Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Διήμερη κατάληψη πραγματοποίησαν την Πέμπτη και την Παρασκευή οι μαθητές και οι μαθήτριες του 5ου Γυμνασίου Μυτιλήνης και του Γυμνασίου Παμφίλων. Τα κτηριακά προβλήματα στάθηκαν στο επίκεντρο των αιτημάτων των καταλήψεων, με το 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης να φέρνει ξανά στο φως το επιτακτικό αίτημα να λυθεί το στεγαστικό πρόβλημα του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης με το οποίο συστεγάζονται.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μιχάλη Καπιωτά, ο οποίος πρότεινε κάποια προσωρινά μέτρα στους Συλλόγους Διδασκόντων, δεν πρόκειται να συνεχιστούν οι εν λόγω καταλήψεις από την ερχόμενη Δευτέρα. Στο μεταξύ, ακόμα να υπογραφεί η σύμβαση για το Αρχοντικό Κατσάνη μεταξύ του Δήμου Λέσβου και του ΤΑΙΠΕΔ.
Ασφυκτική έχει γίνει η κατάσταση για τους 130 μαθητές του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης και τους 200 μαθητές του 5ου Γυμνασίου Μυτιλήνης. Για τους μεν οι αίθουσες δεν είναι αρκετές, για τους δε βρίσκονται αρκετές φορές στην -όχι και τόσο βολική- θέση την ώρα που βρίσκονται στο μάθημα να ακούν… ντραμς ή σαξόφωνο!
Στο μεταξύ, ενώ ο Δήμος Λέσβου είχε εξαγγείλει τη διάθεσή του να βοηθήσει προσωρινά την κατάσταση μέχρι να λυθεί το στεγαστικό πρόβλημα εφάπαξ με το «Κατσάνειο», εν τέλει δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί παραχωρώντας κάποιες λυόμενες αίθουσες.
Προσωρινή λύση
«Η οριστική λύση που έπρεπε να έχει δοθεί εδώ και καιρό είναι να έχει δικό του κτήριο το Μουσικό σχολείο», τόνισε στο «Ε» ο κ. Καπιωτάς. Επειδή όμως αυτό δεν προβλέπεται άμεσα, στη συνάντηση που είχε χτες με τους Συλλόγους Διδασκόντων του 5ου Γυμνασίου και του Μουσικού Σχολείου υπογράμμισε την αναγκαιότητα να αμβλυνθούν οι αντιθέσεις.
Παράλληλα, ζήτησε από τη Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Λέσβου να μονωθούν δύο αίθουσες διδασκαλίας για να γίνονται σε αυτές τα μαθήματα με μουσικά όργανα. Επιπρόσθετα, ζητήθηκε από το Μουσικό Σχολείο, όσο αυτό είναι εφικτό, να μεταθέσει προς το τέλος του σχολικού ωραρίου τα μαθήματα που περιλαμβάνουν μουσικά όργανα.
Εκκρεμεί η σύμβαση με το ΤΑΙΠΕΔ
Το συμβόλαιο που πρέπει να υπογραφεί μεταξύ του Δήμου Λέσβου και του ΤΑΙΠΕΔ για την εξαγορά του Κατσάνειου αρχοντικού εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο. Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Κώστας Κατσαρός δήλωσε στο «Ε» ότι μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει η Οικονομική Επιτροπή και θα γίνουν επαφές στην Αθήνα, ώστε να προχωρήσει η πολυαναμενόμενη υπογραφή.
Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Έργων Στρατής Τζιμής ανέφερε στην εφημερίδα μας ότι μετά την υπογραφή της σύμβασης «θα πρέπει να γίνουν συναντήσεις με το Υπουργείο Παιδείας, να μελετηθεί το τοπογραφικό σχέδιο, ώστε στο οικόπεδο των περίπου τριών στρεμμάτων να γίνουν προσθήκες κτηρίων». Μάλιστα ο κ. Τζιμής επεσήμανε: «Ας μην ξεχνάμε ότι το Μουσικό Σχολείο διαφέρει από τα υπόλοιπα και οι ανάγκες του σε σχολικές αίθουσες είναι πολύ μεγαλύτερες».
Ο «Άλλος Δρόμος»
Πρόσφατα η δημοτική αρχή εισηγήθηκε τη λήψη απόφασης για την εξουσιοδότηση του δημάρχου για την υπογραφή των συμβολαίων αγοραπωλησίας του ακινήτου-Αρχοντικό Κατσάνη για τη στέγαση του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης. Η δημοτική παράταξη του «Άλλου Δρόμου» μεταφράζει την κίνηση αυτή λέγοντας ότι «με λεφτά του Δήμου ξαναγοράζουμε από το ΤΑΙΠΕΔ τη δημόσια περιουσία».
Σε ερώτηση της παράταξης στον αρμόδιο αντιδήμαρχο για το αν έχει προχωρήσει η σύνταξη μελέτης για την τροποποίηση του σχεδίου πόλεως, με σκοπό να αλλάξει ο συντελεστής δόμησης για το Κατσάνειο, «καθώς είναι απαραίτητη η κτηριακή επέκτασή του, σύμφωνα με τα πάγια αιτήματα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων καθώς και των διδασκόντων, προκειμένου το Μουσικό σχολείο να μπορέσει να λειτουργήσει στο Αρχοντικό Κατσάνη και να είναι λειτουργικό», η απάντηση ήταν ότι είχε υποβληθεί πριν από αρκετά χρόνια αίτημα για αλλαγή του συντελεστή δόμησης και είχε απορριφθεί. «Τώρα θα υποβάλουν ξανά το αίτημα, αλλά δεν ξέρουν ποιο θα είναι το αποτέλεσμα», λέει ο «Άλλος Δρόμος», που κάνει λόγο για εμπαιγμό «για ένα τόσο σοβαρό και χρόνιο αίτημα, […] χωρίς όμως ουσιαστικά κανείς να εγγυάται ότι το “Κατσάνειο” είναι κατάλληλο για τη στέγαση του σχολείου».
Η δημοτική παράταξη καταψήφισε την εισήγηση της δημοτικής αρχής, αναδεικνύοντας «την ουσία των ενεργειών της που είναι η σε βάρος των δημοτών μας οικονομική στήριξη των δανειστών με 405.000 ευρώ», δηλαδή το ύψος της αγοράς του Κατσάνειου.