Δίμηνο «πάγωμα» στο κλείσιμο της ΔΟΥ Μύρινας, αλλά έξι ΔΟΥ δεν κλείνουν!

ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ στη Λήμνο!

11/01/2013 - 14:55

Νέα αναστάτωση, αλλά και αγανάκτηση των κατοίκων και φορέων της Λήμνου, προκαλεί απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών να «παγώσει» μέχρι τις 18 Μαρτίου τη διαδικασία αναστολής λειτουργίας 19 ΔΟΥ, μεταξύ των οποίων και της Λήμνου. Με την ίδια απόφαση ανακοινώνεται ότι άλλες έξι ΔΟΥ, από τις οποίες οι τρεις βρίσκονται στην ηπειρωτική Ελλάδα, δε θα κλείσουν.

Νέα αναστάτωση, αλλά και αγανάκτηση των κατοίκων και φορέων της Λήμνου, προκαλεί απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών να «παγώσει» μέχρι τις 18 Μαρτίου τη διαδικασία αναστολής λειτουργίας 19 ΔΟΥ, μεταξύ των οποίων και της Λήμνου. Με την ίδια απόφαση ανακοινώνεται ότι άλλες έξι ΔΟΥ, από τις οποίες οι τρεις βρίσκονται στην ηπειρωτική Ελλάδα, δε θα κλείσουν.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, δεν αναστέλλεται η λειτουργία των ΔΟΥ Θήρας, Αιγίου Αχαΐας, Μυκόνου, Αμαλιάδας, Κύμης Ευβοίας και Πάρου, λόγω… του μεγάλου ειδικού βάρους που έχουν στα έσοδα του προϋπολογισμού!

Από την άλλη μεριά, η δίμηνη παράταση της λειτουργίας για τις νησιωτικές ΔΟΥ αποφασίστηκε με κριτήριο την εξυπηρέτηση των φορολογουμένων, προκειμένου, κατά το αμέσως επόμενο διάστημα, να ολοκληρωθούν κρίσιμες ηλεκτρονικές υπηρεσίες που αποτρέπουν τη μετάβασή τους στις εφορίες, όπως η δυνατότητα πληρωμής μέσω τραπεζών ή ΕΛΤΑ για ρυθμισμένες οφειλές.

Προκάλεσε αντιδράσεις
Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση των Λημνιών, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες θα συγκληθεί η Επιτροπή Αγώνα και για το θέμα του Νοσοκομείου, γιατί τόσο για τη ΔΟΥ όσο και για το Νοσοκομείο, πριν από δύο εβδομάδες δόθηκαν θετικές υποσχέσεις από τους αρχηγούς και τους εκπροσώπους των κομμάτων, σε συναντήσεις που έγιναν στην Αθήνα.

Το γεγονός ότι το Υπουργείο Οικονομικών δεν πείστηκε να προχωρήσει στην άρση της αναστολής, προβληματίζει έντονα τους φορείς της Λήμνου, την ίδια ώρα που μένουν ανοικτές οι ΔΟΥ της Αμαλιάδας, του Αιγίου και της Κύμης, καθώς και άλλων μικρότερων από τη Λήμνο νησιών.

Για την αρνητική εξέλιξη, ο δήμαρχος Λήμνου, Αντώνης Χατζηδιαμαντής, δήλωσε στο «Ε»: «Είμαστε βαθιά απογοητευμένοι, αλλά κυρίως θυμωμένοι, γιατί φαίνεται ότι δεν υπάρχουν όρια ούτε στην κοροϊδία, ούτε καν από αυτούς που επικαλούνται την ηθική στην πολιτική, καθώς οι διαβεβαιώσεις που δόθηκαν όχι μόνο δεν τηρήθηκαν, αλλά πετάχτηκαν στον κάλαθο των αχρήστων. Οι κάθε λογής πολιτικάντηδες έδρασαν πάλι, με αποτέλεσμα η Λήμνος να αδικηθεί για ακόμη μια φορά κατάφορα έναντι άλλων περιοχών που έχουν “μπάρμπα στην Κορώνη”. Η ενεργοποίηση των βουλευτών μας που εκπροσωπούν την κυβέρνηση συνεργασίας στους αγώνες του λημνιακού λαού, ελπίζουμε ότι θα καταδείξει το ενδιαφέρον τους για τον τόπο μας. Περιμένουμε έστω και την ύστατη ώρα να κάνουν το καθήκον τους.»


Δηλώσεις Σηφουνάκη και Ζερδελή

Σε δήλωσή του για το θέμα, ο βουλευτής τού ΠΑΣΟΚ Νίκος Σηφουνάκης χαρακτηρίζει άδικη την απόφαση.

«Η απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών να εξαιρέσει συγκεκριμένες ΔΟΥ από την αναστολή λειτουργίας τους χωρίς να συμπεριλάβει τη ΔΟΥ Λήμνου, είναι άδικη και στερείται κοινής λογικής», λέει ο κ. Σηφουνάκης. Και συνεχίζει: «Χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες διαδικασίες ηλεκτρονικής διασύνδεσης και μηχανοργάνωσης των υπηρεσιών στις νησιωτικές περιοχές - κάτι που είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν θα συμβεί μέχρι την παράταση που δίνεται έως τις 18/03/2013 -, οι 18.000 περίπου φορολογούμενοι της Λήμνου θα ταλαιπωρούνται καθημερινά, κάτω από αντίξοες συνθήκες και με τις γνωστές δυσκολίες στην ακτοπλοϊκή σύνδεση, για να εξυπηρετηθούν για τις υποθέσεις τους.»

Ο κ. Σηφουνάκης θυμίζει ότι ειδικά για τους νησιωτικούς νομούς της χώρας, το άρθρο 101 (παρ. 2 και 3) του Ελληνικού Συντάγματος «ορίζει ότι ο κοινός νομοθέτης και η Διοίκηση, όταν δρουν κανονιστικά, υποχρεούνται να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών και ορεινών περιοχών, μεριμνώντας για την ανάπτυξή τους. Το Υπουργείο Οικονομικών, ενεργώντας με καθαρά οικονομίστικη λογική, αγνοεί αυτή την επίκληση του Συντάγματος για τους κατοίκους της ακριτικής Λήμνου και της Καλλονής Λέσβου.».

Επίσης ο βουλευτής τού ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ζερδελής υποστηρίζει ότι το ποιες ΔΟΥ μένουν ανοικτές δείχνει πως λήφθηκαν σοβαρά υπόψη συσχετισμοί εντός της τρικομματικής κυβέρνησης και όχι οι πραγματικές ανάγκες των νησιωτών. Σύμφωνα με τον κ. Ζερδελή, «η κυβέρνηση επιχειρεί αφενός να διασπάσει το μέτωπο των τοπικών κοινωνιών που αντιστέκονται στην αποψίλωση των δημόσιων υπηρεσιών και αφετέρου προσπαθεί να συγκρατήσει τις δυνάμεις της, καθώς βλέπει ορατό το ενδεχόμενο οι νησιώτες βουλευτές της, κάτω από την πίεση των αντιδράσεων, να υπερψηφίσουν την τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ με την οποία ζητάμε αναστολή της παύσης λειτουργίας των νησιωτικών ΔΟΥ τουλάχιστον για ένα έτος.».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey