Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Ερώτηση του βουλευτή Μάνου Κόνσολα προς τον Υπ. Ναυτιλίας και Ν.Π.
«Η κυβέρνηση δεν θέλει τη λειτουργία Ερευνητικού Ινστιτούτου Νησιωτικής Πολιτικής, αλλά και του Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής γιατί θα αναδειχθούν οι καταστροφικές συνέπειες των πολιτικών της επιλογών για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και τη διαχείριση του μεταναστευτικού, επισημαίνει με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.
Υπενθυμίζει ότι με το άρθρο 34 του ν.4150 του 2013 θεσπίστηκε η ίδρυση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία Ερευνητικό Ινστιτούτο Νησιωτικής Πολιτικής, το οποίο υπάγεται στην εποπτεία του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου και προβλεπόταν να παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στην κυβέρνηση και στην τοπική αυτοδιοίκηση για τα θέματα χάραξης και άσκησης νησιωτικών πολιτικών.
Το μόνο που απέμενε για την ενεργοποίηση και λειτουργία του, ήταν η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος.
Στον ίδιο νόμο, με το άρθρο 33 θεσπίστηκε η σύσταση Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής με τη συμμετοχή φορέων, το οποίο, μάλιστα, είναι υπό την εποπτεία του Πρωθυπουργού.
Όπως τονίζει στην ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Κόνσολας, μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και οι δύο αυτοί νέοι θεσμοί αδρανοποιήθηκαν, την ώρα, μάλιστα, που εφαρμόζονται πολιτικές από την πλευρά της κυβέρνησης που πλήττουν ευθέως την έννοια της νησιωτικότητας, όπως η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.Θα μπορούσε μάλιστα το Ινστιτούτο Νησιωτικής Πολιτικής να είναι αυτό που θα τεκμηρίωνε και το δημοσιονομικό όφελος από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ ή το κόστος του μεταφορικού ισοδυνάμου που τελευταία πλασαρίστηκε ως αντιστάθμισμα στην κατάργηση του νησιωτικού ΦΠΑ, αντί σε καθηγητές του Παν. Αιγαίου ή όπου αλλού.
Ηταν εξαγγελίες από τη Νίσυρο
Μάλιστα, όπως τονίζει και ο νησιώτης βουλευτής ο κ. Τσίπρας, το Δεκέμβριο του 2016 εξήγγειλε από τη Νίσυρο την προώθηση του Προεδρικού Διατάγματος για την ίδρυση του Ερευνητικού Ινστιτούτου Νησιωτικής Πολιτικής, μαζί με μια σειρά άλλες εξαγγελίες για τα νησιά μας, χωρίς, μέχρι σήμερα, να έχει γίνει τίποτα.
Στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Νίσυρο περιλαμβανόταν και η ανασύσταση και ενεργοποίηση του Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής, χωρίς και σε αυτή την περίπτωση να υλοποιηθεί η συγκεκριμένη εξαγγελία. Ουσιαστικά, το Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής δεν υφίσταται αφού η θητεία των μελών του έληξε το Δεκέμβριο του 2014 και έκτοτε δεν έχει ανανεωθεί, ενώ δεν έχει συνεδριάσει ποτέ, παρά τις κατά καιρούς ανακοινώσεις του Γ.Γ. Αιγαίου και Ν.Π. Γιάννη Γιαννέλλη, ότι οσονούπο θα συνεδριάσει και μάλιστα με την προεδρία του ίδιου του πρωθυπουργού. Οχι τίποτε άλλο, αλλά κάθε φορά που κάποιος εκ των θεσμικών μελών του συμβουλίου αναρωτιόταν και ρωτούσε τι γίνεται με το Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής , τουλάχιστον δυο φορές με γραπτή του δήλωση ο κ. Γιαννέλλης έσπευδε να τον επιπλήξει λέγοντας ότι περιμένει τον κ. Τσίπρα να ρθει στη Μυτιλήνη και να συνεδριάσει, εκθέτοντας έτσι και τον εαυτό του , γιατί προφανώς ο Γ.Γ. είχε αυτήν την ενημέρωση.Και οι πληροφορίες είναι ότι η σιωπή των τελευταίων μηνών, μετά τη Νίσυρο, και για το Ινστιτούτο και για το Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής, δεν είναι τυχαία. Φαίνεται ότι πλέον αυτά έχουν εγκαταληφθεί από την κυβέρνηση, έχουν κυριολεκτικά παραπεμφθεί στις καλένδες και μαζί με αυτά και οι νησιωτικές πολιτικές, που στην καλύτερη περίπτωση περιορίζονται σε κάποια ακτοπλοικά εισιτήρια σε νησιώτες στα πλαίσια του μεταφορικού ισοδυνάμου...
Δυο ερωτήματα
Ο βουλευτής πάντως Μ. Κόνσολας, στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου για το επίμαχο θέμα απευθύνει δύο ερωτήματα προς την κυβέρνηση:
1ον: Για ποιο λόγο δεν έχει προωθηθεί ακόμα το Προεδρικό Διάταγμα για τη λειτουργία του Ερευνητικού Ινστιτούτου Νησιωτικής Πολιτικής;
2ον: Τι προτίθεται να κάνει με το Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής που συστάθηκε με το άρθρο 33 του Νόμου 4150 του 2013; Για ποιο λόγο δεν έχει ανανεωθεί η θητεία των μελών του που είχε λήξει το Δεκέμβριο του 2014 και για ποιο λόγο δεν έχει συγκληθεί ποτέ τα τρία τελευταία χρόνια;
Θα έχει πολύ ενδιαφέρον η απάντηση του αρμόδιου υπουργείου Ναυτιλίας και Ν.Π. και της κυβέρνησης γενικότερα για να πληροφορηθεί και η κοινή γνώμη τις προθέσεις της και για τη νησιωτική πολιτική, που για να μη σχεδιάζει-αν έχει σκοπό να κάνει τέτοια-στον αέρα, χρειάζεται και τα κατάλληλα "εργαλεία" της και όχι να ζητείται από τους υπαλλήλους της Γ.Γ. Αιγαίου και Ν.Π. να αυτοσχεδιάζουν και να καταθέσουν ιδέες, λες και είναι συνταγές μαγειρικής και... γευσιγνωσίας !