Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Τον Μάρτιο πάει για εκδίκαση στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων
Για τις 8 Μαρτίου 2018 αναβλήθηκε η πρώτη υπόθεση («θαλασσοδάνεια Μπεμπεδέλλη) που επρόκειτο να εκδικαστεί χτες ως πρώτη υπόθεση μάλιστα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Βορείου Αιγαίου, καθώς δύο κατηγορούμενοι επικαλέστηκαν λόγους υγείας με τα σχετικά δικαιολογητικά από το Νοσοκομείο. Θυμίζουμε ότι ως κατηγορούμενοι με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αιγαίου έχουν παραπεμφθεί ο διευθυντής, οκτώ μέλη της τότε διοίκησης της Τράπεζας για απιστία που επέφερε ζημία 6 εκατ. ευρώ περίπου, ένας υπάλληλος για απλή συνέργεια και το ζεύγος ιδιοκτητών - δανειοληπτών των επιχειρήσεων Μπεμπεδέλλη ως ηθικοί αυτουργοί.
Σάλος είχε προκληθεί τον περασμένο Φεβρουάριο όταν για πρώτη φορά επρόκειτο να εκδικαστεί η υπόθεση (που αναβλήθηκε τότε και χτες) η εταιρεία «PQH» (έχει αναλάβει την εκκαθάριση όλων των υπό εκκαθάριση τραπεζών της χώρας) έπαυσε τον δικηγόρο που επί 10 χρόνια χειρίζονταν την υπόθεση για λογαριασμό της Συνεταιριστικής, Βαγγέλη Γκιγκιλίνη, γεγονός που αποκάλυψε ο Νίκος Μανάβης στο «Ε». Τελικώς η υπό εκκαθάριση Τράπεζα επρόκειτο να εκπροσωπηθεί από νέους δικηγόρους, τον Μανώλη Χατζηχαλκιά και τον Παναγιώτη Τσουμάνη. Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου από την Αγγελική Σαντή και ο Σύλλογος των μεριδιούχων, από τον κ. Γκιγκιλίνη, που επιπλέον εκπροσωπεί (τον κατέχοντα μερίδια) Δήμο Λέσβου και τον εαυτό του (με αυτοτελές δικόγραφο) αιτούμενος αποζημίωση για την αξία των μεριδίων του και για ηθική βλάβη από όποιους κατηγορούμενους καταδικαστούν.
Αν και επιδιώχθηκε να συνεκδικαστεί η υπόθεση Μπεμπεδέλλη με άλλες αγωγές, το δικαστήριο δεν το έκανε δεκτό, ενώ αρκετοί εκπρόσωποι της Πολιτικής Αγωγής εκτίμησαν ότι κάτι τέτοιο θα περιέπλεκε τα πράγματα αφού θα έπρεπε να περιληφθούν περισσότεροι κατηγορούμενοι και συμβάσεις.
Πάντως ο Σύλλογος των Μεριδιούχων πρόκειται να προχωρήσει σε αστικές αξιώσεις. Για τον λόγο αυτό ζητά από κάθε μεριδιούχο να απευθυνθεί στον γραμματέα του Συλλόγου Μπάμπη Αράπη για να δώσει τα στοιχεία του και τον αριθμό μετοχών- μεριδίων του.
10 χρόνια πριν…
Στις αρχές του 2007 εξαιτίας αμφιλεγόμενων δανείων που χορηγήθηκαν από την τράπεζα χωρίς εξασφάλιση, προς τον Όμιλο Μπεμπεδέλλη, από 10-6-2002 μέχρι και την 11-2-2005 (ένα μήνα πριν τον διορισμό Επιτρόπου), η τράπεζα είχε ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις, συνολικού ποσού 3,531 εκ. ευρώ, ενώ οι εξασφαλίσεις της, είναι ζήτημα εάν μπορούσαν να καλύψουν ένα ποσό της τάξεως των 600-700.000 ευρώ.
Οι τέσσερις επιχειρήσεις του «ομίλου Μπεμπεδέλλη» εισέπραξαν από την τράπεζα, την περίοδο 2002-2005 το συνολικό ποσό (συμπεριλαμβανομένων και των αναχρηματοδοτήσεων) των 10 εκατ. ευρώ, χωρίς ποτέ, μέχρι σήμερα, να πληρώσουν εξ ιδίων, έναντι αυτών, σχεδόν τίποτα. Τα ποσά αυτά τα ανέλαβαν μέσω πληρωμής από τα διαθέσιμα της τράπεζας, ακάλυπτων επιταγών (περί το 1 εκ), των εταιριών του ομίλου Μπεμπεδέλλη, με συμβάσεις που έγιναν εκ των υστέρων για να «νομιμοποιηθούν» οι προηγούμενες χρηματοδοτήσεις δια των μεθόδων της προεξόφλησης επιταγών ευκολίας και πληρωμής (από διαθέσιμα της τράπεζας) ακαλύπτων επιταγών.
Το ύψος των ατομικών οφειλών και των επιχειρήσεων και εταιριών (το οποίο έχουν ομολογήσει εγγράφως οι δανειολήπτες- ηθικοί αυτουργοί) του ομίλου Μπεμπεδέλλη την 30.1.2006 που καταγγέλθηκαν οι συμβάσεις, ανέρχονταν συνολικά στο ποσό των 3,538 εκατ. ευρώ, και σήμερα (συμπεριλαμβανομένων τόκων υπερημερίας), το ποσό υπερβαίνει τα 6 εκ ευρώ.
Ο Γεώργιος Μπεμπεδέλλης (ο οποίος μέχρι την έναρξη της συνεργασίας του με την τράπεζα, διέθετε ως μόνο περιουσιακό στοιχείο, ένα παλιό σπίτι στη Βατούσα Λέσβου), στη συνέχεια, δηλαδή από το 2002 έως το 2006 και μόνο εκ της συνεργασίας του και των χρηματοδοτήσεων του από την τράπεζα όπως υποστηρίζει ο κ. Γκιγκιλίνης, «απέκτησε με αγορές (στο όνομα του, της συζύγου του και στα ονόματα των παιδιών τους) άλλα 6 ακίνητα ενώ σε ένα εξ αυτών έχτισε με ίδια κεφάλαια, ολόκληρη νέα οικοδομή, πλέον των αυτοκινήτων, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, που αγόρασε απολάμβανε και εκμεταλλευόταν όλα αυτά τα χρόνια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.» Μάλιστα για τις καταδολιευτικές του δικαιοπραξίες (μεταβίβαση αυτών των ακινήτων στα παιδιά του) ο κ. Μπεμπεδέλλης καταδικάστηκε τελεσιδίκως σε φυλάκιση 7 μηνών.