Η Χριστιάνα Καλογήρου μιλά στο «Ε» για το εγχείρημα της Περιφέρειας

«Πάμε στο Κέντρο αποφάσεων»

23/03/2015 - 20:52

«Η οικονομική κρίση μας έδειξε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι τα κέντρα αποφάσεων έχουν μετατοπιστεί από τις εθνικές πρωτεύουσες στις Βρυξέλλες. Εκεί πλέον λαμβάνονται οι αποφάσεις που μας αφορούν άμεσα -είτε με θεσμικό είτε με οικονομικό ενδιαφέρον- από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Κυρία Καλογήρου, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ανακοίνωσε την ίδρυση γραφείου εκπροσώπησης στις Βρυξέλλες. Τι μπορεί να εξυπηρετήσει μια ελληνική περιφέρεια με ένα τέτοιο γραφείο;
«Η οικονομική κρίση μας έδειξε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι τα κέντρα αποφάσεων έχουν μετατοπιστεί από τις εθνικές πρωτεύουσες στις Βρυξέλλες. Εκεί πλέον λαμβάνονται οι αποφάσεις που μας αφορούν άμεσα -είτε με θεσμικό είτε με οικονομικό ενδιαφέρον- από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Και εκεί κλείνονται συμφωνίες μεταξύ περιφερειών, εταιριών και επενδυτών, από τις οποίες οι ελληνικές περιφέρειες είναι απούσες. Από την άλλη πλευρά δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχουν σήμερα περισσότερα από 300 γραφεία ακόμα και Περιφερειών (π.χ. Τουρκία, Σερβία) που δεν ανήκουν στην ΕΕ»

Όμως, κ. Καλογήρου, είναι καιρός να ξοδεύουμε χρήματα σε εποχές τόσο μεγάλης κρίσης;
«Μα ακριβώς τώρα είναι η εποχή. Το κόστος του γραφείου είναι επένδυση, δεν είναι έξοδο. Αν θέλουμε σοβαρά να διεκδικήσουμε κομμάτι από το «πρόγραμμα Γιούνκερ» και χρηματοδοτήσεις απευθείας από την ΕΕ -χωρίς τις χρονοβόρες διαδικασίες των υπουργείων- για δράσεις που θα σχετίζονται με την απασχόληση, την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα, την αγροτική παραγωγή, πρέπει να τολμήσουμε να πάμε ένα βήμα μπροστά.
Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι γραφεία εκπροσώπησης έχουν πολύ πιο φτωχές ή πιο μικρές περιφέρειες και μάλιστα συχνά με περισσότερους από έναν υπαλλήλους. Το γραφείο αποτελεί το όχημα, για να φέρουμε περισσότερα χρήματα στην περιφέρεια είτε με τη μορφή προγραμμάτων, είτε με τη μορφή άμεσων χρηματοδοτήσεων είτε με τη μορφή επενδύσεων.
Σκεφτείτε ότι αυτή τη στιγμή στο ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου παραμένουν αδιάθετα 10 εκατ. ευρώ που έχουν δεσμευτεί για το πρόγραμμα JESSICA, 10 εκατ. ευρώ που παραμένουν αδιάθετα καθώς δεν έχουν υπάρξει ενδιαφερόμενοι επενδυτές. Έναν και μόνο να κατάφερνε το γραφείο να προσελκύσει θα είχε αποσβέσει το κόστος του για αρκετά χρόνια.».

Ποια είναι η άμεση στόχευσή σας;
«Να αναδείξουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και να κοινοποιήσουμε τα προβλήματά μας διεκδικώντας λύσεις. Ο βασικός άξονας της επιχειρηματολογίας μας είναι η πολυνησιωτικότητα, με όλα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που αυτή συνεπάγεται. Προτεραιότητές μας είναι η ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος και του αγροτικού τομέα και η καταπολέμηση της ανεργίας. Οριζόντιες πολιτικές μας η καινοτομία και η διασύνδεση».

Τι θα κάνει;

Μπορείτε να μας εξηγήσετε πιο αναλυτικά τι ακριβώς θα κάνει το γραφείο;
«Το γραφείο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου θα έχει ως τομείς αρμοδιότητας την εξεύρεση χρηματοδοτήσεων, την εκπροσώπηση της Περιφέρειας στα ευρωπαϊκά φόρα και οργανισμούς, την παροχή πληροφόρησης προς την Περιφέρεια και την προβολή της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αναλυτικότερα, στο κομμάτι των χρηματοδοτήσεων το Γραφείο θα αναλάβει το συντονισμό των υποβαλλόμενων και υλοποιούμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, με στόχο αυτά να λειτουργούν προστιθέμενα στις προτεραιότητες και τις δράσεις της Περιφέρειας, μέσα από τη δημιουργία ισχυρών συνεργασιών που θα μπορούν να διεκδικήσουν ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις εκτός ΕΣΠΑ. Επιπλέον θα είναι υπεύθυνο για τις επαφές με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Επιτροπή Περιφερειών για την αναζήτηση χρηματοδοτήσεων με βάση τις προτεραιότητες του Περιφερειακού Σχεδιασμού μας.

Οι εκπροσωπήσεις αποτελούν μία ακόμη σημαντική αρμοδιότητα καθώς στο πλαίσιο αυτό το γραφείο θα αναλάβει τη συμμετοχή σε συναντήσεις και ομάδες εργασίας της Επιτροπής Περιφερειών, σε συζητήσεις και συναντήσεις που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά τη συζήτηση θεμάτων σχετικών με την περιφερειακή πολιτική ή άλλων ζητημάτων που άπτονται των ενδιαφερόντων της περιφέρειας.

Ιδιαίτερη σημασία έχουν και οι συναντήσεις των ευρωπαϊκών δικτύων στα οποία συμμετέχει η Περιφέρεια, αλλά και των γραφείων περιφερειών από όλη την Ευρώπη που γίνονται με στόχο την προώθηση θεμάτων σχετικών με τις χρηματοδοτήσεις και τις αρμοδιότητες των Περιφερειών.
Όλα τα παραπάνω θα μεταφέρονται προς την Περιφέρεια με στόχο τη μέγιστη δυνατή εκμετάλλευση των ευκαιριών που θα παρουσιάζονται αλλά και την αποτροπή κινδύνων που μπορεί να σχετίζονται με την υλοποίηση του Επιχειρησιακού μας Προγράμματος, τις επιλεξιμότητες δαπανών και περιοχών σε διάφορα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, τις προτεινόμενες θεσμικές αλλαγές.

Τέλος το γραφείο θα έχει στόχο την προβολή της Περιφέρειας στα Ευρωπαϊκά Όργανα και τους φορείς (δημόσιους και ιδιωτικούς) που κινούνται γύρω από αυτά και κυρίως των στρατηγικών της πλεονεκτημάτων, της τουριστικής και πρωτογενούς παραγωγής και των δυνατοτήτων επενδύσεων».

Και η στελέχωση

Έχετε προβλέψει με ποιο τρόπο θα στελεχωθεί το γραφείο;
«Καθώς δυστυχώς η ελληνική νομοθεσία δεν ορίζει κάποια συγκεκριμένη διαδικασία για την στελέχωση γραφείων των Περιφερειών στο εξωτερικό, την ευθύνη παρακολούθησης της λειτουργίας του γραφείου και της συνεργασίας του με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και αυτές των Οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και της εκπροσώπησης της Περιφέρειας στους Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς φορείς- θα αναλάβει ο Εκτελεστικός Γραμματέας σε συνεργασία με ένα έμπειρο υπηρεσιακό στέλεχος, με επιτόπια παρουσία στις Βρυξέλλες».

Πόσο άμεσα προσδοκούμε να δούμε τα πρώτα αποτελέσματα;
«Τα πρώτα αποτελέσματα θα φανούν μέσα στον πρώτο χρόνο, οπότε και προβλέπεται να γίνει εξωτερική αξιολόγηση της μέχρι τότε λειτουργίας του».

Έχετε ήδη σχεδιάσει κάποιες πρώτες παρεμβάσεις που μπορείτε να μας κοινοποιήσετε;
«Έχουμε ήδη αποφασίσει το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούμε και υπάρχει ένα πρώτο σχέδιο δράσης. Κεντρική ιδέα του σχεδιασμού μας είναι να καταστήσουμε την παρουσία μας διακριτή και αισθητή άμεσα και με τρόπο που θα μας δίνει δυνατότητα παρέμβασης και όχι απλά προβολής. Για το λόγο αυτό έχουμε ήδη εξασφαλίσει την παρουσία μας σε δύο κορυφαία γεγονότα που γίνονται κάθε χρόνο στις Βρυξέλλες και συγκεντρώνουν τεράστια προβολή:
Το πρώτο είναι η Ευρωπαϊκή Σύνοδος Επιχειρηματικότητας στις 6-7 Μαΐου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συνάντηση στελεχών μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων και εκπροσώπων ευρωπαϊκών φορέων. Ομιλητές είναι Επίτροποι της ΕΕ, CEO πολυεθνικών, υπουργοί, κτλ. Η Περιφέρεια εξασφάλισε εκεί τη διοργάνωση της μίας από τις τρεις παράλληλες εκδηλώσεις που διοργανώνονται με θέμα την καινοτομία και την περιφερειακή ανάπτυξη. Για να αντιληφθείτε το μέγεθος της επιτυχίας οι άλλες δύο εκδηλώσεις γίνονται από το Αμερικανοευρωπαϊκό επιμελητήριο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το πρόγραμμα COSME.

Το δεύτερο γεγονός είναι η συμμετοχή στα Open Days τον Οκτώβριο με διοργάνωση δικού μας σεμιναρίου με θέμα τη συνδεσιμότητα στις νησιωτικές περιοχές. Τα Open Days είναι η μεγαλύτερη και πιο σημαντική συνάντηση εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από όλη την Ευρώπη που διοργανώνεται από την Επιτροπή Περιφερειών και την Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ.

Κάθε χρόνο συμμετέχουν περισσότεροι από 8.000 εκπρόσωποι από όλη την Ευρώπη και για 4 ημέρες παρακολουθούν σεμινάρια, εκδηλώσεις, συναντήσεις και ανταλλάσσουν απόψεις, κλείνουν συνεργασίες και κάνουν επαφές».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey