Κι άλλο… «νερό στο κρασί τους» καλούνται να βάλουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στη μυτιληνιά προκυμαία

Ξενοίκιαστα μαγαζιά στην προκυμαία

05/11/2014 - 14:47

Η κρίση έχει οδηγήσει σε πολύ χαμηλά ενοίκια, τα οποία πλέον συναντώνται ακόμη και σε περιοχές που κάποτε θεωρούνταν ελίτ.

Η κρίση έχει οδηγήσει σε πολύ χαμηλά ενοίκια, τα οποία πλέον συναντώνται ακόμη και σε περιοχές που κάποτε θεωρούνταν ελίτ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ενοικίασης επαγγελματικής στέγης είναι η προκυμαία της Μυτιλήνης. Στην περιοχή-«φιλέτο» της πόλης, οι μειώσεις στα νοίκια από το 2008 και μετά, φτάνουν σε ποσοστό έως και 40%, ενώ όσοι ιδιοκτήτες δε θέλησαν να «υποκύψουν» στα νέα δεδομένα και δεν προχώρησαν σε «ψαλίδι» του ενοικίου, είδαν τους ενοικιαστές τους να φεύγουν και τα καταστήματα να μένουν ανοίκιαστα για πολύ καιρό.

Αυτήν τη στιγμή στην προκυμαία χωρίς ενοικιαστές είναι ένας σημαντικός αριθμός από ακίνητα, πράγμα που μόλις λίγα χρόνια πριν ήταν αδιανόητο.
 
Ένα άτυπο μπρα-ντε-φέρ μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών επικρατεί τα τελευταία χρόνια στο χώρο της ενοικίασης καταστημάτων.

Λόγω της οικονομικής κρίσης, οι ενοικιαστές ζητούν «ψαλίδισμα» στα μισθώματα των καταστημάτων τους ισχυριζόμενοι πως οι τζίροι τους πλέον δεν τους επιτρέπουν να συνεχίσουν να καταβάλλουν τα υψηλά νοίκια των προηγούμενων ετών. Κερδισμένοι φαίνεται να βγαίνουν οι ενοικιαστές από τη νέα κατάσταση, αφού οι περισσότεροι ιδιοκτήτες προχώρησαν σε μειώσεις τιμών που σταδιακά άγγιξαν και το 40%.

Όσοι ιδιοκτήτες έμειναν ανυποχώρητοι, είδαν τα ακίνητά τους να ξενοικιάζονται και να μένουν μάλιστα για αρκετό καιρό χωρίς ενοικιαστές.

Την ίδια στιγμή, ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει ενδιαφέρον από επιχειρηματίες για τα ξενοίκιαστα καταστήματα της προκυμαίας, αλλά σε καμμία περίπτωση δε είναι διατεθειμένοι να καταβάλλουν νοίκια που θυμίζουν προ κρίσης εποχή.

Πρώην… τράπεζες
Στην κουβέντα για την κατάσταση στην προκυμαία της πόλης αξίζει να μπει και το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια υπήρξαν δύο τραπεζικά καταστήματα τα οποία έκλεισαν. Πρόκειται για αυτά της Τράπεζας Κύπρου και της Marfin Bank, τα οποία ξενοικιάστηκαν πριν από αρκετούς μήνες και παραμένουν έτσι μέχρι και σήμερα.

Τα ξενοίκιαστα κτήρια σε μια τέτοια περιοχή και μάλιστα για αρκετό χρονικό διάστημα, λειτουργούν ως μία ακόμα πίεση για τους ιδιοκτήτες ώστε να ρίξουν τις τιμές. Η πίεση αυτή πρόκειται να ενταθεί τους επόμενους μήνες με το κλείσιμο δύο ακόμα υποκαταστημάτων τραπεζών.

Το ένα είναι της Γενικής Τράπεζας, όπως αναφέρθηκε στο «Ε» την προηγούμενη εβδομάδα, και το άλλο -σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές- είναι το υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς το οποίο θα συγχωνευτεί με το δεύτερο κατάστημα της ίδιας τράπεζας, επίσης στην προκυμαία, στεγαζόμενα πλέον στο κτήριο της πρώην Αγροτικής Τράπεζας.

Ανοίγουν, δεν ανοίγουν…
Ως εξέλιξη προς στην αντίθετη κατεύθυνση λογίζονται οι συμφωνίες για δύο καταστήματα στην προκυμαία που έχουν ήδη επέλθει το τελευταίο χρονικό διάστημα. Η μία αφορά στο κατάστημα «Goody’s». Οι επιχειρηματίες που έχουν τη διαχείρισή του, έχουν συμφωνήσει εδώ και αρκετό καιρό με τον ιδιοκτήτη του κτηρίου όπου στεγαζόταν η καφετέρια «Caldo». Για αδιευκρίνιστους λόγους, όμως, καθυστερεί η έναρξη της λειτουργίας της επιχείρησης.

Η δεύτερη συμφωνία έχει να κάνει με το χώρο από τον οποίο έφυγε το κατάστημα της αλυσίδας «Goody’s». Πριν από μερικές εβδομάδες, η ιδιοκτησία του χώρου και επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται σε κοντινό σημείο στην προκυμαία, συνήψαν συμφωνία. Τις τελευταίες ημέρες ξεκίνησαν και οι εργασίες για τη διαμόρφωση του χώρου.

Σχολιάζοντας την κατάσταση, ο έμπειρος κτηματομεσίτης Πέτρος Πιτσιλαδής ανέφερε στο «Ε»: «Είναι γεγονός πως η κρίση έχει φέρει πολλές αλλαγές και σε αυτό τον τομέα. Σε μια περιοχή όπου κάποτε τα καταστήματα ήταν δυσεύρετα και με πολύ υψηλά ενοίκια, τώρα βλέπουμε πως και τα νοίκια έχουν υποχωρήσει, και οι επιχειρηματίες πλέον είναι πολύ διστακτικότεροι.

Για τα καταστήματα της προκυμαίας που έχουμε στο γραφείο μας, υπάρχει ενδιαφέρον από επιχειρηματίες, αλλά τα παζάρια είναι πολύ σκληρά σχετικά με το ενοίκιο.

Μια ακόμα σημαντική παράμετρος στην όλη υπόθεση είναι πως οι ιδιοκτήτες πλέον θέλουν να είναι σίγουροι πως εισπράττουν τα νοίκια τους, γι’ αυτό και η διαδικασία για την επίτευξη μιας συμφωνίας έχει δυσκολέψει πολύ περισσότερο απ’ ό,τι παλιότερα».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey