Το σχέδιο για την αποσυμφόρηση των νησιών ξεκινά μέσα στο Νοέμβριο

Κρίσιμο για να φανεί η όποια αποσυμφόρηση οι νέες αφίξεις

29/10/2019 - 12:39

Μπροστά σε μια νέα μεταναστευτική/προσφυγική κρίση βρίσκεται η Ελλάδα, δεδομένου ότι τα νησιά του Αιγαίου συνεχίζουν να δέχονται καθημερινά εκατοντάδες αιτούντες άσυλο από την Τουρκία, γεγονός που προκαλεί αναταράξεις στην ελληνική κοινωνία που κάθε μέρα που περνά διαπιστώνει ότι δυστυχώς θα πρέπει να ζήσει με αυτό το πρόβλημα για μεγάλο ακόμη χρονικό διάστημα. Με δεδομένη αυτήν την εικόνα και η κυβέρνηση εντείνει τις κινήσεις της για την καλύτερη διαχείριση της κατάστασης και για τον καλύτερο συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων και παραγόντων. 

Προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί η αποσυμφόρηση των νησιών με τη δημιουργία 20.000 νέων θέσεων φιλοξενίας στην ενδοχώρα, οι 10.000 εκ των οποίων μέχρι το τέλος του χρόνου, σε ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα. Οι υπόλοιπες σχεδιάζεται να δημιουργηθούν σε δεύτερο χρόνο, στις αρχές του νέου έτους σε εγκαταλελειμμένα κτίρια και στρατόπεδα τα οποία αναζητούνται ή έχουν ήδη εντοπιστεί, με την τοποθέτηση αρχικά μεγάλων σκηνών ώστε να στεγαστούν περίπου 10.000 άτομα. Δεν είναι άλλωστε καθόλου τυχαίο ότι την προηγούμενη εβδομάδα στη θέση του συντονιστή για τη μετακίνηση και μετεγκατάσταση προσφύγων στο εσωτερικό της χώρας, ορίστηκε ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής. Πρόκειται για τον άνθρωπο ο οποίος τον Μάιο του 2016 είχε πρωτοστατήσει στην επιχείρηση απομάκρυνσης των προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί στην Ειδομένη και τη διάλυση του άτυπου καταυλισμού που είχε στηθεί τότε στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ.

Φιλοξενία μέσω ...ΔΟΜ

Στις αρχές του μήνα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δημοσιοποίησε πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη μίσθωση ξενοδοχείων ώστε να στεγαστούν οι αιτούντες άσυλο, σε μια προσπάθεια να δημιουργηθούν άμεσα νέες θέσεις φιλοξενίας. Το κόστος είχε οριστεί στα 12 ευρώ το άτομο ανά ημέρα. Πριν από 15 ημέρες όμως όσοι είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον έλαβαν ειδοποίηση ότι θα έπρεπε να απευθύνουν την αίτησή τους στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Όπως γρήγορα έγινε αντιληπτό, οι διαδικασίες μέσω του Δημοσίου χρειάζονταν μήνες για να ολοκληρωθούν, ενώ ο ΔΟΜ όπως και όλοι οι διεθνείς οργανισμοί δεν υπόκεινται στους ίδιους κανόνες για τη σύναψη συμβάσεων. Η αλλαγή αυτή από μόνη της δείχνει ότι οι υπεύθυνοι για τη διαχείριση αυτού του μείζονος θέματος ακόμη αυτοσχεδιάζουν και προχειρολογούν, χάνοντας έτσι πολύτιμο χρόνο. Φαίνεται επίσης να μην αξιοποιείται, όσο επιβάλει η υπάρχουσα κατάσταση, η όποια εμπειρία υπάρχει από τα προηγούμενα χρόνια . ώστε να αποφεύγονται λάθη ή παραλείψεις του παρελθόντος.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως γνωστοποιήθηκε σε μέσα ενημέρωσης, ότι οι ιδιοκτήτες δύο ξενοδοχείων στη Βόρειο Ελλάδα, τα οποία είχε νοικιάσει το υπουργείο Μετανάστευσης πέρυσι, δεν έχουν ακόμα εξοφληθεί. Επίσης στους διαγωνισμούς του ΔΟΜ δεν υπάρχει η δυνατότητα να γίνει ένσταση από ενδιαφερόμενο οπότε και να καθυστερήσει ακόμα περισσότερο η διαδικασία.

Ο ΔΟΜ άλλωστε είχε «τρέξει» και το προηγούμενο πρόγραμμα φιλοξενίας σε ξενοδοχεία, το οποίο είχε ξεκινήσει πέρυσι το φθινόπωρο από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τη στέγαση όσων τότε μεταφέρθηκαν άρον -άρον από τα νησιά στην ενδοχώρα, περίπου 6.000 άτομα, προκειμένου να ξεχειμωνιάσουν, καθώς και τότε είχαν δημιουργηθεί συνθήκες ασφυξίας στα νησιά από τις αφίξεις του καλοκαιριού. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε επιλεγεί ως λύση ανάγκης καθώς, όπως είχαν επισημάνει οι Βρυξέλλες, το κόστος του ήταν υψηλό. Χωρίς να έχει ανακοινωθεί επισήμως, υπολογιζόταν στα 40 ευρώ το άτομο ανά ημέρα.

Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που έχει κάνειο το νέο διαγωνισμό, διαβεβαιώνουν πάντως  ότι αυτή τη φορά το κόστος μίσθωσης προβλέπεται να μειωθεί κατά πολύ, δεδομένου ότι ισχύει η τιμή που είχε προαναγγελθεί, δηλαδή 12 ευρώ το άτομο ανά ημέρα. Μάλιστα από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναφέρουν ότι πρόκειται για μειοδοτικό διαγωνισμό, οπότε μπορεί το τελικό κόστος να διαμορφωθεί και χαμηλότερα. Η μίσθωση των «νέων» ξενοδοχείων αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα, από τις αρχές Νοεμβρίου και θα έχει διάρκεια έξι μηνών με δυνατότητα ανανέωσης, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές.

Νέες αφίξεις

Την ίδια στιγμή ήδη στην Ελλάδα περίπου 25.000 αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες στεγάζονται σε διαμερίσματα μέσω προγράμματος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ενώ λειτουργούν σε πολλές περιοχές 27 καταυλισμοί όπου υπολογίζεται ότι διαμένουν άλλοι 25.000 αιτούντες άσυλο.

Η αποσυμφόρηση των νησιών όμως, ακόμα και αν δημιουργηθούν θέσεις στην ενδοχώρα, τελικά δεν αποτελεί καθόλου εύκολη υπόθεση όπως αποδεικνύεται στην πράξη. Μόλις ένας «σεβαστός» αριθμός ανθρώπων μεταφέρεται στην ενδοχώρα, μέσα σε λίγες ημέρες οι «κενές» θέσεις αναπληρώνονται από νέες αφίξεις. Αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα , χωρίς την αντιμετώπιση του οποίου καμιά προσπάθεια αποσυμφόρησης των νησιών δεν μπορεί να επιτευχθεί. Η όποια αποσυμφόρηση της Λέσβου για παράδειγμα για να φανεί στην πράξη, προϋποθέτει ότι οι νέες αφίξεις θα περιοριστούν κατά πολύ, ώστε οι φιλοξενούμενοι που θα μείνουν στις δομές του νησιού να είναι διαχειριζόμενες και σε αριθμούς ανεκτούς.

Οι διαβεβαιώσεις Στεφανή

Όλοι προσδοκούν πέρα από την όποια αποτελεσματικότητα που δημιουργεί η ενίσχυση της φύλαξης και των θαλασσίων συνόρων, αλλά και οι κινήσεις της νέας Ε.Ε. να συνεννοηθεί με τον Ερντογάν και για τις απαιτήσεις του, ενδεχομένως ο κακός καιρός λόγω χειμώνα να περιορίσει και τις αφίξεις , όπως άλλωστε συμβαίνει κάθε χρόνο αυτήν την περίοδο. Πάντως ο πολύ καλός καιρός μέχρι τώρα λειτούργησε υπέρ την συμφόρησης των νησιών.

Ο ορισμός ωστόσο κυβερνητικού συντονιστή για την αποσυμφόρηση των νησιών και για την ομαλή μεταφορά από τα νησιά στην ενδοχώρα , αποτελεί την τελευταία κίνηση της κυβέρνησης , ώστε το όλο εγχείρημα να λειτουργήσει με τον καλύτερο τρόπο. η δε ανάθεση αυτού του έργου στον συμπατριώτη μας υφυπουργό Εθν. Άμυνας Αλκ. Στεφανή, που έχει διατελέσει και αρχηγός ΓΕΣ, πριν λίγους μόλις μήνες , δημιουργεί προσδοκίες ότι θα αντιμετωπιστούν καλύτερα προβλήματα που προέκυψαν μέχρι σήμερα. Όπως και ο ίδιος διαβεβαίωσε, επισκεπτόμενος και τη Λέσβο πριν λίγες μέρες, στόχος είναι να μπει σε εφαρμογή το κυβερνητικό σχέδιο για την αποσυμφόρηση των νησιών, μέσα στο Νοέμβριο και υποστήριξε μιλώντας στους τοπικούς παράγοντες , αλλά και στους κατοίκους της Μόριας ότι η αποσυμφόρηση θα φανεί στην πράξη. Μακάρι να εξελιχθούν έτσι τα πράγματα και η Μόρια και η Λέσβος να πάψει να έχει τόσους εγκλωβισμένους!  

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey