![Emprosnet_Logo_no_background_new.png](/images/Emprosnet_Logo_no_background_new.png)
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Στόχος να αποζημιώνει τους αγρότες από τις φυσικές καταστροφές
O Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, την περασμένη Δευτέρα τόνισε την ανάγκη σύστασης του Ταμείου Αλληλοβοηθείας, μέσω του οποίου θα αποζημιώνονται οι αγρότες που πλήττονται από την κλιματική κρίση. Όπως υπογράμμισε ο Υπουργός, «είναι ένα ζήτημα για το οποίο έχουμε εργαστεί μεθοδικά μαζί με την Κύπρια ομόλογό μου και με υπουργούς των μεσογειακών χωρών». Για το θέμα αυτό άλλωστε είχε αναφερθεί πριν από λίγο καιρό ξανά ο υπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών λόγω της ανομβρίας, όπου για πρώτη φορά μίλησε για την ανάγκη στήριξης των ελαιοπαραγωγών που πλήττονται από την ξηρασία και τις επιπτώσεις στην παραγωγή από την κλιματική αλλαγή, από τα αναπορρόφητα κονδύλια των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης της Ε.Ε.. Το θέμα αυτό λοιπόν φέρνει στα όργανα της Κομισιόν ο έλληνας υπουργός , ώστε το «πράσινο φως» από μέρους της Ε.Ε. για τέτοιες ενισχύσεις να πάρει «σάρκα και οστά» με τη σύσταση ενός Ταμείου Αλληλοβοήθειας, που θα αποζημιώνει, πέρα από αυτά που προβλέπονται από τον ΕΛΓΑ, τους αγρότες που πλήττονται από φαινόμενα που προκαλεί η κλιματική αλλαγή.
Υπενθυμίζεται ότι η σχετική πρωτοβουλία έχει αναληφθεί σε επίπεδο του Med9, των 9 Μεσογειακών Ευρωπαϊκών χωρών με στόχο να διασφαλίσει τους αναγκαίους πόρους για να αντιμετωπισθούν οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης και να μεταφέρονται εύκολα και γρήγορα οι συγκεκριμένοι ευρωπαϊκοί πόροι προς τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα που θα αντιμετωπίζουν έκτακτες καταστροφές.
Μέχρι την υιοθέτηση μιας τέτοιας πολιτικής, ο κ. Τσιάρας διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τους αγρότες, αξιοποιώντας διαθέσιμους οικονομικούς πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και μέσα από τις δυνατότητες που παρέχει η εθνική δημοσιονομική πολιτική. «Είναι κρίσιμη στιγμή για τον αγροτικό και παραγωγικό κόσμο της Ελλάδας και της Ευρώπης. Χρειάζεται να οργανώσουμε πολιτικές που θα δημιουργήσουν συνθήκες ανθεκτικότητας, όχι μόνο για την αγροτική οικονομία, αλλά και για την κοινωνική συνοχή. Είναι αναγκαίο ο πρωτογενής τομέας να παραμείνει πρωταγωνιστής σε βάθος χρόνου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.
Ταυτόχρονα, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στάθηκε στη σημασία κρίσιμων θεμάτων που απασχόλησαν την εν λόγω συνεδρίαση. Ανάμεσα στις κύριες προτεραιότητες βρίσκονται οι ζωονόσοι, η διαχείριση των αλιευτικών αποθεμάτων στη Δυτική Μεσόγειο και οι ρυθμίσεις για το εμπόριο αγροτικών προϊόντων.
Οι παρεμβάσεις Τσιάρα στο Συμβούλιο Υπουργών
Με τις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης να επηρεάζουν πλέον το σύνολο του πρωτογενούς τομέα τόσο του Ελληνικού, όσο και του Ευρωπαϊκού, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστας Τσιάρας, παρενέβη στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, καταθέτοντας προτάσεις για την προστασία και τη στήριξή του. Ο κ. Τσιάρας στάθηκε ιδιαίτερα σε δύο κρίσιμα σημεία: στην ανάγκη ευελιξίας στη διαχείριση των πόρων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και στην ίδρυση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.
Ειδικότερα, υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη για ευελιξία στη διαχείριση των πόρων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), ώστε να μπορούν να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες ανάγκες που δημιουργεί η κλιματική κρίση. «Η κλιματική αλλαγή επιβάλλει την αναθεώρηση του τρόπου που κατανέμονται οι πόροι μεταξύ των Πυλώνων της ΚΑΠ. Η δυνατότητα μεταφοράς πόρων χωρίς περιορισμούς μεταξύ των περιβαλλοντικών παρεμβάσεων του Πυλώνα Ι και ΙΙ είναι απαραίτητη για τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας των διαθέσιμων εργαλείων», τόνισε ο Υπουργός. Επιπλέον, ζήτησε την απλοποίηση των διαδικασιών για την τροποποίηση των Στρατηγικών Σχεδίων της ΚΑΠ, ώστε να ανταποκρίνονται στις εδαφοκλιματικές και οικονομικές συνθήκες κάθε κράτους μέλους, διασφαλίζοντας τη στήριξη των παραγωγών με άμεσο και ρεαλιστικό τρόπο.
Ίδρυση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας
Παράλληλα, ο κ. Τσιάρας επανέφερε στο τραπέζι τη συζήτηση για την ίδρυση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας, ενός εργαλείου καθοριστικής σημασίας για την αντιμετώπιση των καταστροφών από ακραία καιρικά φαινόμενα. «Το Ταμείο Αλληλοβοήθειας μπορεί να λειτουργήσει ως δίχτυ προστασίας για τους παραγωγούς που βρίσκονται αντιμέτωποι με τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Η ενίσχυση και η ταχεία ενεργοποίησή του αποτελούν προτεραιότητα για τη βιωσιμότητα της ευρωπαϊκής γεωργίας», δήλωσε.
Ο Υπουργός τόνισε ότι η προσαρμογή της ευρωπαϊκής πολιτικής στις σύγχρονες προκλήσεις δεν αποτελεί μόνο ζήτημα επιβίωσης του αγροτικού τομέα, αλλά και βασική προϋπόθεση για τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας και της οικονομικής σταθερότητας στις αγροτικές κοινότητες της Ένωσης.