Δηκτικά 8/5/2014

08/05/2014 - 14:26

Με επιτυχίες επέστρεψαν οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γυμνάσιου Πέτρας που εκπροσώπησαν τα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στην Πανελλήνια Μαθητιάδα, που πραγματοποιήθηκε στην Πρώτη Σερρών από 2 έως 6 Μαΐου 2014.

H Αμαλία Θεολόγου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο tae kwon do, η Λυδία Παρέλη χρυσό μετάλλιο στο βάδην, η Ελπινίκη Λάσκαρη χάλκινο στο tae kwon do και ο Κωνσταντίνος Παυλής χάλκινο στο τέννις.

 

Προχωρά η διαδικασία…

Το μεσημέρι της προσεχούς Δευτέρας εκπνέει η προθεσμία υποβολής ενστάσεων επί του πρακτικού ανάδειξης προσωρινού μειοδότη που ανακοίνωσε η «Εγνατία Α.Ε.», για το διαγωνισμό του έργου «Επιβατικός και Εμπορικός Λιμένας Σιγρίου». Σε συνέχεια της δημοπράτησης του λιμανιού, αν δεν υπάρξουν ενστάσεις, η συμβασιοποίηση του έργου είναι πολύ πιθανόν να γίνει μέσα στον Ιούνιο και αμέσως μετά να ξεκινήσει η κατασκευή του έργου.

 

… για το λιμάνι Σιγρίου

Βέβαια, όπως συνήθως συμβαίνει σε τέτοιου μεγέθους έργα, οι ενστάσεις δε λείπουν. Για το συγκεκριμένο, προϋπολογισμού (με το Φ.Π.Α.) 13,92 εκατ. ευρώ, θυμίζουμε ότι κατατέθηκαν οκτώ προσφορές, που κυμάνθηκαν σε ποσοστά έκπτωσης από περίπου 7% έως 33%.

Μεταξύ των πρώτων μειοδοτών φέρεται να είναι και κοινοπραξία που η εταιρεία της μετέχει και στην κατασκευή του οδικού άξονα Καλλονής - Σιγρίου, ενώ προσφορές είχαν υποβληθεί από μεγάλες εργοληπτικές εταιρείες της Θεσσαλονίκης (ΕΤΕΘ Α.Ε., «Αθωνική Τεχνική Α.Ε.»), καθώς συμμετείχε και η ΑΛΤΕΚ Α.Ε., που υλοποιεί μεγάλα έργα στη Λέσβο.

Β.Μ.

 

Ίδια μέρα, άλλη ώρα

Προβληματισμός επικράτησε χθες στο επιτελείο του Νάσου Γιακαλή - ο ίδιος βρισκόταν σε περιοδεία στην Ικαρία - όταν έγινε γνωστή η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στη Λέσβο. Κι αυτό γιατί την ίδια μέρα, την Τρίτη 13 του μήνα, θα πραγματοποιηθεί και η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του συνδυασμού «Ισχυρό Βόρειο Αιγαίο». Όμως ο κ. Γιακαλής θα μιλήσει άλλη ώρα, στις 8 το βράδυ, και σ’ άλλο χώρο, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, οπότε η «σύμπτωση» της ημερομηνίας των δύο εκδηλώσεων δεν επηρεάζει κανέναν.

Για να μην πούμε για το εντελώς διαφορετικό κοινό που εκ των πραγμάτων θα ακούσει τους δύο ομιλητές.

Β.Μ.

 

Πρόβλημα τα αδέσποτα στην Καλλονή

Μεγάλο πρόβλημα για τους δικυκλιστές της Καλλονής είναι τα αδέσποτα σκυλιά που συχνά - πυκνά επιτίθενται στα διερχόμενα μηχανάκια. Όσοι έχουν βιώσει ανάλογες καταστάσεις, ξέρουν πολύ καλά πως πρόκειται για πολύ μεγάλο πρόβλημα, που εγκυμονεί κινδύνους. Ανάλογο πρόβλημα έχει καταγγελθεί πολλές φορές και από δικυκλιστές της Μυτιλήνης, παρ’ όλα αυτά, ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει για την αντιμετώπισή του.

Ν.Μ.

 

Έπιασε τόπο

Λίγες μέρες πριν το Πάσχα είχαμε γράψει για τη συνεχιζόμενη καραντίνα του καταρροϊκού πυρετού. Χθες η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, διά της αρμόδιας Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Λέσβου, υπέβαλε αίτημα άρσης της καραντίνας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σίγουρα στην εξέλιξη αυτή σημαντικό ρόλο έπαιξε και το ρεπορτάζ τού «Ε», αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι ο ρόλος του Τύπου εάν είναι έγκυρος, μπορεί να είναι και αποτελεσματικός προκειμένου να ξεκουνηθούν οι αρμόδιες αρχές. Φυσικά για να αρθεί η καραντίνα, θα χρειαστεί να ασκηθεί μεγάλη πίεση στις συνήθως βραδυκίνητες υπηρεσίες του Υπουργείου.

Ν.Μ.

 

Τα βοσκοτόπια

Πιθανότατα τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να γίνουν οι αναγκαίες ενέργειες προκειμένου το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο ΟΠΕΚΕΠΕ να δώσουν λύση στο πρόβλημα των μη επιλέξιμων βοσκοτόπων της Λέσβου και των άλλων νησιών του Βορείου Αιγαίου.

Ν.Μ.

 

Επιτυχία η επιστροφή... Θεόφιλου

Η είδηση ότι οι πίνακες του Θεόφιλου, μετά τη συντήρησή τους απ’ τους ειδικούς του Υπουργείου Πολιτισμού, επιστρέφουν στο Μουσείο στη Μυτιλήνη, αποτελεί μια ευχάριστη εξέλιξη που πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό και στον αρμόδιο αντιδήμαρχο Κώστα Αστυρακάκη. Έρχεται, μάλιστα, να απαντήσει με τον πιο αποστομωτικό τρόπο στη διαρροή φημών για την τύχη των πινάκων, που δυστυχώς, λόγω και της προεκλογικής περιόδου, ενίσχυαν την ανησυχία της κοινής γνώμης για το τι μέλλει γενέσθαι με το μοναδικό αυτό πολιτιστικό θησαυρό της Λέσβου.

Οι πίνακες επιστρέφουν συντηρημένοι στο σπίτι τους, το οποίο και αυτό ανακαινίστηκε, έτσι ώστε το έργο του λαϊκού ζωγράφου στη γενέτειρά του να αποτελεί πόλο έλξης για τους χιλιάδες φιλότεχνους.

Η εξέλιξη της υπόθεσης κλείνει μια εκκρεμότητα που είχε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κώστας Αστυρακάκης, την οποία και χρειαζόταν εν όψει της κάλπης.

Μ.Σ.Μ.

 

Τροχαία τον Απρίλιο

Μόνο με δύο ελαφρά τροχαία κύλησε ο Απρίλιος για Λέσβο και Λήμνο. Στον αντίστοιχο περσινό μήνα είχαν καταγραφεί δύο θανατηφόρα. Δεδομένου ότι τον Απρίλιο φέτος είχαμε και τον εορτασμό τού Πάσχα, με τους επισκέπτες στο νησί να αυξάνονται και τις μετακινήσεις να είναι σαφώς περισσότερες των συνηθισμένων, μιλάμε για αρκετά ενθαρρυντικό στατιστικό δεδομένο, έστω και για ένα μήνα. Η κυριότερη αιτία ατυχημάτων παραμένει σταθερά η κατανάλωση αλκοόλ.

Η.Μ.

 

Κατά μάνα κατά κύρη

Ανεπιστρεπτί φαίνεται ότι έχει περάσει η εποχή της μεγάλης αντιπαλότητας μεταξύ των φοιτητικών παρατάξεων ΔΑΠ-Ν.Δ.Φ.Κ. και ΠΑΣΠ. Για τους μη γνωρίζοντες, η ΔΑΠ πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία και η ΠΑΣΠ, στο ΠΑΣΟΚ. Δεν πάνε πολλά χρόνια από τότε που μέλη των δύο παρατάξεων προσέφευγαν σε λογομαχίες ή ακόμα και σε καβγάδες, χωρίς να υπάρχει πάντα κάποια σημαντική αφορμή. Ενδεικτικό είναι πως οι δύο παρατάξεις δεν είχαν καταφέρει να συμφωνήσουν ποτέ ούτε για τα αποτελέσματα των εκλογών, δίνοντας κάθε χρονιά η κάθε μία τα δικά της ποσοστά. Παρ’ όλα αυτά, όμως, κάποιοι κάνουν λόγο για διαφαινόμενη μελλοντική συνεργασία των δύο παρατάξεων. Οι τόνοι μεταξύ τους έχουν πέσει αισθητά και στο Τμήμα Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, μέλη τής ΠΑΣΠ και περσινοί υποψήφιοι στα ψηφοδέλτιά της, συμμετείχαν στο ψηφοδέλτιο της ΔΑΠ, πράγμα που εθεωρείτο αδιανόητο μέχρι πρότινος. Λέτε να δούμε στην επόμενη πορεία του Πολυτεχνείου να κρατούν την ιστορική σημαία και μέλη τής ΔΑΠ; Και ο νοών νοείτω...

Η.Μ.

 

Ο γραμματέας τής ΕΛΜΕ απαντά

Παρέμβαση σε σχέση με το προχτεσινό πρωτοσέλιδο του «Ε» που αφορούσε στην άρνηση καθηγητών του 3ου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης να συνοδέψουν τις αθλητικές ομάδες του Σχολείου στην Αθήνα για να διαγωνιστούν σε περιφερειακό επίπεδο, επεσήμανε ο γραμματέας τής ΕΛΜΕ, Ανδρέας Μπάλλας. Ο κ. Μπάλλας εξηγεί ότι από πέρσι «έπαψε το Υπουργείο Παιδείας να χρηματοδοτεί τις μετακινήσεις των σχολείων. Αυτό σημαίνει ότι για να πάρει μέρος ένα σχολείο σε αγώνες, θα πρέπει να βρει το ίδιο χρήματα (κυρίως από τους γονείς), με αποτέλεσμα πολλά σχολεία να απέχουν». Μάλιστα υπογραμμίζει ότι το γεγονός αυτό «δημιουργεί τεράστιο ζήτημα συνταγματικής ισότητας ως προς το δικαίωμα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αφού οι πανελληνιονίκες μοριοδοτούνται».

 

«Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη;»

Παράλληλα, χαρακτηρίζει εύλογη τη στάση των καθηγητών να μην επιθυμούν να αναλάβουν την ευθύνη να συνοδέψουν τρεις ομάδες στην Αθήνα με τα μέσα μεταφοράς «και με τους χειρότερους ταξιδιωτικούς όρους. Αν συνέβαινε κάποιο ατύχημα με τον τρόπο αυτό, ποιος θα αναλάμβανε την ευθύνη;». Επίσης, «αν συντηρείται αυτή η κατάσταση, τότε δε θα αναλάβει τις υποχρεώσεις του το κράτος», ενώ σημείωσε καταλήγοντας: «Υπάρχει και ένα μεγάλο ζήτημα με τις αποζημιώσεις των εκπαιδευτικών για τις εκδρομές - οι οποίες εδώ και δυο χρόνια δεν καταβάλλονται για τους εκπαιδευτικούς».

Από την πλευρά του και τη θέση του ως γραμματέα τής ΕΛΜΕ, ο κ. Μπάλλας δεν έχει άδικο. Η ουσία όμως για τα παιδιά του 3ου ΓΕΛ Μυτιλήνης είναι ότι δεν είχαν και πλέον δεν έχουν άλλη ευκαιρία να διεκδικήσουν να διαγωνιστούν σε πανελλαδικό επίπεδο.

Αν.Παζ.

 

Αξιόλογο συνέδριο

Ένα πολύ σημαντικό συνέδριο θα διεξαχθεί αύριο και μεθαύριο στη Μυτιλήνη, το οποίο αφορά στην Ογκολογία και για το οποίο, όπως έχουμε γράψει, θα επισκεφτεί τον τόπο μας μεγάλη μερίδα του ιατρικού κόσμου.

Δεν είναι τυχαίο ότι για την επίτευξή του και τη διοργάνωσή του από το Ελληνικό Κολλέγιο Μαστολογίας «έτρεξε» και ανέλαβε πρωτοβουλία ο συντοπίτης μας, δρ. μαστολόγος-χειρουργός, Γιώργος Ασημακόπουλος.

Το διήμερο επιστημονικό συνέδριο με τίτλο «Μεσογειακές μέρες Ογκολογίας» περιλαμβάνει και την ενημέρωση, αλλά και την εξέταση καρκινοπαθών.

Αν.Παζ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey