Εκδήλωση για τις τοπικές ποικιλίες από το ΓΕΩΤΕΕ

08/05/2013 - 16:08

Την Κυριακή στις 11 το πρωί στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου στην Αγία Παρασκευή, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για τις τοπικές ποικιλίες.

Την Κυριακή στις 11 το πρωί στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου στην Αγία Παρασκευή, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για τις τοπικές ποικιλίες.

Διοργανωτές της εκδήλωσης είναι το Παράρτημα Αιγαίου του ΓΕΩΤΕΕ και το δίκτυο ΑΙΓΙΛΟΠΑ, που δραστηριοποιείται στην προάσπιση βιοποικιλότητας και της οικολογικής γεωργίας. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η γεωπόνος Ραλλού Τσίγκου θα εξηγήσει γιατί είναι αναγκαία η δημιουργία μιας τοπικής κοινοτικής τράπεζας γενετικού υλικού στη Λέσβο. Επίσης η γεωπόνος Κατερίνα Δούμα θα παρουσιάσει την αγρο-βιοποικιλότητα της Λέσβου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης από τις 11 το πρωί ως τις 2 μετά το μεσημέρι, θα διεξάγεται ανταλλακτικό παζάρι σπόρων τοπικών ποικιλιών στον υπαίθριο χώρο του Μουσείου.

Ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Αιγαίου, Γιάννης Τσακίρης, αναφερόμενος στην εκδήλωση, σημειώνει: «Οι παραδοσιακές ποικιλίες όμως πρέπει να καλλιεργούνται στον αγρό, αλλιώς κινδυνεύουν να εξαφανισθούν, και μαζί με αυτές να χαθεί ο γενετικός πλούτος της Λέσβου και η πολύτιμη γνώση και παράδοση της γεωργίας, αφού αυτές αποτελούν μέρος της ιστορίας, του πολιτισμού και της οικονομίας της. Οι υπάρχουσες κρατικές τράπεζες σπόρων είναι χρήσιμες, αλλά δεν επαρκούν για τη διάσωση όλου αυτού του υλικού ειδικά σε αυτήν την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Το ΓΕΩΤΕΕ Αιγαίου που έχει ήδη αναλάβει δράση στον τομέα αυτόν εκδίδοντας την πρώτη καταγραφή των τοπικών ποικιλιών, προχωρεί στη διενέργεια εκδήλωσης με στόχο την ευαισθητοποίηση, για τη διάσωση των τοπικών ποικιλιών».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey