Δασμός-μπλόκο στις εξαγωγές ψαριών από τη Λέσβο στην Τουρκία

Θύματα οι ψαράδες

28/09/2012 - 15:45

Κάθετη πτώση παρουσιάζουν οι εξαγωγές ψαριών από τη Λέσβο στην Τουρκία τη φετινή χρονιά, λόγω των υψηλών δασμών που έχει επιβάλει το τουρκικό κράτος στις εισαγωγές. Έτσι ανατράπηκε σε βάρος της χώρας μας και των ντόπιων ψαράδων το ισοζύγιο εισαγωγών - εξαγωγών στο συγκεκριμένο τομέα.

Κάθετη πτώση παρουσιάζουν οι εξαγωγές ψαριών από τη Λέσβο στην Τουρκία τη φετινή χρονιά, λόγω των υψηλών δασμών που έχει επιβάλει το τουρκικό κράτος στις εισαγωγές. Έτσι ανατράπηκε σε βάρος της χώρας μας και των ντόπιων ψαράδων το ισοζύγιο εισαγωγών - εξαγωγών στο συγκεκριμένο τομέα.

Επί χρόνια οι εισαγωγές ψαριών από τα τουρκικά παράλια στη Λέσβο δημιουργούσαν τεράστια προβλήματα τους ντόπιους ψαράδες. Η κατάσταση αυτή εξισορροπήθηκε την περίοδο 2009 - 2011, όταν βρέθηκε ένας τρόπος οι ντόπιοι ψαράδες να κάνουν εξαγωγές στην Τουρκία. Όμως φέτος η ισορροπία ανατράπηκε, καθώς το τουρκικό κράτος επέβαλε ένα νέο δασμό στα εισαγόμενα στην Τουρκία ψάρια, δασμός σχεδόν ίσος με την αξία των ψαριών. Το αποτέλεσμα είναι να κυριαρχήσουν και πάλι οι εισαγωγές στη Λέσβο.

Το ισοζύγιο
Οι εξαγωγές ψαριών από τη Λέσβο προς την Τουρκία αφορούσαν κατά κύριο λόγο αφρόψαρα, δηλαδή σαρδέλες, γάβρο, σαβρίδια, γόπες και άλλα ομοειδή ψάρια. Οι εισαγωγές ψαριών αφορούν κατά κύριο λόγο «καλά» ψάρια, όπως είναι μπαρμπούνια, σκυλόψαρα, τρυγώνες, κουτσομούρες, σουπιές κ.λπ.. Οι ποσότητες που εξάγονταν ήταν πολύ μεγαλύτερες από αυτές που εισάγονταν, αλλά η αξία των εισαγωγών και των εξαγωγών ήταν περίπου η ίδια.

Τα επίσημα στοιχεία της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Λέσβου αποτυπώνουν με πολύ παραστατικό τρόπο την πραγματικότητα. Το 2011 από τη Λέσβο εξήχθησαν 125 τόνοι ψαριών και εισήχθησαν 66,85 τόνοι. Το 2012, από τις 2 Φεβρουαρίου έως τις 23 Σεπτεμβρίου, έγιναν εισαγωγές 40 τόνων ψαριών από την Τουρκία, ενώ οι εξαγωγές περιορίστηκαν στους 30 τόνους.

Η περίοδος των εξαγωγών ψαριών στην Τουρκία έκλεισε στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, μια και από την 1η Σεπτέμβρη τα τουρκικά γρι-γρι βγήκαν ξανά στις θάλασσες για ψάρεμα. Κατά συνέπεια, δεν αναμένεται να αυξηθούν οι εξαγωγές, ενώ αντίθετα έως το τέλος του χρόνου οι εισαγωγές θα πλησιάσουν τα περσινά επίπεδα.

Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει ότι ενώ οι εισαγωγές παραμένουν αμετάβλητες, οι εξαγωγές παρουσιάζουν μείωση κατά 75%!

Ο φόρος
Ο ψαράς Μιχάλης Καραντώνης από τη Γέρα μάς αναφέρει: «Όταν γίνονται εισαγωγές ψαριών στην Ελλάδα, οι εισαγωγείς το μόνο που πληρώνουν είναι το Φ.Π.Α.. Όταν προσπαθούμε να κάνουμε εμείς εξαγωγές στην Τουρκία, τότε υπάρχουν δεκάδες εμπόδια. Τα τρία προηγούμενα χρόνια είχαμε βρει έναν τρόπο και κάναμε εξαγωγές, η αξία των οποίων έφθανε στα 200.000 ευρώ. Φέτος, μόλις μια φορά καταφέραμε να κάνουμε εξαγωγή μιας μικρής ποσότητας.

Εμείς πρώτα κοιτάμε να πουλήσουμε τα ψάρια μας στη Λέσβο, τη Χίο, τη Λήμνο και τη Σάμο. Όταν υπάρχει πλεόνασμα, προσπαθούμε να το στείλουμε στις τουρκικές πόλεις που βρίσκονται απέναντί μας. Οι νέοι δασμοί που έβαλε το τουρκικό κράτος είχαν, όμως, ως αποτέλεσμα να μας στερηθεί η δυνατότητα των εξαγωγών για φέτος. Έτσι αναγκαστήκαμε μεγάλες ποσότητες γάβρου που μας ξέμειναν, να τις μοιράζουμε κυριολεκτικά δωρεάν στον κόσμο.

Δεν είναι λογικό ένα τελάρο σαρδέλας που το πουλάμε στον Τούρκο χονδρέμπορο 15 ευρώ, να επιβαρύνεται με άλλα 15 ευρώ δασμούς.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey