Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Να αποφορτιστούν τα νησιά...
Τα βασικότερα προβλήματα που απασχόλησαν την Επίτροπο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Ντούνια Μιγιάτοβιτς - είναι η θέση που διεκδίκησε και ο πρώην υπουργός Γιάννης Μουζάλας - και διατυπώνονται στην έκθεσή της που εστιάζει στα κορεσμένα hotspots όπου φιλοξενούνται τριπλάσιοι ή και τετραπλάσιοι πρόσφυγες και μετανάστες από τους προβλεπόμενους. Η Επίτροπος ζητάει από την ελληνική κυβέρνηση να επιταχύνει τις ενέργειές της για την κατασκευή και λειτουργία Κέντρων Υποδοχής στην ηπειρωτική χώρα και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ταχύτερη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών. Παράλληλα ζητάει να μην επεκταθούν τα υπάρχοντα hotspots στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, αλλά ούτε να δημιουργηθούν καινούργια. Η Επίτροπος αναγνωρίζει μεν ότι η Ελλάδα αντιμετώπισε μια κατάσταση κρίσης μετά το κλείσιμο των βορείων χερσαίων συνόρων δημιουργώντας μηχανισμούς έκτακτης ανάγκης, αλλά παράλληλα υπογραμμίζει ότι δύο ολόκληρα χρόνια μετά η έκτακτη κατάσταση έχει μετατραπεί σε μόνιμη.
Και να υπάρξει σχέδιο και όχι αιφνιδιασμός
Στο πλαίσιο αυτό, καλεί την Ελλάδα να επανεξετάσει τον γεωγραφικό περιορισμό για όσους μετανάστες δεν πρόκειται να επιστραφούν στην Τουρκία, βάσει της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, να επιταχύνει τις διαδικασίες ταυτοποίησης στα hotspots των νησιών ώστε να αυξηθούν οι μεταφορές στην ηπειρωτική Ελλάδα και να σχεδιάσει ένα σχέδιο, ακόμα και με τη βοήθεια των Ευρωπαίων εταίρων, για να ανταποκριθεί σε ενδεχόμενες νέες μεταναστευτικές ροές από καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που ενδέχεται να προκληθούν από μείζονα προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Δεν γνωρίζουμε αν αυτά τα αυτονόητα της έκθεσης αιφνιδιάζουν τους αρμοδίους κυβερνητικούς παράγοντες για το πώς πρέπει να κινηθούν και ποιες προτεραιότητες πρέπει να δρομολογήσουν. Το συμπέρασμα πάντως και των ευρωπαίων παραγόντων είναι ότι τα νησιά πρέπει να αποφορτιστούν, να επανεξεταστεί ο γεωγραφικός περιορισμός που κρατά εγκλωβισμένους χιλιάδες μετανάστες στα νησιά και να υπάρξει ένα σχέδιο αντιμετώπισης, όχι για μια έκτακτη κατάσταση αλλά για την υπάρχουσα μόνιμη που εδώ και δυο τουλάχιστον χρόνια ισχύει και δεν δικαιούται κανείς να εμφανίζεται αιφνιδιασμένος!
Μα.Μ.
Φταίει η …Πασοκική συνιστώσα
Σύμφωνα με το παρασκήνιο της ονοματολογίας για τον υποψήφιο Περιφερειάρχη με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, και την δυστοκία που υπάρχει περί την επιλογή, βαρύνοντα ρόλο παίζει το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός φέρεται να έχει εκχωρήσει το θέμα της αναζήτησης του κατάλληλου υποψηφίου στον εκ Χίου κ. Κοτσακά, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος που μάλιστα θυμίζουμε επανεξελέγη πρόσφατα στο όργανο πρώτος σε ψήφους. Ο οποίος, στην προσπάθειά του να αναζητήσει υποψήφιο Πασοκικής προέλευσης, χάθηκε σε ατέρμονες προτάσεις χωρίς τύχη όπως αποδείχθηκε, συμβάλλοντας στην δημιουργία του αδιεξόδου. Με αποτέλεσμα, η επιστροφή σε πιο ρεαλιστικές λύσεις να έχει λόγω της καθυστέρησης υπονομεύσει εκ των προτέρων την όποια αποτελεσματικότητά τους.
Θα στρατευτεί;
Η λύση που φαίνεται τελικά να επικρατεί είναι του βουλευτή Σάμου κ. Δημήτρη Σεβαστάκη. Ο οποίος όμως, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι εκτιμούν ότι δεν έχει τύχη επανεκλογής στην μονοεδρική αυτή Περιφέρεια, δεν φαίνεται πρόθυμος να αναλάβει το βαρύ φορτίο μιας υποψηφιότητας στην Περιφέρεια που δεν ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς. Οπότε το θέμα έχει παραπεμφθεί στον ίδιο τον κ. Τσίπρα υποτίθεται για να ζητήσει από τον βουλευτή να στρατευθεί στην συγκεκριμένη μάχη. Το αν ο αποδέκτης της πρωθυπουργικής πίεσης θα ενδώσει το γνωρίζει προς το παρόν ασφαλώς μόνο ο ίδιος.
Π.Μ.
Τα παθήματα του παρελθόντος...
Το Σαββατοκύριακο 3-4 Νοεμβρίου, ο βουλευτής Γιώργος Πάλλης παραβρέθηκε στη Λήμνο για να παρακολουθήσει, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Βουλής, τους εορτασμούς για τα 100 χρόνια από την υπογραφή της Ανακωχής του Μούδρου, η οποία σηματοδότησε τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, μάλιστα ο κ. Πάλλης απηύθυνε και χαιρετισμό όπου μεταξύ άλλων αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό και στις επιπτώσεις που είχε για τη συνέχεια, έκανε τη σύνδεση του τότε με το τώρα, που για άλλη μια φορά φέρνουν την περιοχή μας στο προσκήνιο.
«Η στρατηγική θέση της Εγγύς Ανατολής στο σταυροδρόμι των τριών ηπείρων και ο πλούτος του υπεδάφους αποτέλεσε, και αποτελεί μέχρι σήμερα, το μήλον της έριδος για τις μεγάλες δυνάμεις», υπογράμμισε ο Λέσβιος βουλευτής και πρόσθεσε. «Το ανατολικό ζήτημα πέρασε σε μια κρίσιμη φάση με τη Συνθήκη του Μούδρου. Η ευθραυστότητα των ισορροπιών επιβεβαιώθηκε. Οι προηγούμενες μυστικές συμφωνίες κατέρρευσαν και ο συμμαχικός ανταγωνισμός κορυφώθηκε, παρασύροντας στο διάβα του Έλληνες και Τούρκους.»
https://www.emprosnet.gr/images/empros2017/fotosxolios-apulopoulos.JPG
Ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, που προσκάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο, στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν για τον εορτασμό της απελευθέρωσης της Μυτιλήνης, την 8η Νοεμβρίου 1912, κατά τη διάρκεια του επίσημου γεύματος που προσέφερε μετά την παρέλαση και αφού αναφέρθηκε στην παρουσία του Προέδρου που λάμπρυνε τις εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο των 106 χρόνων απελευθέρωσης, δώρισε στον επίσημο προσκεκλημένο μια εικόνα της Παναγίας Γοργόνας- που το εξωκλήσι της βρίσκεται στην Σκάλα Σκαμιάς και που περιγράφει στο ομώνυμο μυθιστόρημα του ο Στρατής Μυριβήλης- ευχόμενος «η ευλογία της εικόνας να είναι πάντοτε μαζί σας και η όψη της να σας θυμίζει το όμορφο νησί μας».
Δεν έγιναν μαθήματα του παρόντος!
Και αναρωτήθηκε: «Γνωρίζουμε; Θυμόμαστε; Μαθαίνουμε; Η συνεννόηση, η συνεργασία, η ειρηνική επίλυση των διαφορών, μας λένε κάτι; Είμαστε διατεθειμένοι να θυσιάσουμε τον εγωισμό μας και την ματαιοδοξία μας προς όφελος της ειρηνικής συνύπαρξης; Οι διαφορές μας με τους γείτονες βρίσκονται στο προσκήνιο εκ νέου. Και με όλα αυτά τα κράτη έχουμε πολλά που μας χωρίζουν, αναμφισβήτητα. Πώς όμως πρέπει να αντιμετωπίζουμε αυτά τα ζητήματα; Υποδαυλίζοντας τους εθνικισμούς και τις προκλήσεις, ή προάγοντας τον διάλογο και τις αμοιβαίες συνεννοήσεις;» Και ο Γ. Πάλλης κατέληξε με την επισήμανση ότι «η γνώση του παρελθόντος μας δείχνει τα λάθη που πρέπει να αποφύγουμε.» Και κατά τη γνώμη μας το μεγαλύτερο λάθος του παρελθόντος και πολύ φοβόμαστε και του παρόντος είναι ο διχασμός των πολιτικών δυνάμεων και της κοινωνίας όχι μόνο για τα εσωτερικά μας θέματα , αλλά και για τα εθνικά, χωρίς καμιά συνεννόηση και τις αναγκαίες συναινέσεις. Δυστυχώς ως πολιτικό σύστημα και χώρα συνεχίζουμε να κάνουμε τα ίδια λάθη και τα δεινά από την οικονομική κρίση φαίνεται να μη μας έκαναν σοφότερους και αυτό αποδεικνύεται σε καθημερινή βάση και για όλες σχεδόν τις εκφάνσεις της πολιτικής ζωής. Καλές λοιπόν οι διαπιστώσεις και οι προβληματισμοί με αφορμή σημαντικά γεγονότα του παρελθόντος και χρήσιμες οι επισημάνσεις, αλλά να έχουν και πρακτική εφαρμογή στο σήμερα!
Μα.Μ
Ίσως χρειάζεται μια επανεκτίμηση
Το αδιαχώρητο ήταν στην Αγιάσο την περασμένη Κυριακή λόγω της γιορτής του κάστανου που για άλλη μια χρονιά συγκέντρωσε πλήθος επισκεπτών από κάθε γωνιά του νησιού, αλλά και από τις απέναντι ακτές. Η κοσμοσυρροή στην ορεινή κωμόπολη του νησιού μας δείχνει ότι τέτοιες κινήσεις και μάλιστα σε μια εποχή που δεν υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις για αποδράσεις, μπορούν να προσελκύσουν κόσμο και να εξελιχθούν σε πετυχημένο θεσμό αρκεί με τον καιρό να αποκτά περιεχόμενο που δεν θα επαναλαμβάνει τα ίδια και τα ίδια! Χρειάζεται, δηλαδή, οι διοργανωτές να προβληματιστούν για τη συνέχεια ενός θεσμού που χρήζει ανανέωσης, γιατί δεν μπορεί να ικανοποιεί μόνο το γεγονός ότι μια Κυριακή εκατοντάδες επισκέπτες της Αγιάσου στριμώχνονται για να περπατήσουν , να φάνε και να αγοράσουν κάποια τοπικά προϊόντα της περιοχής. Ενδεχομένως η γιορτή να μην περιορίζεται μόνο μια μέρα , αλλά ένα τριήμερο, για να μπορεί να απολαύσει και ο επισκέπτης το μοναδικό τοπίο της Αγιάσου και να μη δυσανασχετεί από το στριμωξίδι και την αναζήτηση πάρκινγκ χιλιόμετρα μακριά! Μετά από 15 χρόνια ίσως είναι ο καιρός μιας επανεκτίμησης για μια γιορτή που καθιστά την Αγιάσο μοναδικό προορισμό!
Μα.Μ.
Τίμησαν τον Λέσβιο Αρχηγό του ΓΕΣ
Την 8η Νοεμβρίου, ημέρα εορτασμού της επετείου της 8ης Νοεμβρίου 1912, τιμητική πλακέτα απενεμήθη στον Λέσβιο στην καταγωγή Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Λέσβου, Παναγιώτη Τσουπή, τονίζοντας ότι οι Λέσβιοι αισθάνονται υπερήφανοι που βρίσκεται στο ύψιστο αυτό αξίωμα. Ο Αρχηγός ΓΕΣ με τη σειρά του, ευχαρίστησε θερμά τον κ. Τσουπή και τους έφεδρους αξιωματικούς της Λέσβου για την τιμή προς το πρόσωπό του, τονίζοντας παράλληλα την συνεχή, ανιδιοτελή και αποτελεσματική προσφορά των εφέδρων.
Α.Ω.