Αντιδράσεις για το κλείσιμο των ΔΟΥ Καλλονής και Μύρινας

Διαλύουν τις υπηρεσίες, ξεσπιτώνουν τους εργαζομένους

19/10/2012 - 14:23

Διάλυση των οικονομικών υπηρεσιών του Νομού μας βλέπει ο Σύλλογος Εργαζομένων ΔΟΥ Νομών Λέσβου και Χίου στο κλείσιμο των ΔΟΥ Καλλονής και Μύρινας, που αποφάσισε το Υπουργείο Οικονομικών. Παράλληλα, αναφέρει ότι το σχέδιο που ανακοινώθηκε, πλήττει κυρίως τις νησιωτικές περιοχές, παρά τις προβλέψεις για ευνοϊκότερη μεταχείριση των νησιών.

Διάλυση των οικονομικών υπηρεσιών του Νομού μας βλέπει ο Σύλλογος Εργαζομένων ΔΟΥ Νομών Λέσβου και Χίου στο κλείσιμο των ΔΟΥ Καλλονής και Μύρινας, που αποφάσισε το Υπουργείο Οικονομικών. Παράλληλα, αναφέρει ότι το σχέδιο που ανακοινώθηκε, πλήττει κυρίως τις νησιωτικές περιοχές, παρά τις προβλέψεις για ευνοϊκότερη μεταχείριση των νησιών.

Οι εργαζόμενοι των ΔΟΥ δηλώνουν ότι θα αντιδράσουν στους σχεδιασμούς του Υπουργείου Οικονομικών από κοινού με τις τοπικές κοινωνίες και τους φορείς τους. Επιπροσθέτως, αναφέρει ο Σύλλογος ότι της αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, που την θεωρεί απαραίτητη, θα πρέπει να προηγηθεί:

- Η εφαρμογή ενός δίκαιου και απλού φορολογικού συστήματος, που θα μπορεί να φέρει στο κράτος τα αναμενόμενα έσοδα.

- Η ολοκλήρωση της μηχανοργάνωση των υπηρεσιών.

- Η ηλεκτρονική διασύνδεση του Υπουργείου Οικονομικών με τους λοιπούς φορείς του Δημοσίου, τράπεζες, συνεταιρισμούς, δήμους κ.λπ., έτσι που να μην ταλαιπωρείται ο πολίτης γυρνώντας από υπηρεσία σε υπηρεσία και να απελευθερωθούν επιτέλους οι εργαζόμενοι των ΔΟΥ από ανούσια καθήκοντα, ώστε να επικεντρωθούν στο κύριο αντικείμενο της δουλειάς, που είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής, ο έλεγχος και η είσπραξη.

Ακόμη υπογραμμίζεται πως στην αναδιοργάνωση των ΔΟΥ πρέπει να ληφθούν υπόψη γεωγραφικά, πληθυσμιακά, ιδιαίτερα τοπικά και οικονομικά κριτήρια.

Ξεσπιτώνονται οι εργαζόμενοι
Ο Σύλλογος, αναφερόμενος στα προβλήματα που δημιουργούνται στους εργαζόμενους στις ΔΟΥ, τονίζει ότι οι τελευταίοι εξαναγκάζονται σε μαζικές αποχωρήσεις ή ξεσπίτωμα. Γεγονός που σε συνδυασμό με τη διάλυση των ΔΟΥ, θα οδηγήσει στην εκχώρηση αντικειμένων εργασίας (έλεγχος, είσπραξη, κεφάλαιο) σε ιδιωτικές εταιρείες, όπως επιβάλλει το μνημόνιο.

Τα λεγόμενα φορολογικά ΚΕΠ που προτείνει το Υπουργείο να δημιουργηθούν, εκτιμάται ότι δε θα μπορούν να προσφέρουν τίποτα.

Επίσης τονίζεται πως τα έσοδα των υπό κατάργηση ΔΟΥ είναι σαφώς πολλαπλάσια από τα λειτουργικά τους έξοδα (ενοίκια κ.λπ.) και ο ισχυρισμός ότι θα γίνει μείωση δαπανών είναι αβάσιμος, δεδομένου ότι θα χρειαστούν πολύ περισσότερα έξοδα απ’ ό,τι σήμερα για να στεγαστεί στη Μυτιλήνη η ΔΟΥ Μυτιλήνης - Πλωμαρίου - Καλλονής - Μήθυμνας - Λήμνου, μια και δε γίνεται συγχώνευση, αλλά συστέγαση πέντε υπηρεσιών.

 

Αναφορά Βογιατζή για τις ΔΟΥ

Ο βουλευτής Παύλος Βογιατζής κατέθεσε αναφορά με θέμα την απαντητική επιστολή του Δήμου Λήμνου προς το Υπουργείο Εσωτερικών για την ενδεχόμενη κατάργηση της ΔΟΥ Μύρινας.
Στις αρχές του μήνα είχε καταθέσει επίκαιρη ερώτηση στον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, στην οποία περιέγραφε αναλυτικά αυτό που ήδη συμβαίνει στη Λέσβο μετά τη συγχώνευση της ΔΟΥ Καλλονής με τη ΔΟΥ Μήθυμνας, η οποία εξυπηρετεί τις ανάγκες τού 50% περίπου του τοπικού πληθυσμού, καθώς και των επιχειρήσεων που βρίσκονται στις μεγαλύτερες τουριστικές περιοχές του νησιού. Για το λόγο αυτό, ο βουλευτής επεσήμαινε πως ενδεχόμενη κατάργηση της ΔΟΥ Καλλονής, θα δημιουργούσε επιπρόσθετα προβλήματα. Αντίστοιχα, ο κ. Βογιατζής υπογράμμιζε τις τεράστιες δυσκολίες που θα σήμαινε για τους κατοίκους της Λήμνου η ενδεχόμενη κατάργηση της ΔΟΥ Μύρινας και η συγχώνευσή της με αυτήν της Μυτιλήνης.


ΣΥΡΙΖΑ: «Βορά της τρόικας»

Βορά στα «θηρία της τρόικας και των μνημονίων των συγκυβερνήσεων» δίνονται οι ΔΟΥ Καλλονής και Λήμνου, σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου και θυμίζει ότι ο βουλευτής του κόμματος Γιάννης Ζερδελής είχε καταθέσει αναφορά για το θέμα από τα τέλη του περασμένου Αυγούστου. Μετά τη «γενικόλογη» απάντηση που έλαβε, κατέθεσε νέα ερώτηση στις 17 Οκτωβρίου. Παράλληλα, σε δήλωσή του ο κ. Ζερδελής χαρακτηρίζει κοινωνικά ανάλγητη την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey