0,88 ευρώ πούλησε το Σκαλοχώρι

01/07/2012 - 05:56
Σκληρό παζάρι κάνουν οι τυροκόμοι, καθώς βλέπουν ότι οι αντιστάσεις των κτηνοτροφικών συνεταιρισμών έχουν αμβλυνθεί. Κι όπως είχαμε προβλέψει στα τέλη του Δεκεμβρίου, ένας-ένας οι συνεταιρισμοί του νησιού κλείνουν συμφωνίες με τους τυροκόμους στις περσινές τιμές.
Σκληρό παζάρι κάνουν οι τυροκόμοι, καθώς βλέπουν ότι οι αντιστάσεις των κτηνοτροφικών συνεταιρισμών έχουν αμβλυνθεί. Κι όπως είχαμε προβλέψει στα τέλη του Δεκεμβρίου, ένας-ένας οι συνεταιρισμοί του νησιού κλείνουν συμφωνίες με τους τυροκόμους στις περσινές τιμές. Μετά τους Συνεταιρισμούς Αγίας Παρασκευής, Άγρας και Μεσοτόπου, σε συμφωνία προχώρησε και ο Συνεταιρισμός του Σκαλοχωρίου, ο οποίος συμφώνησε να δώσει το γάλα του στη «Λεσβιγάλ» προς 0,88 ευρώ το κιλό το πρόβειο συν άλλα 0,02 ευρώ για έξοδα παραλαβής και μια προκαταβολή, της οποίας το ύψος δεν έχει διευκρινιστεί έως τώρα. Συνεταιριστές τις προηγούμενες ημέρες μάς έλεγαν ότι στις συμφωνίες των Συνεταιρισμών Άγρας και Σκαλοχωρίου υπάρχει και ένα κρυφό μέρος, το οποίο αφορά σε μια επιπλέον αμοιβή για το γάλα των μελών τους. Φυσικά το κατά πόσο ισχύει αυτό κανείς δεν μπορεί να το γνωρίζει, ούτε επιβεβαιώνεται από τις διοικήσεις των Συνεταιρισμών που έκλεισαν συμφωνίες.

Αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στη δυτική Λέσβο, στο βορρά οι συνεταιρισμοί δεν έχουν κλείσει μέχρι τώρα συμφωνίες για το γάλα των μελών τους, ήτοι οι Συνεταιρισμοί Κλειούς, Μανταμάδου, Πέτρας και Στύψης. Από τις συζητήσεις που είχαμε χθες με πρόεδρους και μέλη των Δ.Σ. από τους παραπάνω Συνεταιρισμούς, είναι βέβαιο πως οι περισσότεροι από αυτούς τις επόμενες ημέρες θα προχωρήσουν σε συμφωνίες με τους τυροκόμους. Θυμίζουμε ότι όσοι συνεταιρισμοί δεν έχουν κλείσει συμφωνίες παραδίδουν το γάλα τους σε τυροκόμους με ανοιχτή τιμή.

Οι πιέσεις των τυροκόμων
Απρόσμενη εξέλιξη ήταν η απόφαση του τυροκόμου Φάνη Ρόδου να σταματήσει να παίρνει γάλα από το Συνεταιρισμό των Παρακοίλων. Κάποιοι συνεταιριστές υποστηρίζουν ότι η κίνηση αυτή έχει ως στόχο να πλήξει τον πρόεδρο της ΕΑΣ Λέσβου, Αλέκο Γιαζιτζόγλου, ο οποίος εκλέγεται από το συγκεκριμένο συνεταιρισμό. Ο ίδιος ο κ. Γιαζιτζόγλου θεωρεί ότι οι κινήσεις αυτές έχουν ως στόχο την αναπροσαρμογή των όρων με τους οποίους οι συνεταιρισμοί πουλάνε το γάλα. Συγκεκριμένα πιστεύει πως στόχος είναι η πληρωμή των κτηνοτρόφων από τους τυροκόμους να γίνεται στους τρεις μήνες και όχι στον ένα μήνα όπως ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια.
Άλλοι συνεταιριστές αναφέρουν ότι η επιχείρηση του κ. Φάνη Ρόδου έχει προβλήματα ρευστότητας, γι’ αυτό και σε όλους τους συνεταιρισμούς θέτει θέμα πληρωμής σε τρεις μήνες. Λέγεται ότι τα προβλήματα ρευστότητας στην επιχείρηση έχουν προκληθεί μετά από καθυστερήσεις πληρωμής από μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ.

Προς... εξαθλίωση
Απογοητευμένος από την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού της Στύψης χθες το μεσημέρι μάς είπε: «Δεν έχουμε κλείσει καμμία συμφωνία, αλλά περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει το επόμενο διάστημα. Είναι άδικο να πουλάμε εμείς το γάλα μας στα 0,88 ευρώ το κιλό όταν στην ηπειρωτική Ελλάδα, που το κόστος παραγωγής είναι μικρότερο, οι κτηνοτρόφοι το πουλάνε στο 1,05 ευρώ το κιλό. Δείτε τι έγινε στα Γιάννενα. Η “Δωδώνη” έδωσε τιμή παραγωγού 1,05 ευρώ (αυξημένη κατά 0,02 ευρώ) αλλά οι κτηνοτρόφοι αντέδρασαν και ζήτησαν 1,10 ευρώ. Κι όπως είδαμε, είχαν τη στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων της περιοχής τους. Αυτό θα πρέπει να γίνει μάθημα και για τους δικούς μας πολιτικούς άρχοντες. Οφείλουν να πάρουν θέση για το ζήτημα.»
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, Λευτέρης Μανδάνης, δήλωσε με τη σειρά του: «Είναι φανερό ότι για τη φετινή χρονιά ελάχιστα πράγματα μπορούν να γίνουν. Η Ένωση και οι συνεταιρισμοί οφείλουν να καθίσουν κάτω και να κάνουν μια ειλικρινή και ξεκάθαρη συζήτηση για το θέμα. Τα προηγούμενα χρόνια επενδύθηκαν δεκάδες, πολλά εκατομμύρια ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των ελαιοτριβείων, για τη δημιουργία καινούργιου τυποποιητηρίου της ΕΑΣ Λέσβου. Κι αυτό παρά το ότι το ελαιόλαδο έχει φθίνουσα πορεία. Κατά συνέπεια κανείς δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ότι δεν υπάρχουν επαρκή κεφάλαια για να γίνει ένα εργοστάσιο γάλακτος στη Λέσβο.»
Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού της Κλειούς, Νίκος Βασίβαγλης, απ’ την άλλη, σημείωσε: «Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση σήμερα, δεν μπορούμε να καλύψουμε ούτε τα έξοδα μας. Οι τιμές των ζωοτροφών ανεβαίνουν καθημερινά. Είχαμε ξεκινήσει να αγοράζουμε το καλαμπόκι στις 56 δραχμές (0,16 ευρώ) και τώρα έχει φθάσει στις 80 δραχμές (0,23 ευρώ). Κι εκτός από το καλαμπόκι ανοδικά κινούνται οι τιμές σε όλες τις ζωοτροφές. Με τέτοιες τιμές οδηγούμαστε σε εξαθλίωση.»
Ο Αλέκος Γιαζιτζόγλου πιστεύει ότι με τις υπάρχουσες οικονομικές δυνατότητες η Ένωση και οι συνεταιρισμοί μπορούν να δημιουργήσουν ένα σύγχρονο παραληπτήριο γάλακτος για να στέλνουν το γάλα έξω από τη Λέσβο. Διότι, πάντα κατά την άποψή του, αυτός είναι ο μόνος τρόπος να ανέβουν άμεσα οι τιμές του γάλακτος.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey