffield F.C.), που σήμερα αγωνίζεται στις ερασιτεχνικές κατηγορίες του αγγλικού ποδοσφαίρου.
1929: Μαύρη Πέμπτη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Ο δείκτης Dow Jones χάνει σε μία συνεδρίαση το 12,8% της αξίας του. Μέσα στη μέρα κλείνουν 50.000 επιχειρήσεις.
1963: Η Σουηδική Ακαδημία τιμά το Γιώργο Σεφέρη με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, «για το υπέροχο λυρικό ύφος του, που είναι εμπνευσμένο από ένα βαθύ αίσθημα για το ελληνικό πολιτιστικό ιδεώδες».
ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ
Εικοσιτετράωρη προειδοποιητική απεργία από τις 6 π.μ. χθες Παρασκευή έως τις 6 π.μ. σήμερα Σάββατο, πραγματοποίησαν η ΕΣΗΕΑ και η ΕΣΠΗΤ, μετά από συνεννόηση με την ΠΟΕΣΥ.Η απεργία πραγματοποιήθηκε: στην ΕΡΤ ΑΕ, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ (στο πρακτορείο, στις ιστοσελίδες, στις ραδιοτηλεοπτικές καλύψεις και μεταδόσεις, στο ραδιόφωνο και στις εκδόσεις του), στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (στα γραφεία Τύπου υπουργείων, ΟΤΑ, Περιφερειών και στα Γραφεία Τύπου Ελληνικών Πρεσβειών στο εξωτερικό), στο Κανάλι της Βουλής, σε όλους τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.
Η ΕΣΗΕΑ σε ανακοίνωσή της, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ υπογραμμίζει για ακόμη μια φορά την αταλάντευτη στάση του στην υπεράσπιση της δημοσιογραφικής ανεξαρτησίας και την απόλυτη διαφάνεια στη λειτουργία των ΜΜΕ, καθώς και τον πλουραλισμό.
Η ΕΣΗΕΑ υπεραμύνεται της δημοσιογραφικής λειτουργίας της ενημέρωσης με κανόνες δεοντολογίας και καλεί τον Κλάδο μαζί με την ελευθερία της έκφρασης να υπερασπισθεί τα ασφαλιστικά του δικαιώματα και την αυτονομία των Ταμείων από την επιχειρούμενη νέα ανατροπή».
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το μεγάλο λάθος των 12 «σοφών»
Του Αντώνη Δαλίπη («Ημερησία»)
Εάν όλα στο ασφαλιστικό γίνουν όπως προβλέπει η περίφημη Επιτροπή «σoφών», τότε το πόρισμά της δεν θα είναι απλώς ένα γραπτό «μνημείο βλακείας», όπως πολλοί έσπευσαν να το χαρακτηρίσουν, αλλά ένα μνημείο υπέρ πεσόντων ηρώων.
Θα είναι το «ηρώο» που θα στηθεί στη μνήμη όλων των έως σήμερα «αιμοδοτών» του ασφαλιστικού συστήματος.Και σίγουρα η βίβλος του θριάμβου όσων ήταν της ήσσονος προσπάθειας στον εργασιακό βίο, που συνεισέφεραν τα λιγότερα στα Ταμεία και κατάφεραν παρ’ όλα αυτά να κρατήσουν μέσα στη λαίλαπα σχεδόν άθικτη τη σύνταξή τους.
Βέβαια, η μεγάλη τιμωρία θα έρθει πολύ αργότερα και πάντως μετά την εφαρμογή των προτάσεων των «σοφών».Τότε που οι αιμοδότες αντιληφθούν ότι δεν έχουν κίνητρο να στηρίζουν και να κρατούν ζωντανό το ασφαλιστικό σύστημα για να επιβραβεύονται οι επιτήδειοι.
Έως τότε, όμως, θα έχουν τιμωρηθεί αυτοί που έχουν προσφέρει με την πολύχρονη καταβολή των εισφορών και την πληρωμή των φόρων και θα έχουν δικαιωθεί και επιβραβευθεί όσοι έσπευσαν να «βγουν» στη σύνταξη με 15ετία και να εισπράττουν τουλάχιστον για είκοσι ή και τριάντα χρόνια νωρίτερα το «τίμημα» από το Ταμείο τους.Αποφάσισαν ότι θα αφορά μόνο αυτούς που προτίμησαν να «βγουν» με 35ετία, 40ετία ή 50ετία ακόμη, και η σύνταξή τους υπέστη τις μεγαλύτερες περικοπές, αλλά παραμένει πάνω από τα 1.000 ευρώ.
Όσοι και όσες βέβαια συνταξιοδοτήθηκαν σε νεαρή ηλικία (35, 40 ή 50 ετών) και εν γνώσει τους έχουν μικρή σύνταξη, αυτοί σαφώς και δεν θα θιγούν.
Οι «αιμοδότες» των ταμείων θα κληθούν για άλλη μια φορά να συνεισφέρουν και να εξισωθούν με όσους αρκούνται στα λίγα και είναι οπαδοί της ήσσονος προσπάθειας.
Δώδεκα «σοφοί» και ένας υπουργός θέλουν να πιστεύουν ακόμα ότι αυτό το σύστημα είναι και δίκαιο και λειτουργικό. Δυστυχώς, θα απογοητευτούν.