Τη Δευτέρα η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις οι ελαιοτριβείς

06/11/2014 - 15:16

Μικρής διάρκειας ήταν η χθεσινή συνέλευση των ελαιοτριβέων της Λέσβου, καθώς από τη συνεδρίαση των Επιτροπών Περιβάλλοντος και Αγροτικής Πολιτικής της Περιφέρειας έχει διαφανεί ότι με πολιτική λύση θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα της αδειοδότησης των ελαιοτριβείων.

Μικρής διάρκειας ήταν η χθεσινή συνέλευση των ελαιοτριβέων της Λέσβου, καθώς από τη συνεδρίαση των Επιτροπών Περιβάλλοντος και Αγροτικής Πολιτικής της Περιφέρειας έχει διαφανεί ότι με πολιτική λύση θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα της αδειοδότησης των ελαιοτριβείων.

Οι ελαιοτριβείς έδωσαν ραντεβού για τη Δευτέρα στις 3:00 το μεσημέρι, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Παρά το θετικό κλίμα που διαμορφώνεται, αρκετοί ήταν οι ελαιοτριβείς που εξέφραζαν το φόβο το άνοιγμα των ελαιοτριβείων από σήμερα Πέμπτη να ενέχει τον κίνδυνο της επιβολής προστίμων στην περίπτωση που γίνουν έλεγχοι.

Άλλοι φοβούνται ότι δεν είναι διασφαλισμένο πως το Περιφερειακό Συμβούλιο θα βγάλει μια θετική γι’ αυτούς απόφαση, γι’ αυτό και ήταν επιφυλακτικοί με την άμεση επαναλειτουργία των εργοστασίων.

Όμως φαίνεται πως η απόφαση της πλειοψηφίας των ελαιοτριβέων λήφθηκε κάτω από την πίεση των ελαιοπαραγωγών, που ήδη έχουν προχωρήσει στη συγκομιδή μεγάλους μέρους της παραγωγής τους.

Οι αποθηκευμένες ελιές στα ελαιοτριβεία αυξάνονται από μέρα σε μέρα κι όσο καθυστερεί η έκθλιψή τους, τόσο υποβαθμίζεται η ποιότητα του ελαιολάδου που θα παραχθεί.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν χθες το μεσημέρι λίγο μετά τη συνέλευσή τους οι ελαιοτριβείς, αποτυπώνεται το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση αναφέρεται πως στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος «διαφάνηκε η σαφής πρόθεσης της Περιφέρειας να δώσει προσωρινή λύση στο ζήτημα της έννομης λειτουργίας των ελαιοτριβείων, με παράταση των χορηγηθεισών αδειών, έως ότου διαμορφωθεί εφικτό νομοθετικό πλαίσιο για συμμόρφωση των εγκαταστάσεων των ελαιοτριβείων, πρόθεση η οποία αναμένεται να υλοποιηθεί με απόφαση του επόμενου Περιφερειακού Συμβουλίου στις 10/11/2014».

Η ρητή αναφορά στην ημερομηνία πραγματοποίησης της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου δεν έγινε τυχαία. Στόχο έχει να δεσμεύσει την Περιφέρεια για την πραγματοποίηση της συνεδρίασης τη Δευτέρα.

Στη συνέχεια, οι ελαιοτριβείς υποστηρίζουν πως δεν μπορούν να κρατήσουν τα ελαιοτριβεία κλειστά για περισσότερες ημέρες, διότι η απώλεια εισοδήματος για τους αγρότες θα ήταν πολύ μεγάλη.

Γιατί πολιτική λύση
Η πολιτική λύση που σχεδιάζεται να δοθεί για τα ελαιοτριβεία της Λέσβου είναι κατά τα φαινόμενα η μόνη που αυτήν τη στιγμή μπορεί να εξασφαλίσει την άμεση λειτουργία των εργοστασίων, ώστε να μπορέσουν οι παραγωγοί να αλέσουν τις ελιές τους.

Όμως η λύση αυτή δε διασφαλίζει πως τα ελαιοτριβεία δε θα δεχθούν ελέγχους και πρόστιμα από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές στην περίπτωση που υπάρξουν καταγγελίες.

Πρέπει να σημειωθεί πως οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας (Βιομηχανίας και Περιβάλλοντος) αρνούνται να δώσουν διοικητικές λύσεις κι αυτό γιατί μετά τους ελέγχους που έγιναν από τους Ελεγκτές Περιβάλλοντος, οι υπάλληλοι των παραπάνω υπηρεσιών αντιλαμβάνονται πως δεν έχουν κανένα περιθώριο να κινηθούν έξω από το πλαίσιο του νόμου, μια και σε μια τέτοια περίπτωση κινδυνεύουν να απολυθούν ή να υποστούν βαρύτατες κυρώσεις.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, υπάλληλοι ομοειδών υπηρεσιών σε άλλες περιοχές της χώρας ήδη αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο των ποινικών κυρώσεων, είτε επειδή είχαν χορηγήσει παράτυπες άδειες λειτουργίας είτε επειδή είχαν κάνει τα «στραβά μάτια» στην παράνομη λειτουργία ελαιοτριβείων.

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey