5 Οκτωβρίου η συζήτηση της κύριας αίτησης

Σε καθεστώς προστασίας η ΝΕΛ

20/09/2012 - 16:10

Στις 5 Οκτωβρίου 2012 θα συζητηθεί η αίτηση που κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο Μυτιλήνης για την εξυγίανση της ΝΕΛ. Χθες το απόγευμα εκδόθηκε προσωρινή διαταγή από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Μυτιλήνης, με την οποία τίθεται υπό προστασία η ΝΕΛ έναντι των πιστωτών της.

Στις 5 Οκτωβρίου 2012 θα συζητηθεί η αίτηση που κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο Μυτιλήνης για την εξυγίανση της ΝΕΛ. Χθες το απόγευμα εκδόθηκε προσωρινή διαταγή από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Μυτιλήνης, με την οποία τίθεται υπό προστασία η ΝΕΛ έναντι των πιστωτών της. Σύμφωνα με την απόφαση, προβλέπεται απαγόρευση μεταβολής της περιουσιακής κατάστασης της εταιρείας μέχρι τη συζήτηση της κύριας αίτησης. Επίσης αναστέλλεται κάθε μέτρο ατομικής και διοικητικής αναγκαστικής εκτέλεσης για όλες τις οφειλές της, εξαιρουμένων των απαιτήσεων των εργαζομένων για δεδουλευμένους μισθούς. Παράλληλα, αναστέλλεται κάθε μέτρο που θα μπορούσε να ληφθεί από κρατικές αρχές προκειμένου να σταματήσει η κίνηση των πλοίων της εταιρείας, όπως και η καταγγελία των συμβάσεων άγονων γραμμών που έχει η εταιρεία. Σε ό,τι αφορά στους εργαζομένους, προβλέπεται η καταβολή όλων των δεδουλευμένων τους.

Την αίτηση της ΝΕΛ χειρίστηκαν οι δικηγόροι Αλέξιος Πελέκης και Γιάννης Πετρέλλης.

Χθες το μεσημέρι, μετά τα δημοσιεύματα για τη ρύθμιση των οφειλών της εταιρείας, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κάλεσε τη Ναυτιλιακή να δώσει εξηγήσεις για τις ανακοινώσεις που έκανε προχθές ο κ. Αβραντίνης. Στη λιτή ανακοίνωση της εταιρείας, αναφέρονται τα ακόλουθα: «Η “Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου Α.Ε.” ανακοινώνει ότι έχει συνάψει συμφωνία εξυγίανσης με τη νόμιμη πλειοψηφία των πιστωτών της, με την οποία ρυθμίζεται και περιορίζεται το σύνολο των υποχρεώσεών της. Μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες επικύρωσης της συμφωνίας, η εταιρεία θα προβεί σε περαιτέρω ανακοινώσεις.»

Με σύμφωνη γνώμη…
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η ΝΕΛ μέχρι τώρα έχει εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη για την εξυγίανση από πιστωτές που εκπροσωπούν το 60% των υποχρεώσεων της εταιρείας και το 40% των εμπράγματων ασφαλειών. Οι πληροφορίες μας λένε ότι αυτήν τη στιγμή οριστική συμφωνία υπάρχει με πιστωτές που εκπροσωπούν το 63% των υποχρεώσεων και εκτιμάται ότι μέχρι τις 5 Οκτωβρίου θα έχει συναφθεί συμφωνία με πιστωτές που θα εκπροσωπούν το 85% αυτών.

Μεταξύ των όσων συμφώνησαν με το σχέδιο εξυγίανσης της ΝΕΛ, περιλαμβάνονται και οι εργαζόμενοί της, των οποίων το σύνολο των δεδουλευμένων απαιτήσεων προβλέπεται να πληρωθεί τμηματικά.

Η συμμετοχή των εργαζομένων της εταιρείας στη συμφωνία εξηγεί και τις πολύ θετικές αναφορές που έκανε σε αυτούς προχθές ο κ. Αβραντίνης.

Οι βασικοί θιγόμενοι από τη συμφωνία είναι οι τράπεζες που έχουν χρηματοδοτήσει τη ΝΕΛ και οι οποίες γνώριζαν ότι δεν πρόκειται να πάρουν τα κεφάλαια που έχουν δανείσει, ωστόσο έκαναν ό,τι μπορούσαν ώστε να μην εμφανίσουν στις λογιστικές τους καταστάσεις τις ζημίες που συνεπάγεται διαγραφή αυτών των δανείων.

Ως αιτίες για την προσφυγή στη νομική διαδικασία της εξυγίανσης, η ΝΕΛ επικαλέστηκε το «πάγωμα» των χρηματοδοτήσεων από τις τράπεζες, τις απλήρωτες υποχρεώσεις ύψους 10 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο και το ότι απασχολεί 640 εργαζομένους.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey