Χρονικό περιθώριο έως τέλος του 2024 δίνει ο Δήμος Δυτικής Λέσβου

Αναμένεται από την Περιφέρεια η μελέτη της Γεωργικής Σχολής Ερεσού [Vid]

02/09/2024 - 09:00 Ενημερώθηκε 02/09/2024 - 15:43

Μέχρι το τέλος του 2024 είναι το χρονικό περιθώριο που δίνει ο Δήμος Δυτικής Λέσβου στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου προκείμενου η τελευταία να προχωρήσει στην εκπόνηση μελέτης για την διάσωση της Γεωργικής Σχολής Ερεσού. Παρότι από τον Απρίλιο του 2023 έχει σταλεί από τον Δήμο στην ΠΒΑ σχέδιο για προγραμματική σύμβαση μετά από δέσμευση του Περιφερειάρχη για εκπόνηση μελέτης ύψους 35.000 ευρώ εντούτοις μέχρι τούδε δεν υπήρξε καμία εξέλιξη. Η αντιδήμαρχος Ασανούλα Κοκκινέλλη Γιαννή στην διάρκεια συνεδρίασης λογοδοσίας δήλωσε ότι μηχανικοί του δήμου μαζί με στελέχη της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων θα κάνουν αυτοψία στο χώρο προκειμένου ο Δήμος να είναι σε ετοιμότητα για υλοποίηση εναλλακτικού σχεδίου σε περίπτωση που η ΠΒΑ δεν ανταποκριθεί. Παράλληλα τόνισε ότι η διάσωση του κτιρίου της Γεωργικής Σχολής προέχει για τον Δήμο.  

Το συγκεκριμένο θέμα και τα ερωτήματα υπέβαλε ο δημοτικός σύμβουλος και μέλος της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Δυτικής Λέσβου, Αντώνης Πανταχός ζητώντας την διάσωση του κτιρίου και προτείνοντας να γίνει παράρτημα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.  

Για το συγκεκριμένο θέμα το προηγούμενο διάστημα απέστειλαν επιστολή στον Δήμαρχο , Ταξιάρχη Βέρρο, τον Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη και την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Βορείου Αιγαίου 7 σύλλογοι και την υπογράφουν οι δημοτικοί σύμβουλοι Αντώνης Πανταχός, Λουκάς Κόβρας και η τοπική σύμβουλος Χρυσαφένια Καρακούση.  

Για το ιστορικό σημειώνεται ότι το κτήριο αποτελεί τμήμα του μετώπου των εκπαιδευτήριων που αναπτύχθηκαν στην περιοχή του ιερού ναού της Αγίας Ειρήνης. Αποτελεί το παλαιότερο εκπαιδευτήριο του οικισμού, κατασκευάστηκε το 1874 με χορηγία των Ερεσιωτών της Κωνσταντινούπολης και λειτούργησε ως Αρρεναγωγείο και περιοδικά ως Ημιγυμνάσιο. Την περίοδο 1930-1935 λειτούργησε ως κατώτερη Γεωργική Σχολή, καθώς ήδη λειτουργούσε από το 1928 το «Θεοφράστειο», ως Αρρεναγωγείο και Παρθεναγωγείο του οικισμού. Μεταγενέστερα το κτήριο χρησιμοποιήθηκε ως χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων των εκπαιδευτικών και δημοτικών φορέων. Το έτος 2000 στο κτήριο φιλοξενήθηκε το Διεθνές Συνέδριο για τον Θεόφραστο, ενώ στη συνέχεια το κτήριο περιήλθε σε αχρησία. Το έτος 2013 η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Λέσβου, με την με Α.Π. 21378/09.04.2013 απόφασή της έκρινε ότι το κτήριο, ήταν ακατάλληλο προς χρήση, καθώς ήταν απαραίτητο να γίνουν εργασίες συντήρησης και επισκευής του. Έκτοτε το κτήριο απαξιώθηκε και παραμένει σε αχρησία ακολουθώντας την επικίνδυνη φθίνουσα πορεία του. Το κτήριο της Γεωργικής Σχολής χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο μνημείο από το ΥΠΠΟΑ, με το ΦΕΚ 1178Β/25.09.2000. Μαζί με το σχολικό κτήριο της Βατούσας, αποτελεί ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα εκπαιδευτήρια της οθωμανικής περιόδου στην Λέσβο με ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά στοιχεία. 

«Αν έχουμε την άρνηση από την Περιφέρεια θα προχωρήσουμε ως Δημοτική Αρχή» 

Απάντηση στο ζητούμενο έδωσε η αντιδήμαρχος Ανάπτυξης - Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων - Περιβάλλοντος και Ψηφιακής Πολιτικής Ασανούλα Γιαννή - Κοκκινέλλη τονίζοντας ότι ο Δήμος έχει εξετάσει το συγκεκριμένο θέμα, υπενθυμίζοντας ωστόσο ότι για την διάσωση του κτιρίου υπήρξε δέσμευση από τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη ότι η ΠΒΑ θα αναλάβει την εκπόνηση μελέτης αξίας 35.000 ευρώ. «Εμείς πέρυσι τον Απρίλιο αποστείλαμε το σχέδιο και είχαμε πάρει απόφαση σαν Δημοτικό Συμβούλιο για την προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια. Εκλογές έγιναν, οι υποσχέσεις συνεχίστηκαν, μέχρι τώρα δεν έχουμε δει κάτι. Έχουμε έρθει σε επαφή με τον νέο αντιπεριφερειάρχη προγραμματισμού Στρατή Κυρατζή ο οποίος στα χέρια του δεν είχε τίποτα, ξαναστείλαμε τα έγγραφα και δεσμεύτηκε προσωπικά ότι θα το ψάξει το θέμα και έχουμε δώσει ένα χρονικό περιθώριο έως τέλους του χρόνου στην ΠΒΑ». Η κα Γιαννή αναγνώρισε την ανάγκη επίσπευσης των εργασιών και έκανε γνωστό ότι έχει προγραμματιστεί σε συνεννόηση με την υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων να γίνει αυτοψία με μηχανικούς του Δήμου, να εξεταστεί και η πρόθεση του διευθυντή του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους κ. Ζούρου για αξιοποίηση του κτιρίου από το Μουσείο προκειμένου ο Δήμος να είναι σε ετοιμότητα σε περίπτωση που η ΠΒΑ τέλους του χρόνου δεν έχει κάνει κάτι. «Αν έχουμε την άρνηση από την Περιφέρεια θα προχωρήσουμε ως Δημοτική Αρχή και σίγουρα θα ακούσουμε την τοπική κοινωνία τι προτάσεις έχει να μας κάνει για την χρήση του κτιρίου. Για μας προέχει η διάσωση του κτιρίου». 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey