Σε πτώση οδηγείται η τουριστική κίνηση φέτος για τη Λέσβο και τη Λήμνο, από τη μείωση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων που συνδέουν τη βόρειο Ελλάδα με τα νησιά μας. Mόλις μία ακτοπλοϊκή σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη κι άλλη μία με την Καβάλα.
Σε πτώση οδηγείται η τουριστική κίνηση για τη Λέσβο και τη Λήμνο το φετινό καλοκαίρι, από τη μείωση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων που συνδέουν τη βόρειο Ελλάδα με τα νησιά μας. Αυτό το καλοκαίρι υπάρχει μόλις μία ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών μας με τη Θεσσαλονίκη κι άλλη μία με την Καβάλα. Η μείωση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων με τη βόρειο Ελλάδα έρχεται ως συνέχεια της ακύρωσης του εκδρομικού προγράμματος του Οργανισμού Εργατικής Εστίας για τη Λέσβο, γεγονότα που μειώνουν σημαντικά τον αριθμό των Ελλήνων τουριστών που θα φθάσουν στο νησί.
Πέρυσι το καλοκαίρι, η Λήμνος και η Λέσβος είχαν δύο συνδέσεις την εβδομάδα με Θεσσαλονίκη, ενώ η σύνδεση με την Καβάλα εξυπηρετούνταν με το πλοίο «Θεόφιλος» της ΝΕΛ. Παράλληλα, τα προηγούμενα χρόνια οι συνδέσεις με τη βόρειο Ελλάδα ενισχύονταν τους καλοκαιρινούς μήνες με το πλοίο «Διαγόρας», που προσέγγιζε το λιμάνι του Σιγρίου και έφθανε μέχρι τα Δωδεκάνησα.
Φέτος το καλοκαίρι χάθηκε η μία σύνδεση των νησιών με τη Θεσσαλονίκη, αφού το «Λισσός», που εξυπηρετούσε τη γραμμή πουλήθηκε για παλιοσίδερα στο Βιετνάμ. Μάλιστα, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα οι νομικές υπηρεσίες του κράτους γνωμοδότησαν ότι πρέπει να λυθεί η σύμβαση που υπήρχε προκειμένου το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ναυτιλίας να επαναπροκηρύξει τη γραμμή.
H πλοιοκτήτρια εταιρεία τού «Διαγόρας», Βlue Star, από την άλλη μεριά, διαμήνυσε στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Ναυτιλίας πως δεν ενδιαφέρεται για τη γραμμή που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με το λιμάνι του Σιγρίου και τα Δωδεκάνησα. Η γραμμή, παρά τη χρηματοδότηση των 90.000 ευρώ που είχε εξασφαλιστεί, κρίνεται ασύμφορη. Ας σημειωθεί ότι αν είχε βρεθεί πλοίο για αυτήν τη γραμμή, η Γενική Γραμματεία Αιγαίου είχε δεσμευτεί ότι αυτό θα προσέγγιζε τη Λήμνο.
Στην Καβάλα…
Η σύνδεση με την Καβάλα πραγματοποιείται φέτος από το πλοίο «Ταξιάρχης», που έχει δρομολογηθεί στη θέση τού «Θεόφιλος». Ο Δήμος και οι κάτοικοι της Λήμνου θεωρούν, όμως, ότι το «Ταξιάρχης» δεν μπορεί να εξυπηρετήσει επαρκώς την κίνηση του Ιουλίου και του Αυγούστου λόγω της μικρής μεταφορικής ικανότητάς του, ήδη δε έχουν προχωρήσει σε σχετικές διαμαρτυρίες.
Η ΝΕΛ αρχικά είχε προγραμματίσει να δρομολογήσει το «Αίολος Κεντέρης Ι» στη γραμμή. Στη συνέχεια άλλαξε σχεδιασμό, σύμφωνα με τον οποίο προβλεπόταν η γραμμή να ενισχυθεί με δρομολόγηση του «Μυτιλήνη». Όμως η έγκριση του συγκεκριμένου δρομολογίου δεν ήρθε ποτέ, με αποτέλεσμα κι αυτός ο σχεδιασμός να τιναχθεί στον αέρα.
Απόρροια όλων αυτών είναι οι επιχειρηματίες του τουριστικού τομέα να βλέπουν μειωμένες αφίξεις από τη βόρειο Ελλάδα προς τα νησιά του Νομού μας.
Με αποτέλεσμα οι προσφορές
Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζει ο τουριστικός πράκτορας Γιάννης Σαμιώτης για τις αφίξεις από την Αθήνα. Χαρακτηριστικά μάς είπε: «Τον Ιούνιο δεν είχαμε ικανοποιητική κίνηση στη γραμμή. Θα έλεγα ότι ήταν μάλλον υποτονική αν τη συγκρίνουμε με τα προηγούμενα χρόνια. Τον Ιούλιο βλέπουμε κάτι να κινείται, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουμε τίποτα θεαματικές εξελίξεις. Πιστεύω πως οι προσφορές που κάνει η ΝΕΛ με έκπτωση 30% στο εισιτήριο της επιστροφής μπορεί να προσελκύσει αρκετό κόσμο.»
Μεγάλο πρόβλημα, κατά τον κ. Σαμιώτη, παραμένει το υψηλό κόστος μεταφοράς των Ι.Χ. αυτοκινήτων από τον Πειραιά προς τη Μυτιλήνη.