Ξεκίνησαν χτες οι εγγραφές και οι πρωτοετείς ρωτούν

«Συγγνώμη, πού υπογράφω για μετεγγραφή;»

16/09/2014 - 15:52

Πολύ περισσότεροι πρωτοετείς έδωσαν το παρών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου την πρώτη μέρα των εγγραφών, σε σχέση με όλες τις προηγούμενες χρονιές.

Πολύ περισσότεροι πρωτοετείς έδωσαν το παρών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου την πρώτη μέρα των εγγραφών, σε σχέση με όλες τις προηγούμενες χρονιές.

«Στο φουλ» δούλευαν οι γραμματείες των σχολών από τις 10 το πρωί που ξεκίνησαν οι εγγραφές, προκείμενου να εξυπηρετήσουν τους νεοεισερχόμενους φοιτητές. Και, όπως είχε προβλέψει το «Ε», η πρώτη ερώτηση που έκαναν οι πρωτοετείς ή οι γονείς τους, ήταν το πού θα μπορούσαν να συμπληρώσουν το έγγραφο για τη μετεγγραφή τους σε αντίστοιχη σχολή της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης.

Τα προεόρτια είχαν αρχίσει από την πρώτη μέρα που ανακοινώθηκαν οι βάσεις, όταν οι εισακτέοι κατέκλυσαν με τηλεφωνήματα τις γραμματείες των σχολών προκειμένου να μάθουν πώς μπορούν… να μην έρθουν.

Μόνο στο Τμήμα Περιβάλλοντος επικρατούσε σχετική ησυχία χτες, ενώ στο Τμήμα της Γεωγραφίας, απέναντι από το κτήριο της Διοίκησης στο Λόφο του Πανεπιστημίου, γίνονταν οι εγγραφές. Ησυχία, βέβαια, επικρατούσε στο εν λόγω Τμήμα καθώς οι πρωτοετείς του δε «βλέπουν» μετεγγραφές στον ορίζοντα, αφού το Περιβάλλον δεν αντιστοιχεί με άλλη σχολή στην Ελλάδα.

Το ίδιο συμβαίνει και με το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας. «Μάταια» προσπαθούσαν και τα στελέχη των φοιτητικών παρατάξεων να συζητήσουν με πρωτοετείς, αφού αυτοί -όπως μας είπε ο υπεύθυνος πόλης τής ΔΑΠ-Ν.Δ.Φ.Κ., Νίκος Αβούρης- «η πρώτη ερώτηση που μας κάνουν, είναι πότε μπορούν να κάνουν μετεγγραφή και ποια χαρτιά πρέπει να υπογράψουν». Αυτό μας είπε και η διοικητική υπάλληλος Μάρω Παπαδημητρίου, που εξηγούσε στους φοιτητές ότι «πρώτα πρέπει να εγγραφούν στο τμήμα εισαγωγής και στη συνέχεια να μεταβούν στο τμήμα υποδοχής για αιτήσεις».

«Είναι οικονομικό»
«Μας αρέσει πολύ η Μυτιλήνη και μακάρι να μπορούσαμε να βοηθήσουμε την κόρη μας στο ενοίκιο. Αλλά ήδη το ένα παιδί μας πέρασε πέρσι στα Γιάννενα. Δεν έχουμε χρήματα για τρία ενοίκια το μήνα και οι αιτήσεις για στέγαση δε μας πιάνουν. Μόνη μας λύση για να σπουδάσει το παιδί, είναι η μετεγγραφή», λέει στο «Ε» μητέρα που με εξουσιοδότηση πήγε να γράψει την κόρη της.

Ο Χρήστος, πρωτοετής του Τμήματος Κοινωνιολογίας, λέει στην εφημερίδα μας: «Έκανα την αίτηση μετεγγραφής και θέλω να πάω στο Τμήμα Κοινωνιολογίας Αθήνας, στο Πάντειο. Είμαστε στην κατηγορία των τρίτεκνων και τα βγάζουμε δύσκολα οικονομικά, δυστυχώς δεν έχω άλλη επιλογή».

«Το 50% θέλει να φύγει»
«Είναι πολύ σοβαρό το θέμα, και πιστεύω ότι θα εκπλαγούμε στο τέλος. Εδώ και ένα μήνα τα τηλέφωνα δε σταματούν να χτυπούν στις γραμματείες των σχολών, από εισακτέους που θέλουν να μετεγγραφούν. Πιστεύω ότι θα περάσουμε και το 50%.


«Το 50% θέλει να μετεγγραφεί», λέει ο Στρ. Μπουλμπούλης

Αν όχι των μετεγγραφών, σίγουρα εκείνων που θα κάνουν τη σχετική αίτηση», λέει στο «Ε» ο διοικητικός υπάλληλος Στρατής Μπουλμπούλης.

Η δήλωση μετεγγραφής, να σημειώσουμε, δε συνιστά αίτηση, αλλά έκφραση προτίμησης. Ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων, με βάση τα κριτήρια που προβλέπονται από το νόμο και τη διεύρυνση ορισμένων από αυτά τα κριτήρια που αποφασίστηκε από το Υπουργείο Παιδείας, εκτιμάται ότι είναι 40.000.

Ο αριθμός των αιτούντων πάντως δε θα γίνει γνωστός παρά στο τέλος της διαδικασίας, δηλαδή στις 26 Σεπτεμβρίου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey