Ζητούμενο οι φετινές τιμές ελαιολάδου και η ανταπόκριση των καταναλωτών

Η φετινή ελαιοπαραγωγή και ο κίνδυνος της ανομβρίας

01/09/2024 - 10:00 Ενημερώθηκε 02/09/2024 - 09:43

Περαιτέρω μείωση των τιμών στο ελαιόλαδο προβλέπεται από το φθινόπωρο, καθώς οι εκτιμήσεις για την επόμενη σοδειά που ξεκινά τον Νοέμβριο φαίνεται να είναι καλές. Αν δεν σημειωθεί κάποιο ακραίο καιρικό φαινόμενο, τότε η κρίση του ελαιολάδου, όπως καταγράφηκε με την εκτίναξη των τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ, ενδεχομένως να φτάσει στο τέλος της, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε γειτονικές μεσογειακές χώρες, όπως η Ισπανία, από την παραγωγή της οποίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η εκάστοτε τιμή, όπου η φετινή παραγωγή προβλέπεται να είναι πάνω από 1εκατ. τόνοι, από 700.000 τόνους πέρσι 

«Πέρσι είχαμε περίπου 150.000 τόνους, φέτος ευελπιστούμε να ξεπεράσουμε τους 200.000, αν και ακόμη είναι νωρίς για να μιλήσουμε με σιγουριά», υποστηρίζει ο Γιώργος Οικονόμου, γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου, που έχει μια πιο συνολική εικόνα για την ελαιοπαραγωγή της χώρας.  

Πάντως από το ιστορικά υψηλό 9,5 ευρώ/λίτρο πριν από το καλοκαίρι, που έκανε απαγορευτικό προϊόν το ελαιόλαδο σε πολλούς καταναλωτές, τώρα τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα φαίνεται να πωλούνται από τους παραγωγούς περί τα 7 ευρώ το λίτρο. 

Μειωμένη η κατανάλωση 

Στην εξίσωση όμως σε ότι αφορά την τιμή του ελαιολάδου, μπαίνει και η αλλαγή στις συνήθειες του καταναλωτικού κοινού ως επακόλουθο των υψηλών τιμών, που είχαν ως αποτέλεσμα η κατανάλωση ελαιολάδου να μειωθεί παγκοσμίως κατά 40%, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εθνικής Διαπραγματευτικής Οργάνωσης Ελαιολάδου, γεγονός που δεν μπορεί να αφήνει αδιάφορους τους ελαιοπαραγωγούς, αφού η υψηλή τιμή του προϊόντος έστρεψε πολλούς στα σπορέλαια, όπως και σε ανάλογες περιστάσεις του παρελθόνος, ενώ άλλους τους οδήγησε σε κατανάλωση του ελαιολάδου με φειδώ, λόγω κόστους.  

Αντιστροφή ρόλων 

 

 

Το σίγουρο είναι πως η μείωση των τιμών αλλά και οι εκτιμήσεις για μία καλή παραγωγή θα αλλάξουν τους ρόλους μεταξύ αγοραστών και πωλητών, καθώς, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Διαπραγματευτικής Οργάνωσης Ελαιολάδου κ. Γιαννούλη, «την προηγούμενη διετία οι αγοραστές ζητούσαν από τους παραγωγούς εναγωνίως λάδι, ενώ από την πλευρά τους οι πωλητές ανέμεναν μέχρι να αυξηθούν κι άλλο οι τιμές. Τώρα στόχος των πωλητών είναι να πουλήσουν πριν πέσει περαιτέρω η τιμή, ενώ οι αγοραστές θα αναμένουν για φθηνότερο προϊόν».  

Σε κάθε περίπτωση, οι δύο μήνες που μεσολαβούν μέχρι τη φετινή συγκομιδή είναι κρίσιμοι, καθώς ήδη, η ανομβρία αποτελεί έναν ορατό κίνδυνο για το ύψος της φετινής παραγωγής που ναι μεν φαίνεται να είναι καλύτερη και στη Λέσβο , μένει ωστόσο να δούμε, αν δεν βρέξει , ποιο θα είναι η τελική παραγωγή. 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey