![Emprosnet_Logo_no_background_new.png](/images/Emprosnet_Logo_no_background_new.png)
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Επόμενο βήμα τα αιτήματα ενίσχυσης των Γεωπάρκων προς τα αρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος, Πολιτισμού και Τουρισμού
Με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα πραγματοποιήθηκε η συμμετοχή του Γεωπάρκου Λέσβου στην Εθνική Συνάντηση και την Τεχνική Σύσκεψη του Διεθνούς Προγράμματος των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO που οργανώθηκε από την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO στο Υπουργείο Εξωτερικών την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2025.
Στη συνάντηση συμμετείχαν η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO κα Αικατερίνη Τζιτζικώστα, οι Αντεπεριφερειάρχες Αττικής κα. Ρ. Μωραϊτάκη και Ιονίων Νήσων κ. Σ. Ιωάννου, οι Δήμαρχοι Δυτικής Λέσβου κ. Τ. Βέρρος, Μυτιλήνης κ. Π. Χριστόφας, Ανωγείων κ. Σωκ. Κεφαλογιάννης, Λαυρεωτικής κ. Δ. Λουκάς, Μετεώρων κ. Λ. Αβραμόπουλος, Πύλης κ. Κ. Μαράβας, Εκπρόσωποι ο Εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αθ. Τσιώρας, Αντιδήμαρχοι των Δήμων Σητείας, Κοζάνης, Γρεβενών, Δεσκάτης, Πύλης καθώς και οι Συντονιστές και εκπρόσωποι των 9 Ελληνικών Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO.
Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου κ. Ταξιάρχης Βέρρος και ο Δήμαρχος Μυτιλήνης κ. Παναγιώτης Χριστόφας, κατά τη διάρκεια της παρέμβασης τους αναφέρθηκαν στις δράσεις που υλοποιούνται από το Δήμο Δυτικής Λέσβου και το Δήμο Μυτιλήνης σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για την ανάδειξη της φυσικής μας κληρονομίας και τη βιώσιμη ανάπτυξη στο Γεωπάρκο Λέσβου.
Κεντρικός εισηγητής στη συνάντηση ηταν ο Καθηγητής Νικόλαος Ζούρος, Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων, ο οποίος αναφέρθηκε στους στόχους και τα αποτελέσματα του Διεθνούς Προγράμματος Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO, τη συμμετοχή της Ελλάδος, τις δράσεις για την ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς, τον τουρισμό και την βιώσιμη ανάπτυξη αλλά και οι προοπτικές για το μέλλον. Αναφέρθηκε επίσης στις υποχρεώσεις που προκύπτουν από την αναγνώριση.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας φορέας λειτουργίας του Γεωπάρκου Λέσβου εκπροσώπησαν στη συνάντηση ο κ Η. Βαλιάκος Προιστάμενος του Τμήματος Ερευνών και έργων και η κα Κ. Μπεντάνα, Προισταμένη του Τμήματος Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων.
Την Εθνική Συνάντηση ακολούθησε Τεχνική Σύσκεψη των Εκπροσώπων των Ελληνικών Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής και των Ελληνικών Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO, στα πλαίσια υλοποίησης των προβλέψεων και υποχρεώσεων που απορρέουν από το Καταστατικό και τον Κανονισμό Λειτουργίας του Διεθνούς Προγράμματος Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO.
Αποτέλεσμα της συνάντησης είναι η δέσμευση της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNESCO να υποστηρίξει τα αιτήματα ενίσχυσης των Γεωπάρκων προς τα αρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος, Πολιτισμού και Τουρισμού με ειδικές συναντήσεις.
Νήσος Λέσβος Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO
Η Λέσβος είναι μεταξύ των παλαιότερων μελών του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων καθώς έχει αναγνωρισθεί για τα γεωλογικά μνημεία και το ιδιαίτερα πλούσιο φυσικό περιβάλλον που συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη, στη δημιουργία και εξέλιξη των κοινωνιών που άκμασαν διαχρονικά στο χώρο αυτό.
Στη δυτική χερσόνησο της Λέσβου δεσπόζει το Απολιθωμένο Δάσος, ένα μοναδικό σε παγκόσμια κλίμακα φυσικό μνημείο, το οποίο έχει κηρυχθεί «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης». (ΠΔ 443/1985).
Η Λέσβος προσφέρει στους επισκέπτες της, τη δυνατότητα να γνωρίσουν και να επισκεφτούν ένα δίκτυο γεωτόπων και γεωμνημείων, τα οργανωμένα πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους, σημαντικούς οικοτόπους, επισκέψιμους αρχαιoλογικούς χώρους και μνημεία, που αναδεικνύουν τη διαχρονία της παρουσίας του ανθρώπου στη Λέσβο και τη στενή του σχέση με το φυσικό περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους. Η Λέσβος διαθέτει επίσης ένα δίκτυο σημαντικών Μουσείων που καλύπτουν ποικιλία θεματικών περιοχών.
Οι επισκέπτες του νησιού μπορούν να συμμετάσχουν σε ποικίλες γεωτουριστικές και οικοτουριστικές δράσεις, πρωτότυπα εκπαιδευτικά προγράμματα, θαλάσσιες και αγροτουριστικές δραστηριότητες, πολιτιστικά φεστιβάλ και ποικίλες άλλες δραστηριότητες.
Το σύνολο όλων αυτών των φυσικών και πολιτιστικών χαρακτηριστικών που μπορούν να αξιοποιηθούν στα πλαίσια μιας βιώσιμης ανάπτυξης, συνέβαλαν στην αναγνώριση της Λέσβου ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO / UNESCO Global Geopark.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου συντονίζει τις δράσεις για την ανάδειξη της γεωλογικής κληρονομιάς και των γεωτόπων της Λέσβου