Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Χωρίς δουλειά, χωρίς απόλυση και απλήρωτοι έμειναν οι εργαζόμενοι του «Sprider» της Μυτιλήνης το απόγευμα της Δευτέρας κι ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα δέχονταν διαβεβαιώσεις πως δεν επρόκειτο να κλείσει το κατάστημα και πως η επιχείρηση θα συνέχιζε τη λειτουργία της παρά τα προβλήματα που αντιμετώπιζε.
Το κλείσιμο ήταν μια αναπάντεχη εξέλιξη, λέει στο «Ε» εργαζόμενη του καταστήματος και σημειώνει: «Στις 5:30 το απόγευμα της Δευτέρας ήρθαν στο κατάστημα υπάλληλοι εταιρείας φύλαξης, πήραν τις ταμειακές μηχανές, τις εισπράξεις (1.200 ευρώ) και έκλεισαν το κατάστημα βγάζοντάς μας έξω από αυτό.
Κανείς δε μας είπε τι θα γίνει με τους μισθούς που μας οφείλουν, ούτε αν απολυόμαστε ή όχι. Από την εταιρεία δεν έχουμε καμμία επίσημη ενημέρωση.»
Η ίδια αναφέρει πως δεν πιστεύει πως θα μπορέσουν οι εργαζόμενοι του καταστήματος να πάρουν τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις που τους οφείλει η επιχείρηση. Όπως λέει, θα ήθελε να τους κοινοποιηθούν άμεσα οι απολύσεις, προκειμένου να μπουν στην ανεργία και να λαμβάνουν από τον ΟΑΕΔ τουλάχιστον το επίδομα που δικαιούνται.
Εδώ και πολύ καιρό οι εργαζόμενοι της επιχείρησης πληρώνονταν σταδιακά τους μισθούς τους, λάμβαναν πότε 50 και πότε 60 ευρώ. Σήμερα τους οφείλονται αποδοχές ενάμιση μήνα.
Χθες οι εργαζόμενοι του καταστήματος πήγαν στο Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο της Μυτιλήνης και ζήτησαν την υποστήριξή του. Στη συνέχεια, οι εργαζόμενοι μαζί με την πρόεδρο του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων πήγαν στην Επιθεώρηση Εργασίας, προκειμένου να δουν πώς μπορούν να αντιδράσουν.
Το αναπάντεχο
Για χρόνια το «Sprider» της Μυτιλήνης λειτουργούσε χωρίς προϊστάμενο. Τα στελέχη της επιχείρησης που έρχονταν περιοδικώς, έλεγαν στους υπαλλήλους πως «το κατάστημα είναι δικό τους», σε μια προσπάθεια να τους πείσουν να είναι εργατικοί. Λίγους μήνες πριν το κλείσιμο, στάλθηκε από την Αθήνα στέλεχος που επέβλεπε τη λειτουργία του καταστήματος.
Το τελευταίο διάστημα, στο κατάστημα της Μυτιλήνης γινόταν μπαζάρ προκειμένου να εκποιηθούν τα αποθέματα εμπορευμάτων που υπήρχαν σε αυτό.
Το μπαζάρ επρόκειτο να λήξει στις 30 Σεπτεμβρίου, αλλά την προηγούμενη Παρασκευή οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν ότι παρατείνεται έως τις 5 Οκτωβρίου. Παράλληλα, από τη διοίκηση της εταιρείας τούς έλεγαν ότι σύντομα θα έρθει νέο εμπόρευμα και θα συνεχιστεί κανονικά η λειτουργία όλων των καταστημάτων. Κάτι που δεν έγινε ποτέ.
Φταίνε οι τράπεζες
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία, αποδίδει την ευθύνη για το κλείσιμο των καταστημάτων σε όλη τη χώρα στις τράπεζες, που αρνούνταν να τη χρηματοδοτήσουν. Η εταιρεία υποστηρίζει πως είχε όλα τα εχέγγυα να συνεχίσει τη λειτουργία της και να ξεπεράσει τα οικονομικά προβλήματά της, καθώς είχε προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του δικτύου πωλήσεων και μείωση του λειτουργικού κόστους.
Όμως η ταμειακή ασφυξία κατέστησε αδύνατη την ομαλή τροφοδοσία των καταστημάτων με εμπορεύματα και οδήγησε στο κλείσιμό τους.
Το επόμενο διάστημα, η Sprider Stores δηλώνει πως θα εστιάσει τις προσπάθειές της στην αποπληρωμή των υποχρεώσεών της προς τους εργαζομένους. Πιθανολογείται πως στην κατεύθυνση αυτή θα αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία που διαθέτει.
Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία του πρώτου εξαμήνου, ο όμιλος διαθέτει 44 καταστήματα στην Ελλάδα, ένα στη Βουλγαρία και τρία στη Ρουμανία. Από το κλείσιμο των καταστημάτων στην Ελλάδα, μένουν χωρίς δουλειά περισσότεροι από 800 εργαζόμενοι.
Οι ζημίες του ομίλου στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους ανήλθαν στα 22,36 εκατ. ευρώ και οι συνολικές υποχρεώσεις του, στα 96,8 εκατ. ευρώ.
Η Sprider Stores είχε υποβάλει αίτηση προστασίας από τους πιστωτές της τον περασμένο Απρίλιο, η οποία απορρίφθηκε. Είχε ασκήσει έφεση, που εξετάσθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου και έγινε δεκτή, ωστόσο η κίνηση αυτή δεν αποδείχθηκε επαρκής να της εξασφαλίσει την επιβίωση.
Η ΑΔΕΔΥ για το κλείσιμο των «Sprider»
Ανακοίνωση εξέδωσε το Νομαρχιακό Τμήμα τής ΑΔΕΔΥ Λέσβου για το κλείσιμο του καταστήματος «Sprider» της Μυτιλήνης και εκφράζει τη συμπαράστασή του στους απολυμένους εργαζομένους της επιχείρησης.
Παράλληλα, τους καλεί να συσπειρωθούν στα σωματεία τους και να αγωνιστούν με όλους τους άλλους κλάδους για την ανατροπή αυτής της κυβερνητικής πολιτικής.