Ελπίδες για τις εμπορευματικές μεταφορές

Προβληματισμός για την ακτοπλοΐα

18/06/2013 - 17:38

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ήταν οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν από την Παρασκευή και το Σάββατο στο Επιμελητήριο Λέσβου παράλληλα με την Έκθεση - Φεστιβάλ «Expo Aegean».

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ήταν οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν από την Παρασκευή και το Σάββατο στο Επιμελητήριο Λέσβου παράλληλα με την Έκθεση - Φεστιβάλ «Expo Aegean». Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε συνέλευση του Ελληνικού Επιμελητηριακού Συνδέσμου Μεταφορών και το Σάββατο η 14η Πανελλήνια Επιμελητηριακή Συνδιάσκεψη Μεταφορών με θέμα «Νησιωτικές μεταφορές, προβληματισμοί και προκλήσεις».

Αναφερόμενος στα συμπεράσματα των παραπάνω εκδηλώσεων, ο Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Επιμελητηριακού Συνδέσμου Μεταφορών, Παρασκευάς Φραντζέσκος, δήλωσε στο «Ε» πως στις σημερινές συνθήκες οι ακτοπλοϊκές γραμμές δεν είναι βιώσιμες. Διότι έχουν χαμηλή επιβατική κίνηση, υψηλό κόστος καυσίμων και υψηλά χρηματοπιστωτικά κόστη. Επίσης πολύ μεγάλο πρόβλημα είναι πως τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια επιβαρύνονται με πολλές πρόσθετες επιβαρύνσεις που εισπράττονται υπέρ τρίτων, με αποτέλεσμα τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια να μην είναι ανταγωνιστικά και ταυτόχρονα ένα μεγάλο μέρος από τα εισπραττόμενα έσοδα να μην μπαίνουν στα ταμεία των ακτοπλοϊκών εταιρειών.

Θέση του ΕΕΣΥΜ είναι πως θα πρέπει να δημιουργηθούν ακτοπλοϊκές γραμμές κορμοί, που θα μεταφέρουν τον κύριο όγκο των επιβατών.

Για ακόμη μια φορά προτάθηκε η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σμύρνης με τη Θεσσαλονίκη με ενδιάμεσο σταθμό τη Μυτιλήνη.

Παράλληλα θα πρέπει να δημιουργηθούν τοπικές γραμμές στις οποίες θα δρομολογηθούν μικρά, γρήγορα και ευέλικτα πλοία.

Μεγάλο πρόβλημα για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου παραμένουν οι προβληματικές συνδέσεις με τη Θεσσαλονίκη και τα άλλα λιμάνια της Βόρειας Ελλάδας.

Για τις εμπορευματικές μεταφορές
Σε ό,τι αφορά τις εμπορευματικές μεταφορές, αναμένεται αύξηση του όγκου των εμπορευμάτων που μεταφέρονται από και προς τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Από εκεί πηγάζει το ενδιαφέρον για τη δημιουργία εμπορευματικών σταθμών στο Τυμπάκι της Κρήτης ή σε άλλο νησί του Αιγαίου που θα λειτουργεί ως διαμετακομιστικό κέντρο. Ειδική αναφορά στο ζήτημα αυτό έκανε ο καθηγητής Κώστας Μουτζούρης, υπογραμμίζοντας τα πλεονεκτήματα της δημιουργίας τέτοιου σταθμού στη Λέσβο.

Ακόμη στο ισόγειο του Επιμελητηρίου Λέσβου πραγματοποιήθηκε Forum Εμπορίου και Βιομηχανίας, όπου συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και τουρκικών επιχειρήσεων με κοινή προβολή τους στην παγκόσμια αγορά. Στο φόρουμ τουρισμού συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας σε θέματα τουρισμού με κοινά πακέτα Ελλάδας και Τουρκίας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey