Κενές 20 από τις 37 οργανικές θέσεις ιερέων στην Μητρόπολη Μηθύμνης

Πάσχα εκ περιτροπής …σε πολλά χωριά της Δυτικής Λέσβου

19/04/2025 - 09:00 Ενημερώθηκε 22/04/2025 - 10:27

Προβληματική χαρακτηρίζεται η κατάσταση σε αρκετές ενορίες της Μητρόπολης Μηθύμνης καθώς σε αυτές δεν υπάρχει εφημέριος με αποτέλεσμα να εξυπηρετούνται από ιερείς που είναι τοποθετημένοι σε άλλες ενορίες. Ειδικότερα σημειώνεται ότι από τις 37 οργανικές θέσεις κενά παρουσιάζονται σε ποσοστό που ξεπερνά το 50% ενώ θα πρέπει να τονιστεί ότι σε κάποιες περιπτώσεις εξυπηρετούν τις θρησκευτικές ανάγκες των πιστών ιερείς που έχουν συνταξιοδοτηθεί.

Το πρόβλημα αυτό παρατηρείται εδώ και πολλά χρόνια στην Μητρόπολη Μηθύμνης και σύμφωνα με έγκυρες πηγές έγκειται στο γεγονός αφενός ότι ο Δεσπότης είναι πολύ αυστηρός ως προς την χειροτόνηση ιερέων και αφετέρου δεν υπάρχει εκδήλωση ενδιαφέροντος..

Γεγονός πάντως είναι ότι στην Μητρόπολη Μηθύμνης έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε που χειροτονήθηκε ο τελευταίος ιερέας, σε αντίθεση με την Μητρόπολη Μυτιλήνης όπου χειροτονούνται ιερείς σε τακτά χρονικά διαστήματα, όπως ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε την χειροτονία του πατέρα Νικόλαου Καρύδη στις 22 Δεκεμβρίου 2024.

Ενόψει Πάσχα, λοιπόν, η απουσία ιερέων σημαίνει ότι κάποια χωριά θα κάνουν ετεροχρονισμένα τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελούν τα χωριά Άργενος - Συκαμιά -Λεπέτυμνος, όπου ο ιερέας που είναι τοποθετημένος στην Άργενο θα τελέσει την Ακολουθία του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή, την Πρώτη Ανάσταση το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου την Ανάσταση του Κυρίου το βράδυ του Σαββάτου και την Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία της Κυριακής του Πάσχα σε διαφορερικές ώρες και στους οικισμούς της Συκαμιάς και Λεπετύμνου, όπως έκανε για την τέλεση των ακολουθιών των ημερών που προηγήθηκαν. Δεδομένου δε του κανόνα της Εκκλησίας σύμφωνα με τον οποίο ο Ιερέας δεν μπορεί να τελεί δύο Θείες Λειτουργίες την ίδια ημέρα, η Θεία Λειτουργία της Μεγάλης Πέμπτης για τα χωριά αυτά έγινε μόνο στον Λεπέτυμνο. Παρόμοιος προγραμματισμός προβλέπεται σε όλες των περιπτώσεων που υπάρχουν κενά με άλλους να ανασταίνουν τα μεσάνυχτα, άλλους νωρίς το απόγευμα και άλλους να αναζητούν το αναστάσιμο φως.

Εκτός από την ανάγκη λοιπόν προσευχής του ποιμνίου τις ημέρες του Θείου Δράματος γίνεται εύκολα αντιληπτό το πρόβλημα με το οποίο μπορεί ενδεχομένως να έρθει κάτοικος των περιοχών αυτών στην περίπτωση ανάγκης τέλεσης εξόδιου ακολουθίας συγγενικού του προσώπου..

Στην Μητρόπολη Μηθύμνης υπάρχουν 37 ενορίες με οργανικά κενά στις 20 από αυτές. Στην Αρχιερατική Περιφέρει (ΑΠ) Καλλονής υπάρχουν 19 ενορίες με 10 κενές οργανικές, στην ΑΠ Μηθύμνης 8 ενορίες με 6 κενές οργανικές και στην ΑΠ Μανταμάδου 10 ενορίες με 4 κενές οργανικές θέσεις.

Οι 19 της Καλλονής

Στην Καλλονή υπάρχουν 3 ενορίες Ζωοδόχου Πηγής, Αγίου Ιωάννη Προδρόμου (Μητροπολικός) και Αγίου Νεκταρίου και κατά συνέπεια 3 οργανικές θέσεις, ωστόσο υπάρχει ένας παπάς για τον Μητροπολιτικό Ναό ο οποίος εξυπηρετεί και τις ανάγκες της Αρίσβης. Ωστόσο λόγω προβλήματος υγείας του εφημέριου, πλέον τον Μητροπολιτικό Ναό Καλλονής και Αρίσβης εξυπηρετεί ο εφημέριος του ΙΝ Μεταμόρφωσης του Σωτήρος της Ανεμώτιας και τα «κενά» της Ανεμώτιας όταν εκδηλώνονται καλείται να καλύψει ο ιερέας των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Φίλιας ο οποίος έχει συνταξιοδοτηθεί και εξυπηρετεί σε κάποιες των περιπτώσεων Καλλονή ή Σκουτάρο.

Η Αγία Παρασκευή έχει μία ενορία εκείνη των Παμμεγίστων Ταξιαρχών και δύο ιερείς -έναν εν ενεργεία και έναν συνταξιούχο- οι οποίοι καλύπτουν και τις ανάγκες της ενορίας του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στην Νάπη.

Ο εφημέριος του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στην Άντισσα επιμελείται παράλληλα των εκκλησιών σε Γαβαθά - Λιώτα και Μονή Περιβολής στις οποίες δεν υπάρχουν ενορίες σύμφωνα με τις οργανικές θέσεις. Ακόμη στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε ότι στο Ρεύμα προβλέπεται ακόμη η οργανική θέση της ενορίας του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου παρά το γεγονός ότι λόγω του περιορισμένου πληθυσμού (24 απογραφή 2011) έχει «κλείσει» σχεδόν μισό αιώνα χωρίς ιερέα.

Ο ιερέας του ΙΝ Κοιμήσεως Θεοτόκου της Βατούσας, ο οποίος έχει συνταξιοδοτηθεί καλύπτει παράλληλα και τις ανάγκες του ομώνυμου ΙΝ των Χιδήρων. Ο ιερέας των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Παρακοίλων καλύπτει τις ανάγκες της ενορίας της Αγίας Άννας στην Σκάλα Καλλονής.

Οι 2 ενορίες Αγίου Γεωργίου στο Κεράμι και Αγίου Νικολάου στα Παπιανά μοιράζονται έναν ιερέα, ο οποίος καλύπτει και τις ανάγκες του ΙΝ Κοιμήσεως Θεοτόκου στον Σκουτάρο, που ανήκει στην Αρχιερατική Περιφέρεια της Μήθυμνας.

Στην Αρχιερατική Περιφέρεια Καλλονής βάσει οργανογράμματος από τις 19 ενορίες παρουσιάζονται ζητήματα στις 10, ενώ χωρίς προβλήματα φαίνεται να είναι η ενορία Κοίμησις Θεοτόκου στα Δάφια, Αγίου Ιωάννη Θεολόγου στην Πτερούντα και Αγίου Γεωργίου στο Σκαλοχώρι.

Οι 8 της Μηθύμνης

Η Αρχιερατική Περιφέρεια Μηθύμνης διατηρεί 8 ενορίες. Στο Μόλυβο υπάρχουν 3 ενορίες εκείνη του Αγίου Παντελεήμονος (Καθεδρικός), των Παμμεγίστων Ταξιαρχών και της Αγίας Κυριακής. Από τις 3 αυτές οργανικές θέσεις καλύπτεται μόνο η μία. Μάλιστα ο ιερέας του Μολύβου καλύπτει και τις ανάγκες της ενορίας της Αγίας Παρασκευής του Βαφειού.

Η ενορία της Κοιμήσεως Θεοτόκου στην Πέτρα έχει ιερέα ο οποίος εξυπηρετεί την ενορία της Λαφιώνας. Το Πετρί παρά την ενορία της Αγίας Κυριακής και την οργανική θέση ανήκει στην κατηγορία Ρέμα και είναι χρόνια χωρίς ιερέα. Ενώ ο Σκουτάρος όπως αναφέρθηκε παραπάνω εξυπηρετείται από τον ιερέα σε Παπιανά - Κεράμι. Από τις 8 οργανικές θέσεις στην συγκεκριμένη αρχιερατική περιφέρεια υπάρχουν κενά στις 6.

Οι 10 του Μανταμάδου

Στην Αρχιερατική Περιφέρεια Μανταμάδου περιλαμβάνονται 10 ενορίες. Η ενορία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μανταμάδου έχει 2 ιερείς που εξυπηρετούν και τις ανάγκες των ενοριών Κοιμήσεως Θεοτόκου της Σκάλας Συκαμιάς καθώς και των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Υψηλομετώπου. Η ενορία Αγίου Γεωργίου Κάπης έχει ιερέα όπως και οι ενορίες Παμμεγίστων Ταξιαρχών Πελόπης και Αγίας Τριάδας Στύψης, η ενορία Αγία Τριάδας Κλειούς έχει συνταξιούχο ιερέα.

Ο ιερέας του Αγίου Γεωργίου της Αργέννου εξυπηρετεί τις ενορίες Κοιμήσεως Θεοτόκου Λεπετύμνου και Αγίας Φωτεινής Συκαμινέας όπως αναφέρθηκε παραπάνω.

Στην ΑΠ Μανταμάδου από τις 10 ενορίες παρουσιάζονται κενά στις 4.

Σε κάθε περίπτωση η ύπαρξη ιερέα σε ένα χωριό αποτελεί ορόσημο και η απουσία του έχει τον ίδιο αρνητικό αντίκτυπο όπως αρνητικό αντίκτυπο έχει η απουσία γιατρού, σχολείου και φαρμακείου που αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την διατήρηση του πληθυσμού στα χωριά.

Ενδεχομένως το πρόβλημα εκδήλωσης ενδιαφέροντος μπορεί να αντιμετωπιστεί με βούληση των αρμοδίων είτε μέσω προσέγγισης των νέων παιδιών και εν δυνάμει ιερωμένων μέσω της ενημέρωσης στο πλαίσιο του επαγγελματικού προσανατολισμού για την ύπαρξη εκκλησιαστικών λυκείων και θεολογικής σχολής και της μετέπειτα σίγουρης επαγγελματικής αποκατάστασης στο πλαίσιο της οποίας στις περισσότερες των περιπτώσεων λύνει και το στεγαστικό πρόβλημα καθώς στα περισσότερα χωριά προβλέπεται οικία για τον ιερέα και την οικογένειά του. Ακόμη θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με προσέλκυση μεγαλύτερων σε ηλικία ανθρώπων που είναι «κοντά» στην εκκλησία και στον Λόγο που δίδαξε ο Κύριος.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey