Παράταση στις άδειες λειτουργίας των ελαιοτριβείων

Άλυτος ο «γόρδιος δεσμός» του κατσίγαρου

19/02/2014 - 16:48

Με συντριπτική πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου, δόθηκε παράταση στη λειτουργία των ελαιοτριβείων της Λέσβου. Η απόφαση νομιμοποιεί τη λειτουργία τους για τους προηγούμενες μήνες και ανοίγει το δρόμο για να πάρουν την επιδότηση από το ποιοτικό παρακράτημα οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου.

Με συντριπτική πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου, δόθηκε παράταση στη λειτουργία των ελαιοτριβείων της Λέσβου. Η απόφαση νομιμοποιεί τη λειτουργία τους για τους προηγούμενες μήνες και ανοίγει το δρόμο για να πάρουν την επιδότηση από το ποιοτικό παρακράτημα οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου.

Η επιδότηση αυτή εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 2,5 εκατ. ευρώ. Πέρα από τις επιδοτήσεις, η αδειοδότηση των ελαιοτριβείων έχει πολύ ευρύτερη σημασία για την οικονομία της Λέσβου, διότι πάνω από 15.000 ελαιοπαραγωγοί λαμβάνουν εισόδημα από την ελαιοκομία κάθε χρόνο. Πάνω από 50 είναι τα ελαιοτριβεία που λειτουργούν στο νησί και δίνουν δουλειά σε περίπου 250 άτομα, είτε μόνιμα είτε περιστασιακά.

Αν σε αυτούς τους αριθμούς προσθέσουμε τους συνεταιρισμούς του νησιού, τα τυποποιητήρια, τα πυρηνελαιουργεία, τα σαπωνοποιεία, τις ραφινερίες και τις μονάδες παραγωγής βιοκαυσίμου από κουκούτσι και ξύλο ελιάς, γίνεται αντιληπτό ποια είναι η σημασία της ελαιοκομίας για την οικονομία της Λέσβου. Και τα ελαιοτριβεία είναι ένας πολύ σημαντικός κρίκος σε αυτή την αλυσίδα της παραγωγικής διαδικασίας.

Υποκρύπτονται κέρδη
Τις διαστάσεις του προβλήματος περιέγραψε πολύ καλά στην τελική τοποθέτηση του ο περιφερειάρχης Νάσος Γιακαλής, ο οποίος είπε πως δεν μπορεί να ζητείται από τα ελαιοτριβεία να κάνουν επενδύσεις δεκάδων ή εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και να μη διασφαλίζεται η αδειοδότησή τους. Επίσης ανέφερε πως πίσω από τις αλληλοσυγκρουόμενες αποφάσεις των συναρμόδιων υπουργείων, βρίσκονται επιχειρηματικά συμφέροντα που επιδιώκουν να αποκομίσουν κέρδη από την πώληση μηχανημάτων της μιας ή της άλλης τεχνολογίας.

Επιπρόσθετα, σημείωσε πως είναι ευθύνη της κυβέρνησης να υποδείξει μία συγκεκριμένη λύση, απλή, υλοποιήσιμη και οικονομικά εφικτή, ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί από τα ελαιοτριβεία. Επίσης θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ο νησιωτικός χαρακτήρας στις λύσεις που θα προταθούν.

Ο κ. Γιακαλής στήριξε την εισήγηση του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη Νίκου Μάρκου και προσέθεσε πως υπήρξε πολύ καλή συνεργασία όλο το προηγούμενο διάστημα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ιδιωτών Ελαιοτριβέων, Γιώργο Κατζανό, και τους τεχνικούς συμβούλους του Συνδέσμου.

Στην απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου προβλέπεται πως η Περιφέρεια θα επιδιώξει να παρέμβει στο διάλογο για τη διαμόρφωση του νέου πλαισίου λειτουργίας των ελαιοτριβείων που βρίσκεται υπό διαμόρφωση αυτή την περίοδο. Η εισήγηση υπερψηφίσθηκε με μεγάλη πλειοψηφία, με μία μόνο αρνητική ψήφο από τον περιφερειακό σύμβουλο του «Οικολογικού Ανέμου» Μιχάλη Μπάκα.

Παρ’ ότι η χθεσινή συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε μεσημβρινές ώρες, η αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου ήταν γεμάτη από ελαιοτριβείς, ελαιοπαραγωγούς, συνεταιριστές, περιβαλλοντολόγους και γεωτεχνικούς που αγωνιούσαν για το αν θα αδειοδοτούνταν τα ελαιοτριβεία ή όχι.

 

Τοποθετήσεις των περιφερειακών συμβούλων

Ο Στρατής Κόρακας στην τοποθέτησή του υποστήριξε πως μεγαλοποιούνται οι επιπτώσεις του κατσίγαρου στο περιβάλλον και σημείωσε: «Στο παρελθόν είχαμε πολύ μεγαλύτερη παραγωγή ελαιολάδου στη Λέσβο. Οι μεγαλύτερες ποσότητες κατσίγαρου κατέληγαν στους Κόλπους Καλλονής και Γέρας και ποτέ δεν είχε δημιουργηθεί πρόβλημα.»

Από την πλευρά του, ο Βασίλης Τεντόμας ανέφερε πως δεν μπορεί να ακυρώνονται με μια κουβέντα οι επιστημονικές έρευνες που έχουν δείξει τις αρνητικές επιπτώσεις του κατσίγαρου στο περιβάλλον. Όμως τάχθηκε υπέρ της εισήγησης του κ. Μάρκου, τονίζοντας πως αυτήν τη στιγμή τα ελαιοτριβεία είναι αντιμέτωπα με ένα ασαφές πλαίσιο όσον αφορά στους όρους αδειοδότησής τους, το μέλλον της ελαιοκομίας και το μέλλον των συνεταιρισμών.

Ο Μιχάλης Μπάκας είπε πως στη Λέσβο πρέπει να γίνει ό,τι έγινε στη Σάμο, όπου τα ελαιοτριβεία μετατράπηκαν από τριφασικά σε διφασικά και το πυρηνελαιουργείο που λειτουργεί εκεί, επεξεργάζεται πλέον διφασική πυρήνα. Επίσης κάλεσε τους ελαιοτριβείς να μη μένουν παθητικοί και να επιδιώξουν με δική τους πρωτοβουλία να βρεθεί λύση στο πρόβλημα.

Υπέρ της εισήγησης τάχθηκαν και οι περιφερειακοί σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης Θεόδωρος Βαλσαμίδης και Στρατής Τζιμής, υπογραμμίζοντας τόσο την οικονομική συγκυρία μέσα στην οποία τίθεται το ζήτημα, όσο και το ότι δεν πρέπει να χάσουν τις επιδοτήσεις οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου. Παράλληλα, ο κ. Βαλσαμίδης ανέφερε πως πρέπει να υπάρξει παρέμβαση από την Περιφέρεια ώστε να απλοποιηθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης των ελαιοτριβείων.

Ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου, Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους, ανέλυσε πώς αντιμετωπίσθηκε το ίδιο πρόβλημα στη Σάμο και κάλεσε τους ελαιοτριβείς και του πυρηνελαιουργούς της Λέσβου να κάνουν το ίδιο. Δηλαδή να χρησιμοποιήσουν τεχνολογία δύο φάσεων, με την οποία δεν παράγεται κατσίγαρος αλλά μόνο πυρήνα με υψηλή υγρασία.

Τοποθετήσεις επί του θέματος έγιναν και από τους περιφερειακούς συμβούλους Μανώλη Βασιλειά και Αλέξανδρο Λυμπέρη.

 

Οι όροι αδειοδότησης των ελαιοτριβείων

Σύμφωνα με την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου, η χορήγηση παράτασης στη λειτουργία των ελαιοτριβείων της Λέσβου γίνεται με τους παρακάτω όρους:

- Να έχουν βεβαίωση καταλληλότητας από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Λέσβου.

- Να έχει κατατεθεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην αρμόδια Διεύθυνση Βιομηχανίας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων.

- Να έχει κατατεθεί ο σχετικός φάκελος στην αρμόδια Διεύθυνση Πολεοδομίας.

- Υπεύθυνη δήλωση του ελαιοτριβείου για την εκτέλεση των προβλεπομένων στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων έως τις 30 Ιουνίου 2012.

Διευκρινίζουμε ότι η απόφαση ισχύει μόνο για τη Λέσβο και όχι για τα άλλα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Η παράταση που δίνεται, έχει τυπικό χαρακτήρα ως προς τη λειτουργία των ελαιοτριβείων, διότι τα περισσότερα από αυτά έχουν κλείσει καθώς έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή του καρπού.

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey