Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Του Αγγελου Κωβαίου
Το 2024 που μας άφησε ήταν για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το πιο ταραγμένο διάστημα της τελευταίας πενταετίας. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, κατά τη διάρκεια της χρονιάς φάνηκε ότι η διαχείριση της λεγόμενης καθημερινότητας είναι, από τη μία, η κύρια αποστολή μίας κυβέρνησης και, από την άλλη, η παράμετρος με βάση την οποία κρίνεται (κατά τη διάρκεια της θητείας της και εκλογικά).
Κάπως έτσι, από τις αρχές του έτους ήταν αισθητό ότι η καθημερινότητα υποτιμήθηκε και ότι δόθηκε ασύμμετρη βαρύτητα σε θέματα όπως ο γάμος των ομοφύλων, με αποτέλεσμα το ηχηρό μήνυμα των ευρωεκλογών. Αυτό ήταν σχετικά ευανάγνωστο. Η κυβέρνηση κατέγραψε απώλειες και βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα, έστω μέτριας έντασης, κύμα αποδοκιμασίας.
Παρά ταύτα, εξακολουθούσε και εξακολουθεί να απουσιάζει η δυναμική από οποιαδήποτε πτέρυγα της αντιπολίτευσης, ώστε να προβάλλει κάποια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Υπό αυτές τις συνθήκες, κατά τη διάρκεια του έτους βρήκαν ευκαιρία πρόσωπα και ομάδες από τις τάξεις της ΝΔ και θεώρησαν ότι, για οποιονδήποτε λόγο και με οποιοδήποτε κίνητρο, μπορούσαν να ασκήσουν επιρροή στη λήψη αποφάσεων ή ακόμη και να απειλήσουν εκβιαστικά την κυβερνητική σταθερότητα. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, όλα αυτά κατέληξαν στη διαγραφή ενός πρώην Πρωθυπουργού και στην σχεδόν αυτονόητη απόφαση, να ληφθούν ορισμένα στοιχεία υπόψη και να συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό του 2025 κάποια μέτρα κατευνασμού των ανησυχιών πολιτών και βουλευτών.
Η νέα χρονιά ξεκινά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη με κάποιες εκκρεμότητες και μερικές κρίσιμες προκλήσεις. Στο εσωτερικό πεδίο, η βασικότερη εκκρεμότητα της προσεχούς περιόδου είναι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Και οι προκλήσεις έχουν να κάνουν κυρίως με τα όσα εξελίσσονται στα δύο πολεμικά μέτωπα της ευρύτερης γεωπολιτικής γειτονιάς. Ξεκινώντας από τα τελευταία, η έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία διαμορφώνει και πάλι ένα πεδίο επικίνδυνης αβεβαιότητας. Αυτό οφείλεται, αφενός, στο απρόβλεπτο στοιχείο της νέας αμερικανικής ηγεσίας και, αφετέρου, στην ανάδειξη της ευρωπαϊκής αδράνειας και υπνοβασίας.
Ήδη υπάρχουν καταστροφολογικές εκτιμήσεις για το κόστος μίας νέας ενεργειακής κρίσης λόγω των σπασμωδικών αποφάσεων της κυβέρνησης του Κιέβου σχετικά με την τροφοδοσία της Ευρώπης με ρωσικό φυσικό αέριο. Η Ένωση είναι αθεράπευτα διχασμένη και το κόστος για την βιομηχανία και την οικονομία της, σε συνδυασμό με τις αναχρονιστικές δημοσιονομικές της αγκυλώσεις, μπορεί να αποδειχθεί μοιραίο. Σε περίπτωση μίας κακής εξέλιξης, η Ελλάδα δεν θα μείνει ανεπηρέαστη.
Στα μέτωπα της Μέσης Ανατολής, οι εξελίξεις δεν είναι εύκολα προβλέψιμες, με μία εξαίρεση. Την αναβάθμιση του ρόλου και της παρουσίας της Τουρκίας και τις ενδεχόμενες (ή και βέβαιες) περιπλοκές που αυτή θα επιφέρει σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο. Υπό αυτό το πρίσμα, η παράμετρος του ελληνοτουρκικού διαλόγου θα πρέπει να επανεξεταστεί και να επαναξιολογηθεί, ασχέτως των εσωτερικών μικροπολιτικών διαστάσεών του.
Προτού όμως επιβεβαιωθούν ή διαψευστούν οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί σε αυτά τα πεδία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να λύσει έναν γρίφο, που προέκυψε μάλλον αναπάντεχα και, σε ένα βαθμό, οφείλεται στα όσα συνέβησαν στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Είναι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Την προηγούμενη φορά και σε προφανώς πολύ διαφορετικές συνθήκες, ο Πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει την υποψηφιότητα της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στις 15 Ιανουαρίου του 2020. Σήμερα εκκρεμεί η ανακοίνωση της απόφασης του, όμως τα ενδεχόμενα δεν είναι εντέλει και τόσα πολλά. Είτε θα προτείνει την επανεκλογή της Προέδρου και θα φανεί ποιοι και πόσοι δεν θα την ψηφίσουν, αλλά και τι (δεν) θα σημάνουν οι όποιες διαφωνίες· είτε θα προσπαθήσει να κατευνάσει τις εσωτερικές αντιδράσεις της ΝΔ, αλλά και να περιχαρακωθεί στα πολιτικά της όρια· είτε θα τολμήσει και θα λάβει μία υπερβατική απόφαση, η οποία θα κάνει την προεδρική εκλογή πολλαπλώς ενδιαφέρουσα. Και οι τρεις επιλογές έχουν ονοματεπώνυμα και πολιτική σημασία. Με όλα αυτά υπόψη, σύντομα θα αρχίσει να φαίνεται αν τα πολιτικά απόνερα του 2024, στο εσωτερικό και το εξωτερικό πεδίο, θα υποχωρήσουν ή αν θα απειλήσουν να μετατραπούν σε ένα μικρότερο ή μεγαλύτερο τσουνάμι.