«Ξεχείλωσαν» οι εκλογείς κατά 50.000 απ’ τον πραγματικό πληθυσμό του Βορείου Αιγαίου

Πάλι ψηφίζουν και οι… πεθαμένοι

09/05/2014 - 15:47

Μόνο έκπληξη δε θα πρέπει να προκαλέσει το τεράστιο ποσοστό αποχής που θα καταγραφεί στις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις στο Βόρειο Αιγαίο.

Μόνο έκπληξη δε θα πρέπει να προκαλέσει το τεράστιο ποσοστό αποχής που θα καταγραφεί στις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις στο Βόρειο Αιγαίο.

Κι όχι μόνο γιατί δε θα έρθουν λόγω της κρίσης οι ετεροδημότες να ψηφίσουν στα νησιά καταγωγής τους, αλλά γιατί στους εκλογείς εξακολουθούν να περιλαμβάνονται χιλιάδες πεθαμένοι από… δεκαετίες.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι εκλογικοί κατάλογοι να εμφανίζουν υπερδιπλάσιους εκλογείς των πραγματικών στις προηγούμενες εκλογές, αλλά και να είναι «ξεχειλωμένοι» κατά 50.000 περίπου ψηφοφόρους ακόμη κι απ’ τον πραγματικό πληθυσμό των νησιών, μηδέ των νηπίων και βρεφών - που δεν ψηφίζουν - εξαιρουμένων.

Ή, για να μιλήσουν τα νούμερα, στις περιφερειακές εκλογές τού 2010 ψήφισαν στο Βόρειο Αιγαίο 118.000 εκλογείς, ενώ ένα χρόνο μετά, στην απογραφή τού 2011, ο de facto πληθυσμός της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου καταγράφηκε σε περίπου 199.000 κατοίκους.

Οι εκλογικοί κατάλογοι που δημοσιοποιήθηκαν χθες το πρωί απ’ το Υπουργείο Εσωτερικών, αναφέρουν ότι στο Βόρειο Αιγαίο είναι εγγεγραμμένοι 246.000 εκλογείς. Και πάλι καλά να λέμε, γιατί στην προηγούμενη αυτοδιοικητική αναμέτρηση, οι εγγεγραμμένοι έφταναν τους 250.000, οπότε είναι βέβαιο ότι έχουν διαγραφεί τουλάχιστον όσοι πέθαναν τα τρεισήμισι χρόνια που μεσολάβησαν.

Η διαφορά των εκλογέων που εμφανίζονται εγγεγραμμένοι στις αυτοδιοικητικές εκλογές τού 2014, με αυτούς που πραγματικά ψήφισαν το 2010 στο Βόρειο Αιγαίο, είναι το εκπληκτικό νούμερο των 128.000, με ό,τι αυτό προαναγγέλλει για τα ποσοστά αποχής.

Τους ξέχασαν…
Έχει επικρατήσει στη χώρα μας τα περίεργα της εκλογικής συμμετοχής και κυρίως των αποτελεσμάτων να ερμηνεύονται με τη φράση ότι ψήφισαν και τα δέντρα. Στην Περιφέρειά μας την τελευταία δεκαετία έχει επικρατήσει να ψηφίζουν και οι πεθαμένοι.

Η πρώτη σχετική διαπίστωση καταγράφηκε απ’ το «Ε» στις προηγούμενες ευρωεκλογές τού 2009, που το ποσοστό της αποχής το οποίο βάσει των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους εμφανίστηκε στο Νομό Λέσβου, ανερχόταν στο 57%, κατατάσσοντάς τον στην τέταρτη σειρά των νομών με τη μεγαλύτερη αποχή.

Στην ανάλυση που είχε γίνει απ’ την εφημερίδα, τονιζόταν πως ο αριθμός των εγγεγραμμένων σε επίπεδο Νομού έφτανε τους 137.031 κατοίκους, ενώ, βάσει της απογραφής τού 2001, ο πληθυσμός του ήταν περίπου 108.000.
«Μέχρι και το 2000, τελευταία χρονιά που στις βουλευτικές εκλογές οι εκλογείς ψήφισαν με εκλογικό βιβλιάριο, οι εγγεγραμμένοι στο Νομό Λέσβου κυμαίνονταν μεταξύ 110 και 115 χιλιάδων.

Έως ότου ξαφνικά με την ανασύνταξη των εκλογικών καταλόγων, το 2002, διαδικασία κατά την οποία θα έπρεπε να εμφανίζονται όλοι ανεξαιρέτως οι εγγεγραμμένοι ώστε να μπορούν να ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές δίχως εκλογικό βιβλιάριο, οι εγγεγραμμένοι αυξήθηκαν. Κι έφτασαν στις εκλογές τού 2004, στις 143.249!», έγραφε το σχετικό ρεπορτάζ, αποδίδοντας την εκτίναξη των εκλογέων στο γεγονός ότι πολλοί δήμοι παρέλειψαν να κάνουν ουσιαστική εκκαθάριση των εκλιπόντων, κυρίως υπό το φόβο μη διαγραφούν απ’ τους καταλόγους και δεν μπορέσουν να ψηφίσουν ζωντανοί ψηφοφόροι.

Έτσι, ενώ περιλήφθηκαν όλοι οι νέοι εκλογείς της περιόδου 2000 - 2002, ξεχάστηκαν στους καταλόγους νεκροί. Έκτοτε, και με δεδομένο ότι σε ετήσια βάση γίνεται εκκαθάριση των «καινούργιων» νεκρών, ξανάρχισε σταδιακά η μείωση των εγγεγραμμένων εκλογέων. Θυμίζουμε πως στις βουλευτικές εκλογές τού 2007, ψήφισαν στο Νομό Λέσβου 77.941 ψηφοφόροι, στις ευρωεκλογές τού 2004 ψήφισαν 66.511 και στις ευρωεκλογές τού 2009, ψήφισαν συνολικά και στα τρία νησιά 58.680.

Λιγότεροι στη Μυτιλήνη
Στις περιφερειακές εκλογές τού 2010 ψήφισαν στο Νομό Λέσβου περίπου 60.500 ψηφοφόροι και σ’ όλο το Βόρειο Αιγαίο, περίπου οι διπλάσιοι, 118.000 εκλογείς.

Στον πίνακα παραθέτουμε ανά περιφερειακή ενότητα (και δημοτική ενότητα για Λέσβο και Λήμνο) τα στοιχεία τής de facto απογραφής του πληθυσμού τού 2011, βάσει της οποίας και έγινε η επικαιροποίηση στον αριθμό των εκπροσώπων κάθε περιφερειακής και δημοτικής ενότητας, αντίστοιχα για την περιφερειακή και δημοτική κάλπη.

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με αυτή την απογραφή, η Λήμνος θα εκλέξει ένα λιγότερο περιφερειακό σύμβουλο, ενώ οι εκλογικές περιφέρειες Μυτιλήνης και Μύρινας θα αναδείξουν περισσότερους δημοτικούς συμβούλους απ’ ό,τι το 2010.

Στη διπλανή στήλη μεταφέραμε τα στοιχεία των εκλογέων, έτσι όπως ανακοινώθηκαν χθες απ’ το Υπουργείο Εσωτερικών, απ’ τα οποία και καθορίστηκε ο αριθμός των εκλογικών τμημάτων, που συνολικά στο Βόρειο Αιγαίο ανέρχονται σε 528.

Είναι αξιοσημείωτο πως σε ολόκληρο το Βόρειο Αιγαίο μόνο η Δημοτική Ενότητα της Μυτιλήνης έχει πληθυσμό μεγαλύτερο των εκλογέων που εμφανίζονται πως θα ψηφίσουν στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, ίσως γιατί εξ αρχής ο πρώην Δήμος Μυτιλήνης είχε κάνει προσεκτικότερη εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων, παραλείποντας τους νεκρούς.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey