Σχολικοί χάρτες
Οι νέοι σχολικοί χάρτες για τους οποίους γράφουμε σήμερα, επρόκειτο να μοιραστούν στα σχολεία της χώρας. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ, αφού «κόλλησε» η αναπαραγωγή τους από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Είναι κρίμα τέτοια δουλειά να μένει στα «συρτάρια» και καλό θα ήταν, όπως μας έλεγε και ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Σουλακέλλης, να εξεταστεί το ενδεχόμενο του να φτάσουν στα σχολεία οι χάρτες έστω και σε ηλεκτρονική μορφή. Β.Χρ.
Με... αερόθερμα
Για το ότι θα πήγαιναν στο Σχολείο τους με… αερόθερμα ακούσαμε από εκπαιδευτικούς της νότιας περιοχής του νησιού. Με το Σχολείο δεν καταφέραμε να μιλήσουμε, ωστόσο ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Κώστας Φραγκόπουλος υποστήριξε πως η θέρμανση του Σχολείου λειτουργούσε κανονικά. Αλλά, όπως και να έχει, δύο και τρεις ώρες λειτουργίας του λέβητα δεν μπορούν να αρκέσουν για να ζεστάνουν ένα ολόκληρο σχολείο για όλες τις διδακτικές ώρες, υπό τις καιρικές συνθήκες που βιώνουμε τα τελευταία 24ωρα! Β.Χρ.
Μήπως χρειάζεται… αντιδήμαρχος;
Όλη η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τη διαχείριση των εκπαιδευτικών θεμάτων εκ μέρους του Δήμου Λέσβου και των αρμόδιων επιτροπών του, αναδεικνύει πως αυτή δεν μπορεί να γίνει χωρίς να υπάρξει ως επικεφαλής ένας υπεύθυνος θεσμικός παράγοντας από πλευράς Δήμου. Ένας αντιδήμαρχος Παιδείας, για παράδειγμα, που να ασχολείται με το πώς θα «φέρει βόλτα» τόσα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλο το νησί, ώστε να επιτευχθεί η όσο το δυνατόν πιο εύρυθμη λειτουργία τους. Μήπως, έχοντας υπόψη του και ό,τι συμβαίνει σε όλη τη χώρα, η δημοτική αρχή να σκεφτεί και αυτό το ενδεχόμενο, ανεξάρτητα από τη λειτουργία των δύο Σχολικών Επιτροπών; Τα τελευταία επεισόδια μ’ αφορμή την παραίτηση Φραγκόπουλου έφεραν στην επικαιρότητα το θέμα αυτό και την ανάγκη ύπαρξης ενός αντιδημάρχου Παιδείας, με τον αναγκαίο μηχανισμό από μέρους του Δήμου, ώστε ο τεράστιος αυτός τομέας να λειτουργήσει με τα λιγότερα, υπό τις παρούσες συνθήκες, προβλήματα. Το λόγο έχει ο δήμαρχος, ο οποίος καλείται να μετρήσει, με την εμπειρία τού ενός χρόνου λειτουργίας της δημοτικής αρχής, αν θα βοηθούσε η παρουσία ενός τέτοιου θεματικού αντιδημάρχου. Ίδωμεν! Β.Χρ.
Ας παρέμβει ο ανακριτής
Από τη στιγμή που τα μέλη τού Δ.Σ. της Συνεταιριστικής Τράπεζας δεν μπορούν να συμφωνήσουν αν πρέπει να πάει ή όχι το πόρισμα-έκθεση για την υπόθεση Μπεμπεδέλλη στον ανακριτή, ας αποφασίσει ο ανακριτής. Μπορεί πολύ απλά να επικαλεστεί τα δικά μας δημοσιεύματα και να ζητήσει από τη διοίκηση της Τράπεζας να του το προσκομίσει (αν δεν το έχει κάνει ήδη). Έτσι θα βγει το Δ.Σ. της Τράπεζας από το δίλημμα. Ο ανακριτής θα κρίνει αν τα όσα αναφέρονται σε αυτό είναι χρήσιμα για την πορεία των ανακρίσεων ή αν χρήζουν περαιτέρω διευκρινίσεων. Πάντως, το γεγονός ότι τόσα χρόνια μετά δεν έχουν προσωποποιηθεί κατηγορίες αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο ότι η Δικαιοσύνη αργεί, και μακάρι να μην αργήσει πάρα πολύ... Ν.Μ.
Ξεκίνησε χθες
Χθες επρόκειτο να ξεκινήσει η συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την κτηνοτροφία. Οι ρυθμίσεις του αναμένεται να λύσουν πολλά προβλήματα των κτηνοτρόφων και ιδιαιτέρως εκείνων που θέλουν να νομιμοποιήσουν τους στάβλους τους.
Περισσότερες ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για το θέμα θα δημοσιεύσουμε μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου. Ν.Μ.
Δεν υπάρχει συμφωνία
Στέλεχος της ΝΕΛ μάς έλεγε χθες ότι δεν υπάρχει καμμία συμφωνία με την Hellenic Seaways για τη διευθέτηση των δρομολογίων στη γραμμή Πειραιάς - Χίος - Μυτιλήνη. Ίσως πράγματι να μην υπάρχει ρητή συμφωνία, όμως φαίνεται ότι οι δύο εταιρείες αποφεύγουν, όπως ο διάολος το λιβάνι, τον ανταγωνισμό. Για τους κατοίκους της Λέσβου και της Χίου, το θετικό είναι ότι αναχωρεί κάθε Παρασκευή πλοίο από τα νησιά μας για τον Πειραιά. Ν.Μ.
Η Λέσβος στην κατάψυξη. Υπό το μηδέν ήταν η θερμοκρασία σε όλο το νησί χθες όλη την ημέρα. Σωλήνες ύδρευσης έσπασαν σε πολλά σημεία του νησιού, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πάγος. Η διέλευση των πεζών και των οχημάτων κάπου - κάπου γινόταν και επικίνδυνη. Τα παγωμένα κλαδιά της φωτογραφίας είναι αποτέλεσμα ενός σπασμένου υδροσωλήνα που εκτόξευε νερό χθες στους Ταξιάρχες της Μυτιλήνης. Εκτός από τα κλαδιά του δέντρου, είχε δημιουργηθεί μεγάλο στρώμα πάγου και στον κεντρικό δρόμο του χωριού. Η παρέμβαση του αντιδημάρχου Ηλία Κουνιαρέλλη και των εργαζομένων του Δήμου Λέσβου αποκατέστησαν την κυκλοφορία.
Έρχονται εκπλήξεις
Το φετινό καλοκαίρι στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις του βορείου Αιγαίου θα πρέπει να αναμένουμε εκπλήξεις, διότι η κρίση βάζει τους ακτοπλόους σε μεγάλους πειρασμούς. Έτσι, σκέφτονται να αλλάξουν πολλά στις γραμμές που εξυπηρετούν. Επί της ουσίας πρόκειται να κάνουν πειραματισμούς που, αν τους βγουν σε καλό, θα τους καθιερώσουν ως μόνιμες λύσεις. Δε λέμε περισσότερα για να μη χαλάσουμε τις εκπλήξεις. Ν.Μ.
Με εισαγγελική εντολή
Δύο υπηρεσίες του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, η Ιατρική και η Κοινωνική, συνεργάστηκαν με την Αστυνομία και κατόπιν εισαγγελικής εντολής ο Βασίλης Καλατζής, πιο γνωστός στην τοπική κοινωνία της Μυτιλήνης ως «Μουστούκι», νοσηλεύεται για να αντιμετωπιστεί ο υπερώριμος καταρράκτης του, που αν δεν εγχειριζόταν θα τον άφηνε τυφλό.
«Δεν πρόκειται για άστεγο» μας διευκρίνισαν απ’ το Νοσοκομείο, «γιατί έχει σπίτι. Το γεγονός ότι ζει ως άστεγος είναι ένα διαφορετικό ζήτημα, που δεν κατάφεραν έως τώρα να το λύσουν οι προνοιακές υπηρεσίες γιατί απλά ο ίδιος δε θέλησε να αλλάξει τρόπο ζωής.»
Άλλωστε και μετά την επέμβαση για τον καταρράκτη μάλλον δε θα επιστρέψει σπίτι του, αλλά στο δρόμο, ζητώντας απ’ τον «μπαμπά» του, όπως αποκαλεί γνωστό δημόσιο πρόσωπο που ανελλιπώς τον συντρέχει, την εβδομαδιαία του συνδρομή. ΜΑΡ.ΠΛ.
Πίτα απ’ τον Άδωνι
Κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας επέλεξε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Άδωνις Γεωργιάδης για την κοπή της παραδοσιακής βασιλόπιτας που θα γίνει την προσεχή Δευτέρα.
Η επιλογή ενός ξενοδοχείου, κι όχι κάποιας αίθουσας στο Υπουργείο, θεωρείται έως και επιβεβλημένη για τον έχοντα μεγάλο μερτικό απ’ τις αρμοδιότητες της Ναυτιλίας. Το γεγονός, όμως, ότι το ξενοδοχείο αυτό δεν είναι στον Πειραιά, αλλά στην καρδιά της Αθήνας, δείχνει πως ο υφυπουργός μάλλον δεν υποστηρίζεται από έμπειρα στελέχη, που τουλάχιστον θα τον προειδοποιούσαν για τη δυσφορία των ναυτιλιακών και εφοπλιστικών κύκλων κάθε φορά που αναγκάζονται να φύγουν απ’ τον Πειραιά.
Οπότε, σαφώς η καλύτερη επιλογή, κ. Υπουργέ, θα ήταν να κόψετε την πίτα στη Μυτιλήνη, αναβιώνοντας τις παλιές καλές εποχές του Υπουργείου Αιγαίου, αφού τίποτε άλλο πια δεν απομένει για να τις θυμίζει. ΜΑΡ.ΠΛ.
Πρώτη φορά…
«Δεκαετίες τώρα, δεν είναι η πρώτη φορά που πιάνει πάγο ο δρόμος που οδηγεί στον Πάνω Χάλικα, και ειδικά σε μια κλειστή κι επικίνδυνη φουρκέτα, όπου και η ελάχιστη υγρασία μετατρέπεται σε πάγο. Κι όμως, το πρωί της Τρίτης ήταν η πρώτη φορά που ο Δήμος έριξε αλάτι», μας είπε ο Γιάννης Αντωνίου μαζί με τα συγχαρητήριά του για τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας, Ηλία Κουνιαρέλλη, αλλά και για όποιον άλλον μερίμνησε για τους οδηγούς και στα περίχωρα της πόλης.
… και ασυνείδητοι
Όμως, άλλος αναγνώστης μας για το ίδιο σημείο επεσήμανε ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε απ’ τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, όταν κάποιοι ασυνείδητοι περίοικοι - κι ενώ επικρατούσαν θερμοκρασίες υπό το μηδέν - έριξαν νερά, ή πιο συγκεκριμένα μπουγαδόνερα κι άλλα οικιακά λύματα στο δρόμο, που κατ’ ευθείαν πάγωσε. Από άλλους κατοίκους ειδοποιήθηκε ο Δήμος, συνεργείο του οποίου έσπευσε να ρίξει αλάτι, αποτρέποντας την πρόκληση ατυχημάτων. ΜΑΡ.ΠΛ.
Δεν περιμένει το κρύο…
Ο Γιώργος Πάλλης, μετά την απάντηση που πήρε όταν έθεσε το θέμα της μέριμνας για τους αστέγους στο Δημοτικό Συμβούλιο, να το υποβάλει γραπτώς, επανήλθε καταθέτοντας αίτηση.
Ο δημοτικός σύμβουλος, χαρακτηρίζοντας «απάνθρωπη απάντηση» αυτήν που πήρε απ’ τη δημοτική αρχή, σχολίασε πως «δυστυχώς η παγωνιά δε θα μπορέσει να περιμένει τη γραπτή απάντηση της δημοτικής αρχής. Οφείλουν να μεριμνήσουν άμεσα για τη φροντίδα αυτών των ανθρώπων, διαφορετικά θα είναι οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι για τον ενδεχόμενο θάνατο κάποιου συνανθρώπου μας. Η όποια αδιαφορία και καθυστέρηση μπορεί να έχει τραγικές συνέπειες.».
Στην εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση της σημερινής συνεδρίασης, ο κ. Πάλλης θέτει και το θέμα της άμεσης εύρεσης χώρου για την προσωρινή στέγαση των αστέγων λόγω των ακραίων καιρικών φαινόμενων, αλλά και το ζήτημα σχεδιασμού απ’ τη δημοτική αρχή μιας ολοκληρωμένης λύσης για την αντιμετώπιση ενός συνεχώς εντεινόμενου προβλήματος, που είναι υπαρκτό πλέον και στη Λέσβο. ΜΑΡ.ΠΛ.