Μπαϊράμι και για την αγορά της Λέσβου, που είδε το Σαββατοκύριακο μπόλικους Τούρκους τουρίστες

Μικρό καλοκαιράκι για τον τουρισμό

30/10/2012 - 13:41

Χίλιοι τετρακόσιοι ογδόντα έξι Τούρκοι τουρίστες ήρθαν στη Λέσβο από την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου έως και χθες Δευτέρα το απόγευμα, για μίνι διακοπές με την ευκαιρία των αργιών που τους έδωσε η θρησκευτική γιορτή τού Κουρμπάν Μπαϊράμ, που παρατάθηκε λόγω της σύμπτωσης της γιορτής Ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας χθες 29 Οκτωβρίου.

Χίλιοι τετρακόσιοι ογδόντα έξι Τούρκοι τουρίστες ήρθαν στη Λέσβο από την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου έως και χθες Δευτέρα το απόγευμα, για μίνι διακοπές με την ευκαιρία των αργιών που τους έδωσε η θρησκευτική γιορτή τού Κουρμπάν Μπαϊράμ, που παρατάθηκε λόγω της σύμπτωσης της γιορτής Ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας χθες 29 Οκτωβρίου. Οι αφίξεις ξεκίνησαν την Τετάρτη με 223 επισκέπτες και αυξήθηκαν τις επόμενες ημέρες, ενώ κορυφώθηκαν το Σαββατοκύριακο.

Η άφιξη των Τούρκων τουριστών σε συνδυασμό με τις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν στην αγορά της Μυτιλήνης και την απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης να παραμείνουν τα καταστήματα ανοιχτά τα απογεύματα της περασμένης Τετάρτης και του Σαββάτου, έδωσαν άλλο χρώμα στο κέντρο της πόλης.

Χωρίς οι «Γιορτές Αγοράς» να διεκδικούν δάφνες μιας υψηλής ποιότητας διοργάνωσης, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση μιας ευχάριστης ατμόσφαιρας. Κατά γενική ομολογία η ιδέα του συνδυασμού των «Γιορτών» με το Κουρμπάν Μπαϊράμ ήταν πολύ επιτυχημένη.

«Δουλεύουν…»
Ιδιοκτήτης ταβέρνας στην περιοχή, σχολιάζοντας τις αφίξεις Τούρκων επισκεπτών, έλεγε: «Τα προηγούμενα χρόνια δύο εβδομάδες πριν την 28η Οκτωβρίου η κίνηση έπεφτε κατακόρυφα. Διότι όλοι ήθελαν να βγουν ανήμερα της επετείου. Φέτος, χάρη στους Τούρκους τουρίστες, τα μαγαζιά μας δουλεύουν και μάλιστα αρκετά καλά.»

Εκτός από τα καταστήματα της πόλης, πολύ καλά δούλεψαν καταστήματα εστίασης και διασκέδασης στα χωριά που βρίσκονται κοντά στη Μυτιλήνη, αλλά και στα κεφαλοχώρια του νησιού.

Ικανοποιημένοι από την έλευση των Τούρκων τουριστών, οι ξενοδόχοι της πόλης, που σε μια νεκρή τουριστικά εποχή είδαν να γεμίζουν ασφυκτικά τα ξενοδοχεία τους, η πληρότητα στα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις έφθασε στο 95%, όπως μας είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, Περικλής Αντωνίου, και ο μέσος όρος των διανυκτερεύσεων που πραγματοποιήθηκαν, ήταν δύο. Τα ξενοδοχεία της Μυτιλήνης για τα περίπου 1.000 δωμάτια που νοίκιασαν αυτές τις μέρες, εισέπραξαν περί τις 100.000 ευρώ. Η μέση τιμή του δωματίου υπολογίζεται στα 50 ευρώ. Τουλάχιστον άλλα 200.000 ευρώ δαπανήθηκαν για φαγητό, διασκέδαση, μετακινήσεις και ψώνια από τους Τούρκους τουρίστες.

Τα έσοδα που αποκόμισαν οι τοπικές επιχειρήσεις από την έλευση των Τούρκων τουριστών, ήταν ένα μικρό δείγμα των όσων μπορούν να αποκομίσουν τόσο η πόλη, όσο και όλο το νησί, αν καταφέρει να βελτιώσει τις υποδομές και να παρουσιάσει μια δελεαστική εικόνα στις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας.

Τα εμπορικά καταστήματα είδαν να βελτιώνεται ο τζίρος τους κυρίως την Παρασκευή και το Σάββατο. Το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε σε τοπικά προϊόντα, καλλυντικά και επώνυμα ευρωπαϊκά προϊόντα.

Προβλήματα
Δυστυχώς τα προβλήματα στις εκδόσεις βίζας δεν έλειψαν ούτε αυτήν τη φορά, με αποτέλεσμα ορισμένα ξενοδοχεία να μετρήσουν αρκετές ακυρώσεις κρατήσεων.

Επίσης θλιβερό περιστατικό ήταν ο ξαφνικός θάνατος ενός υπερήλικα Τούρκου τουρίστα το Σαββατοκύριακο από καρδιακό επεισόδιο. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο νεκρός αντιμετώπιζε σοβαρότατο καρδιολογικό πρόβλημα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey