Δικαιολογημένη απορία…
Γράφει αναγνώστης μας: «Με αφορμή τα τελευταία χτυπήματα σε βάρος των κυκλωμάτων διακίνησης ναρκωτικών, θα ήθελα να επισημάνω ότι οι Αρχές δεν πρέπει να περιμένουν κάποιο θάνατο για την επαγρύπνηση για να αρχίσουν τις συλλήψεις. Επίσης να σχολιάσω ότι τα άτομα που αναφέρονται δεν είναι υπεράνω υποψίας και ο περιορισμός τους είναι εύκολο έργο των Αρχών.»
Άδικο έχει ο αναγνώστης μας, κύριοι των διωκτικών αρχών; Σ.ΜΠΑ
Ψάχνει τον υπουργό
Ραντεβού με τον υπουργό Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, προσπαθεί να κλείσει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζόμενων στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου, Νίκος Ζαρταμόπουλος, προκειμένου να διευκρινιστεί το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων. Αλλά ο υπουργός είναι άφαντος, εδώ και μέρες. Κάποιοι έλεγαν χθες ότι ετοιμάζεται να μετακομίσει στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Δηλαδή να υποθέσουμε ότι θα μείνει στα μισά η αναδιοργάνωση του ΥΠΑΑΝ; Ν.Μ.
Κατάληψη λόγω σφαγείου
Τεράστιο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της Σάμου και της Ικαρίας, λόγω έλλειψης σφαγείου. Για να το πούμε πιο απλά, οι κτηνοτρόφοι των δύο νησιών οδηγούνται σε αφανισμό, καθώς θα πρέπει να στέλνουν τα ζώα τους στη Χίο για σφαγή και μετά να επιστρέφουν στα κρεοπωλεία των νησιών.
Τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε κατάληψη στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου από τους κτηνοτρόφους του νησιού. Παρ’ όλα αυτά, η λύση είναι πολύ απλή: αρκεί να αποκτηθεί ένα κινητό σφαγείο και να επιτραπεί η χρήση του από την ελληνική νομοθεσία. Εκεί κάτω στην Αθήνα, ακούει κανείς; Ν.Μ.
Σιγά, το Υπουργείο κοιμάται
Πριν δύο χρόνια γράφαμε για μια σειρά υπηρεσιών που υπάρχουν στη Λέσβο αλλά δεν παράγουν κανένα έργο. Ανάμεσα σε αυτές αναφέραμε και το Κτηνιατρικό Εργαστήριο Λέσβου. Τονίζαμε ότι είτε θα πρέπει να ενεργοποιηθεί, έστω και μετά από 20 χρόνια, αυτή η υπηρεσία, είτε θα πρέπει να μεταφερθεί το προσωπικό της σε άλλη συναφή υπηρεσία, όπου υπάρχουν μεγάλες ανάγκες. Τίποτα από τα δύο δεν έγινε, γι’ αυτό και οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου θα υποστούν έναν ακόμη χρόνο την καραντίνα για τον καταρροϊκό πυρετό. Ν.Μ.
Ξεχώρισε
Μετά από δίχρονη μάχη με τον καρκίνο, απεβίωσε τη Δευτέρα ο δήμαρχος Τήλου, Τάσος Αλιφέρης, ένας πρωτοπόρος αυτοδιοικητικός, που έγινε γνωστός στο ελληνικό κοινό απ’ την απόφασή του να προχωρήσει σε γάμους ομοφυλόφιλων ζευγαριών.
Ειδικά στο Αιγαίο, όμως, ο Τάσος Αλιφέρης έγινε γνωστός για διαφορετικές πρωτοβουλίες τις οποίες πήρε διεκδικώντας καλύτερες ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, όπως και για τη μάχη που έδωσε διεκδικώντας το μεταφορικό ισοδύναμο. Σε κάθε περίπτωση, τα νησιά του Αιγαίου και η αυτοδιοίκηση έχασαν έναν ξεχωριστό δήμαρχο, που ήξερε να είναι μπροστάρης. ΜΑΡ.ΠΛ.
Με ρίζες απ’ τη Λέσβο
Με επαινετικά σχόλια αναφέρθηκαν τις τελευταίες μέρες στη γερουσιαστή των ΗΠΑ Ολυμπία Σνόου οι αθηναϊκές εφημερίδες, χαρακτηρίζοντας ως σημαντική απώλεια για τη χώρα την απόφασή της να μη διεκδικήσει την επανεκλογή της και έτσι να σιγήσει μετά από πολλά χρόνια η «ισχυρότερη» ελληνική φωνή στην αμερικανική πολιτική σκηνή.
Σημειωτέον ότι κ. Σνόου, που κατ’ επανάληψη έχει υποστηρίξει σθεναρά την Ελλάδα και την Κύπρο, γεννήθηκε στην Ωγκούστα τού Μέιν από Έλληνες γονείς μετανάστες απ’ τη Σπάρτη, με ρίζες απ’ τη Μυτιλήνη. Η δε δημοτικότητά της έφτασε στην πολιτεία της το 79%, ενώ το περιοδικό «Time» το 2006 τη συμπεριέλαβε μεταξύ των 10 πιο ισχυρών γερουσιαστών της Αμερικής. ΜΑΡ.ΠΛ.
Στο αγροτικό φορτωμένα και το γαϊδούρι και η… μπετονιέρα! Κάπου στους δρόμους της Λέσβου. ΦΩΤΟ: ΑΝΘΟΥΛΑ ΒΑΜΒΟΥΡΕΛΛΗ
Καμμία ρύθμιση ακόμη
Μπορεί να έχει ανακοινωθεί πως ο έφοροι έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις σχετικά με το χαράτσι σε ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όμως ακόμη τέτοια εγκύκλιος δεν έχει φτάσει στη ΔΟΥ Μυτιλήνης, όπως έλεγε ο προϊστάμενός της, Παναγιώτης Μπαρούτης.
Οπότε, προς το παρόν τέτοια ραντεβού μεταξύ εφόρων και πολιτών δεν έχουν κανένα πρακτικό αποτέλεσμα, εξόν της ενημέρωσης και της τυχόν συμπάθειας που μπορεί να εκφράσει όποιος ακούει τον πόνο του άλλου. ΜΑΡ.ΠΛ.
Δύο… ντόπιες «Εγνατίες»
Το πόσο μεγάλος δρόμος θα δημιουργηθεί για τη σύνδεση των αιολικών πάρκων της Λέσβου μεταξύ τους φαίνεται όχι μόνο απ’ το μήκος του σε χιλιόμετρα, που φτάνει τα 97, αλλά και απ’ τη σύγκριση με άλλους δρόμους. Για παράδειγμα, η «Εγνατία» της Λέσβου, ο νέος δρόμος Καλλονής - Σιγρίου, είναι 46,7 χιλιόμετρα, οπότε η διαδρομή μεταξύ των ανεμογεννητριών είναι δύο ντόπιες «Εγνατίες» και βάλε. Όλα αυτά μαρτυρούν πόσο σχολαστική εξέταση των δεδομένων πρέπει να υπάρξει, υπό το πρίσμα φυσικά πως όλα αυτά αφορούν στο συγκεκριμένο δυτικό τμήμα του νησιού. Γιατί, επειδή ακριβώς οι ανεμογεννήτριες δε θα μπουν στο Τσαμλίκι ή στον υγροβιότοπο στο Ντίπι, θα πρέπει να λείψουν οι υπερβολές περιβαλλοντικής ευαισθησίας που σε καμμία περίπτωση δε θα συνάδουν με το πραγματικό τοπίο. ΜΑΡ.ΠΛ.
«Δε θέλω εγώ γάιδαρο...»
Τελικά, αυτό που λένε «δε θέλω εγώ γάιδαρο, θέλω να ψοφήσει ο γάιδαρος του γείτονα», φαίνεται πως ισχύει σε πολλές περιπτώσεις. Χτες το πρωί μάς τηλεφώνησε μητέρα μαθητή γυμνασίου της Μυτιλήνης για να διαμαρτυρηθεί για τη σχολική εκδρομή που θα πάνε οι μαθητές στη Χίο στο πλαίσιο περιβαλλοντικού εκπαιδευτικού προγράμματος. Ο λόγος; Το ότι για να συμπληρωθούν, όπως λέει, οι θέσεις, πέρα από τους μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, θα πάνε και ορισμένα ακόμη παιδιά του σχολείου, που δεν έχουν πάρει μέρος στις εργασίες του προγράμματος, κάτι που η ίδια θεωρεί άδικο.
«… θέλω να ψοφήσει του γείτονα»
«Το παιδί σας δε θα πάει;», τη ρωτήσαμε. «Θα πάει, αλλά αδικείται με το ότι θα πάνε “σφήνα” και μαθητές που δε συμμετείχαν στο πρόγραμμα.» Τον τρόπο με τον οποίο «αδικείται» το δικό της το παιδί, που μέσα από τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα έχει ήδη πάρει πολύ περισσότερα από τα άλλα, δεν μπορέσαμε να τον καταλάβουμε. Νομίζουμε, όμως, πως είναι πραγματικά κρίμα να αναλώνεται ένας γονέας στο πώς ΔΕΝ θα πάει κάποιο άλλο παιδί στην εκδρομή, αντί να χαίρεται που το δικό του έχει ήδη πάρει το «κάτι» παραπάνω από τη δουλειά που έχει κάνει μέσα στη χρονιά. Στο κάτω - κάτω, για το ταξίδι δούλεψε το παιδί της και οι υπόλοιποι συμμαθητές του; Β.Χρ.
Ενδοσχολική βία
Για την καταπολέμηση της ενδοσχολικής βίας υπάρχει μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστοσελίδα, την οποία μας ανέφερε η κ. Κοντέλλη και είναι η www.antibullyingnetwork.gr του Δικτύου κατά της Βίας στο Σχολείο. Σε αυτό περιλαμβάνεται πλήθος πληροφοριών, εκδηλώσεων του Υπουργείου Παιδείας και όλη η σχετική νομοθεσία, για να μπορούν να ενημερώνονται εκπαιδευτικοί, μαθητές και όποιος άλλος ενδιαφέρεται. Στη Λέσβο ευτυχώς δεν έχουμε πολύ άσχημα φαινόμενα, αν και είναι καθημερινά τα μικροσυμβάντα μεταξύ των μαθητών. Β.Χρ.
Νέος Συνεταιρισμός
Το δικό τους Αγροτοτουριστικό Συνεταιρισμό επιχειρούν να ξεκινήσουν οι γυναίκες του Πλωμαρίου, που την περασμένη Κυριακή είχαν κανονίσει την πρώτη τους συνάντηση για ενημέρωση κι εγγραφή μελών. Συγχαρητήρια στις κυρίες και τις δεσποινίδες του Πλωμαρίου για την πρωτοβουλία τους, που είναι εξαιρετικά σημαντική για κάθε αγροτική περιοχή του νησιού και ειδικά για το Πλωμάρι, που, παρά τη σημαντική του παραγωγή, δεν είχε ποτέ συνεταιρισμό γυναικών. Β.Χρ.
Βολική αδράνεια
Μέσα στα πολλά κακά του «Καλλικράτη» (με κυριότερη την αυθαιρεσία ως προς το χωροταξικό σχεδιασμό), υπήρχαν και διατάξεις που κανείς, τουλάχιστον στα λόγια, δεν αμφισβήτησε τη χρησιμότητά τους. Πιο κραυγαλέα, αυτή που προέβλεπε Συνήγορο του Πολίτη, τόσο στο επίπεδο των μεγάλων δήμων, όσο και της Περιφέρειας. Η απίστευτη προχειρότητα όμως στη θεσμοθέτηση της τόσο φιλικής προς τον πολίτη αυτής διάταξης, που σκοπό είχε να τον προστατέψει από φαινόμενα εξουσιαστικής αυθαιρεσίας ή εξοντωτικής γραφειοκρατίας, οδήγησε σε αδιέξοδα κατά τις διαδικασίες εκλογής. Το θέμα είναι όμως ότι, τουλάχιστον σε εμάς, οι πλειοψηφίες Δήμου Λέσβου και Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου περιορίστηκαν να φορτώσουν το αδιέξοδο στις θεσμικές ατέλειες και κατά τα λοιπά φάνηκαν να βολεύονται από την όλη κατάσταση. Σα να μην ήθελαν έναν ελεγκτή μέσα στα πόδια τους.
Βολική αδράνεια (2)
Και καλά αυτοί, πλειοψηφία έχουν, μπορεί και να μη βλέπουν με καλό μάτι τον όποιο θεσμό προβλέπει έναν ακόμα έλεγχο στην άσκηση της εξουσίας τους. Οι κατά τα λοιπά λαλίστατες παρατάξεις της αντιπολίτευσης, τόσο στο Δήμο, όσο και στην Περιφέρεια; Κατήγγειλαν και αυτοί τις θεσμικές ατέλειες. Κάποιοι έκαναν και - ενδιαφέρουσες ομολογουμένως - προτάσεις για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου. Όμως, οι αυτοδιοικητικές αρχές έχουν ήδη ζωή 15 μηνών και Συνήγορος του Πολίτη δεν υπάρχει. Μήπως δεν αρκούν οι απλές καταγγελίες και απαιτούνται πλέον γενναίες πρακτικές προτάσεις για ξεπέρασμα στην πράξη του αδιεξόδου; Ας τις κάνουν με φαντασία και ας πετάξουν το μπαλάκι στις αντίστοιχες πλειοψηφίες για το κατά πόσο θα τις αποδεχτούν. Όχι τίποτα, αλλά για να φανεί ποιοι είναι στην πράξη υπέρ των θεσμών προστασίας του πολίτη και ποιοι απλά κρύβονται πίσω από νομοθετικές ατέλειες. Π.Μ.