Νέα εποχή από σήμερα στον εμπορικό λιμένα Μυτιλήνης, με ιδιοκτήτη το ΤΑΙΠΕΔ

Μπάτε, σκύλοι, αλέστε…

01/07/2014 - 16:13

Η μη παραχώρηση στο Λιμενικό Ταμείο Λέσβου απ’ το ΤΑΙΠΕΔ της χρήσης του λιμανιού, όπως και η απόφαση της Λιμενικής Επιτροπής να άρει, λόγω μη αρμοδιότητας, την άδεια που είχε παραχωρήσει για την εκφόρτωση καυσίμων,

Η μη παραχώρηση στο Λιμενικό Ταμείο Λέσβου απ’ το ΤΑΙΠΕΔ της χρήσης του λιμανιού, όπως και η απόφαση της Λιμενικής Επιτροπής να άρει, λόγω μη αρμοδιότητας, την άδεια που είχε παραχωρήσει για την εκφόρτωση καυσίμων, δημιουργεί από σήμερα νέα δεδομένα στη λειτουργία του εμπορικού λιμανιού. Ειδικά για ένα διάστημα, μάλιστα, όσο δε θα έχει γίνει επισήμως με την επικύρωση της συγκεκριμένης απόφασης ανάκληση της αδειοδότησης, κι όσο φυσικά το ΤΑΙΠΕΔ αρνείται να κάνει οτιδήποτε άλλο απ’ το να μην επιτρέπει καμμία χρήση στα 50 στρέμματα που διαθέτει στην καρδιά της Μυτιλήνης, το λιμάνι μπαίνει στον αυτόματο και σε μια πραγματικά άναρχη κατάσταση. Ρόλο διαιτητή καλείται να διαδραματίσει το Λιμεναρχείο, που εκτός του ελέγχου και της αστυνόμευσης της περιοχής, υπενθυμίζει πως το λιμάνι είναι κοινόχρηστο και οφείλει να λειτουργεί προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Τι θα συμβεί όμως αν γίνει κάποιο ατύχημα, ποιος θα επέμβει για να μαζέψει και τη μία σταγόνα πετρελαίου που θα χυθεί στη θάλασσα;

Σε προηγούμενη συνεδρίασή της, η Λιμενική Επιτροπή, όπως είχε δηλώσει στο «Ε» ο πρόεδρός της, Σωτήρης Ζαμτράκης, αποφάσισε μη έχοντας πλέον την ευθύνη του εμπορικού λιμένα να προχωρήσει απ’ την 1η Ιουλίου σε ανάκληση της άδειας που είχε δώσει σε εταιρείες πετρελαιοειδών για την εκφόρτωση καυσίμων στο νησί της Λέσβου. Ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου στις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου, αλλά και του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου χαρακτηριστικά ανέφερε: «Πώς να δώσω άδεια για ένα χώρο που ούτε μας ανήκει, ούτε μας έχει παραχωρηθεί;».

Ο κ. Ζαμτράκης έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι πέραν των τύπων και του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της περιοχής, υπάρχει η ουσία, που εν προκειμένω αφορά και στην προστασία όλης αυτής της μεγάλης ζώνης. «Αλήθεια, τι θα συμβεί αν, ο μη γένοιτο, πέσει ένα βαρέλι πετρέλαιο στη θάλασσα, αν σημειωθεί ένα ατύχημα; Ποιος θα έχει την ευθύνη; Ποιος θα επιληφθεί αν γίνει μια καταγγελία για εκφόρτωση;», αναρωτήθηκε.

Μόνο ο εισαγγελέας!

Την Πέμπτη, στην ημερήσια διάταξη των θεμάτων της Λιμενικής Επιτροπής, ο κ. Ζαμτράκης έχει περιλάβει και το θέμα της ανάθεσης σε νομικό της υποστήριξης της όλης προσπάθειας διεκδίκησης του Λιμενικού Ταμείου για τη διατήρηση της χρήσης του εμπορικού λιμένα Μυτιλήνης.

«Εμείς στη Γέρα λέμε πως αν δε σπάσεις αυγά, ομελέτα δεν τρως και είμαστε αποφασισμένοι μετά και την απόφαση που πήραμε ως Λιμενική Επιτροπή, να βρούμε την άκρη. Μέχρι στιγμής δεν είχαμε καμμία απάντηση επίσημα για το τι μέλλει γενέσθαι με το λιμάνι», επεσήμανε ο κ. Ζαμτράκης, που υπογράμμισε για ακόμη μια φορά ότι χωρίς την παραχώρηση της χρήσης απ’ το ΤΑΙΠΕΔ, το Λιμενικό Ταμείο δεν έχει απολύτως καμμία ευθύνη για την περιοχή, την οποία άλλωστε δεν ορίζει.

Ο λιμενάρχης Μυτιλήνης, Μανώλης Μαργωμένος, μιλώντας στο «Ε» τόνισε πως η επίσημη ανάκληση της άδειας που έχει παραχωρήσει το Λιμενικό Ταμείο στις εταιρείες πετρελαιοειδών για την εκφόρτωση καυσίμων, θα γίνει μετά την επικύρωσή της απ’ την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου. Οπότε, τυπικά, η απόφαση της Λιμενικής Επιτροπής που έθετε όριο την 30ή Ιουνίου για το τέλος της όλης διαδικασίας, δεν μπορεί να τεθεί ακόμη σε ισχύ. Έτσι, για μερικές μέρες θα συνεχίζεται η εκφόρτωση καυσίμων.

Όμως και απ’ το ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει γίνει ακόμη καμμία ενέργεια, κι έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, ο μόνος που μπορεί να παρέμβει να δώσει εντολή, αν προκύψει κάποιο πρόβλημα, ή υπάρξει ζήτημα για το ποιες λειτουργίες μπορούν να συνεχιστούν ή όχι στο εμπορικό λιμάνι, είναι ο εισαγγελέας.

«Απ’ την πλευρά μας θα συνεχίσουμε τον έλεγχο της περιοχής, γνωρίζοντας πως πέραν της αστυνόμευσης, υπάρχει και το κοινωνικό καλό, ό,τι μπορεί να εξυπηρετηθεί από ένα κοινόχρηστο λιμάνι», ανέφερε ο κ. Μαργωμένος, που ως αντιπρόεδρος της Λιμενικής Επιτροπής έχει συμμετάσχει και στη λήψη των σχετικών αποφάσεων.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey