Εκδήλωση μνήμης και ονοματοδοσία οδού με πρόταση Χριστόφα

Τιμή στον Θεόδωρο Χοχλάκα [Vid]

01/02/2025 - 09:00 Ενημερώθηκε 03/02/2025 - 12:55

Κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης που πραγματοποιήθηκε στις 29-01-2025, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Παναγιώτης Χριστόφας στα εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα εισηγήθηκε την διοργάνωση τιμητικής εκδήλωσης με αφορμή τα 10 χρόνια από τον θάνατό του και ονοματοδοσία οδού της Κοινότητας Μυτιλήνης.

«Στις 27/01/2025 συμπληρώθηκαν 10 χρόνια από τον θάνατο του Αείμνηστου Δημάρχου Μυτιλήνης, Θεόδωρου Χοχλάκα. Ο Θεόδωρος Χοχλάκας υπηρέτηση τον Δήμο Μυτιλήνης από το 1994 έως 1998. Επρόκειτο για μια έντονη προσωπικότητα με πολυδιάστατη, πολιτική, αυτοδιοικητική  και επαγγελματική δράση. Ανέπτυξε αντιδικτατορική δράση και υπήρξε ένας αυτοδιοικητικός με βαθιά πίστη στην δημοκρατία. Ως γιατρός ήταν από την πρώτη στιγμή στην πρότυπη μαιευτική κλινική του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, υπηρετώντας ως διευθυντής έως το τέλος της συνταξιοδότησής του.

Αναμφίβολα ο Θεόδωρος Χοχλάκας προσέφερε στον τόπο μας και στους κατοίκους του τόσο μέσω της επαγγελματικής δραστηριότητας ως γιατρός όσο και από την θέση του Δημάρχου.

Έχοντας υπόψη αυτές τις λίγες σειρές εισηγούμαστε την οργάνωση τιμητικής εκδήλωσης για το έργο και την προσφορά του Θεόδωρου Χοχλάκα με αφορμή την συμπλήρωση των 10 χρόνων από τον θάνατό του και την πρέπουσα απόδοση μετά θάνατον τιμής, σε συνεργασία με την Κοινότητα Μυτιλήνης, με ονοματοδοσία οδού στην πόλη μας» είπε στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Παναγιώτης Χριστόφας.

Στην τοποθέτηση του ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Πανάγος Κουφέλος έκανε ξεκάθαρο ότι η παράταξή του θα υπερψηφίσει την εισήγηση χαρίζοντας θετικά σχόλια στην εισήγηση του Δημάρχου. «Όλοι ξέρουμε για το έργο που έχει προσφέρει ο αείμνηστος Θεόδωρος Χοχλάκας».

Αναδρομή στο παρελθόν

Σε αυτό το σημείο θα βάλουμε μία άνω τελεία και θα γυρίζουμε τον χρόνο πίσω. Μεταφερόμαστε στην Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015 στο Εμπρός με αριθμό Φύλλου 4228. Το εξώφυλλο έχει τίτλο «Στου παραδείσου τα μπουζούκια» και επανότιτλο «Έφυγε ο Θεόδωρος Χοχλάκας, ο αγαπητός γιατρό και μία από τις πιο δυναμικές και αγαπητές προσωπικότητες της πολιτικής και κοινωνικής ζωής της Μυτιλήνης». Στο αφιέρωμα με υπογραφή Μαρίνου Ορφανού γίνονται αναφορές σε σημαντικές στιγμές της ζωής του εκλιπόντος που αξίζει να μνημονεύσουμε.

«Ο Θεόδωρος Χοχλάκας θα αποτελούσε έναν πρωτοπόρο επιστήμονα, «χτίζοντας» ο ίδιος το Μαιευτικό Τμήμα του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, θα λειτουργούσε πρότυπα και μεθοδικά στις τοπικές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ, το οποίο επί ημερών του θα αναλάμβανε για πρώτη φορά και την εξουσία  και θα έβαζε φαρδιά πλατιά την και την υπογραφή του στην αυτοδιοίκηση (…) Σταμπαρισμένος αρχικά από την δικτατορία για τα δημοκρατικά του φρονήματα (..) Εξάλλου και στην Θεσσαλονίκη, αποτελώντας δυναμικό μέλος της Νεολαίας της Ένωσης Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου είχε μπει στην μαύρη λίστα των χουντικών που τον παρακολουθούσαν στενά. Από την μεταπολίτευση και έπειτα ο Θεόδωρος Χοχλάκας θα έμπαινε πιο συγκεκριμένα στα πολιτικά πράγματα του τόπου αποτελώντας ένα από τα ιδρυτικά μέλη του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου.

Με τον Ανδρέα Παπανδρέου
Με τον πρωθυπουργό Κώστα Σιμίτη και τον βουλευτή Φραγκλίνο Παπαδέλλη
Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο και τον Νομάρχη Λέσβου Αλέξανδρο Μαθιέλλη

Σε άλλο αφιέρωμα του ίδιου φύλλου σημειώνεται «Τρεις μήνες μετά τον πολυπόθητο διορισμό του στο Βοστάνειο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης, όπου ήθελε τόσο πολύ να στεριώσει τις ρίζες του, ήρθε ο ταχυδρόμος και του χτύπησε την πόρτα. Ήταν Οκτώβρης του 1970 μέρα Κυριακή και το τηλεγράφημα έγραφε: «Εκρίθηκε μη νομιμόφρων. Αμά τη λήψει της παρούσης εγκαταλείψατε παραύτα θέσι σας..». Τον είχαν φακελώσει. Η κατηγορία ήταν «Ανδροπαπανδρεϊσμός» , που τότε λογαριαζόταν χειρότερο από το να είσαι με τους «Λαμπράκηδες». Τον προέτρεψαν κάποιοι να δει το καλό του και να κάνει αναιρετική δήλωση, κάτι σαν την δήλωση μετάνοιας που ήταν στην μόδα τότε. Μα του Χοχλάκα η μνήμη δεν υπήρξε ποτέ φωλιά αδειανή «Πώς» - λέει- «να αναιρούσα τη δραστηριοποίησή μου, τον αγώνα μου για εκείνα που πίστευα. Άτιμος δεν υπήρξα ποτέ, ούτε και δειλός…» Κι έτσι αντίο Μυτιλήνη (…) Εκλέχτηκε το 1977 γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, μέχρι που τον «ευχαρίστησαν» για τις υπηρεσίες του και την πίστη του… διαγράφοντάς τον (..)Το 1983, ωστόσο, επήλθε ρήγμα στην Τοπική Οργάνωση και ο ίδιος μαζί με άλλους αποχώρησε, συγκροτώντας στη συνέχεια τη δημοτική κίνηση ΠΑΔΗΚ. Η ΠΑΔΗΚ συνέπραξε το 1986 με το Κ.Κ.Ε. και το Στρατή Πάλλη, που εκλέχτηκε δήμαρχος και έδωσε το βάπτισμα του πυρός στο Θεόδωρο και την αυτοδιοίκηση, δίνοντάς του την Αντιδημαρχία Μυτιλήνης. Μετά το 1989, και ως άνθρωπος ασυμβίβαστος με το οτιδήποτε δεν ταίριαζε στις ιδέες και τη γενικότερη θεώρησή του για τα πράγματα, εντάχθηκε στον Ενιαίο Συνασπισμό και μάλιστα τοποθετήθηκε σε τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο της κίνησης, στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Μαζί του θα τον ακολουθούσε και ένας άλλος εγκάρδιος φίλος του, ο Γιάννης Βάτος. Το 1993, ωστόσο, ο Θεόδωρος Χοχλάκας θα επέστρεφε στο ΠΑΣΟΚ, για να διεκδικήσει το 1994 για πρώτη φορά ως επικεφαλής συνδυασμού τη δημαρχία της πόλης -την οποία και πήρε πανηγυρικά».

Με την σύζυγό του Μαργαρίτα και τα παιδιά του Βάσω και Ιερόνυμο

Και καταλήγοντας σημειώνεται απόσπασμα ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου μετά τον θάνατό του όπου αναφέρει καταλήγοντας: «Ανήκε σε εκείνη την κατηγορία ανθρώπων που ανεξαρτήτως αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς μαζί τους, δεν μπορεί παρά να τους αναγνωρίσει ότι υπήρξαν δημοκράτες σε καιρούς που τα δημοκρατικά φρονήματα ήταν αμαρτία ασυγχώρητη…».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey