![Emprosnet_Logo_no_background_new.png](/images/Emprosnet_Logo_no_background_new.png)
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απάντηση Ιορδάνου σε Αρώνη και Χατζηκυριαζή για την Βρίσα
Απάντηση στις δηλώσεις των αντιπεριφερειαρχών Αρώνη και Χατζηκυριαζή προχώρησε η Δημοτική Αρχή Βέρρου με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Δυτικής Λέσβου Ιορδάνη Ιορδάνου να χαρακτηρίζει λανθασμένη την εκτίμηση των στελεχών της Περιφερειακής Αρχής σημειώνοντας ότι «άλλο άρση επικινδυνότητας σε έναν οικισμό και άλλο απομόνωση κτηρίων και κλείσιμο Δημοτικών δρόμων με ότι αυτό συνεπάγεται».
Η απάντηση κοινοποιήθηκε στο «Ε» δεδομένου του δημοσιεύματος στο site της εφημερίδας emprosnet.gr, με τα τίτλο «Αρώνης - Χατζηκυριαζής: Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου δεν έχει κάνει τις απαιτούμενες ενέργειες για την άρση επικινδυνότητας», αλλά και μετά από ερώτημα του «Ε» στο δήμο για τον αντίλογο του.
Η απάντηση
«Σε απάντηση σχετικού δημοσιεύματός σας στις 29/01/2025 που αναδείκνυε δηλώσεις στελεχών της περιφερειακής αρχής, αναφορικά με την άρση επικινδυνότητας της Βρίσας, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Δυτικής Λέσβου δια του Αντιδημάρχου της Ιορδάνη Ιορδάνου, διευκρινίζει για να μην προκαλούνται παρερμηνείες:
Στη Βρίσα υπάρχουν έως δώδεκα (12) κτήρια , τα περισσότερα από τα οποία έχουν κριθεί επικινδύνως ετοιμόρροπα.
Διακρίνονται τρεις περιπτώσεις:
1. Οι ιδιοκτήτες να έχουν αιτηθεί από τη ΔΑΕΦΚ χρηματοδότηση για να καταδεφιστεί το κτίριο, αλλά δεν έχει έρθει ακόμα η χρηματοδότηση από την εν λόγω Υπηρεσία με αποτέλεσμα να υπάρχει καθυστέρηση.
2. Το κτίριο να έχει κριθεί μνημείο από την Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων και απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της εν λόγω Υπηρεσίας προκειμένου να αναστηλωθεί.
3. Οι ιδιοκτήτες είτε γιατί είναι κάτοικοι εξωτερικού και δεν ενδιαφέρονται, είτε υπάρχει αμέλεια από πλευράς τους.
Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου έχει προβεί σε ενημέρωση όλων των ιδιοκτητών.
Σε κάθε περίπτωση όμως, άρση επικινδυνότητας κτιρίων σύμφωνα με τον ΟΑΣΠ και το τεχνικό εγχειρίδιό του, σημαίνει κατεδάφιση μεμονωμένων επικινδύνως ετοιμόρροπων δομικών στοιχείων, μέτρων ασφαλείας με τοποθέτηση ικριωμάτων, υποστυλώσεις και αντιστηρίξεις δομικών στοιχείων. Για τις υποστυλώσεις σε έργα πολιτιστικής κληρονομιάς συγκροτούνται ειδικά συνεργεία από εξειδικευμένους τεχνίτες και οπωσδήποτε απαιτείται η έγκριση, συνεργασία και επίβλεψη από Μηχανικό της Υπηρεσίας Νεοτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού.
Με βάση τα παραπάνω, 18.000,00€ κοστίζει το 1/3 ενός από τα πέντε (5) κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα και διέπονται από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Γι’ αυτό να διορθώσουμε την λανθασμένη εκτίμηση των στελεχών της περιφερειακής αρχής, σημειώνουμε ότι άλλο άρση επικινδυνότητας σε έναν οικισμό και άλλο απομόνωση κτηρίων και κλείσιμο Δημοτικών δρόμων με ότι αυτό συνεπάγεται» αναφέρει η απάντηση.