Δυνατότητες και προκλήσεις για τον τουριστικό τομέα

Νέο άλμα στις αφίξεις Τούρκων τουριστών

05/09/2012 - 15:47

Έως τον Αύγουστο οι αφίξεις Τούρκων τουριστών στη Λέσβο είχαν ξεπεράσει τις αφίξεις που είχαν καταγραφεί πέρυσι στο σύνολο το χρόνου. Ειδικότερα, έως την Παρασκευή 31 Αυγούστου είχαν καταγραφεί 18.670 αφίξεις Τούρκων τουριστών στη Μυτιλήνη από την αρχή του χρόνου, όταν στο σύνολο του 2011 οι αφίξεις είχαν φθάσει στις 15.146, ενώ στο οκτάμηνο του 2011 οι αφίξεις ήταν 11.338.

Έως τον Αύγουστο οι αφίξεις Τούρκων τουριστών στη Λέσβο είχαν ξεπεράσει τις αφίξεις που είχαν καταγραφεί πέρυσι στο σύνολο το χρόνου. Ειδικότερα, έως την Παρασκευή 31 Αυγούστου είχαν καταγραφεί 18.670 αφίξεις Τούρκων τουριστών στη Μυτιλήνη από την αρχή του χρόνου, όταν στο σύνολο του 2011 οι αφίξεις είχαν φθάσει στις 15.146, ενώ στο οκτάμηνο του 2011 οι αφίξεις ήταν 11.338.

Κατά τη διάρκεια του φετινού Αυγούστου έφθασαν στη Λέσβο 8.364 Τούρκοι τουρίστες, όταν τον Αύγουστο του 2011 είχαν φθάσει 5.834. Δηλαδή κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα του καλοκαιριού η αύξηση των αφίξεων ανήλθε στο 43,37%. Στο σύνολο του οκταμήνου οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 64,67%. Από το σύνολο αυτών, οι 8.170 έγιναν με τα μικρά επιβατηγά πλοιάρια που δραστηριοποιούνται στις γραμμές Μυτιλήνης - ΑΪβαλιού και Μυτιλήνης - Δικελί, οι 193 έγιναν με θαλαμηγούς και μόλις μία με κρουαζιερόπλοιο.

Κι έρχεται γιορτή
Είναι πια φανερό ότι οι αφίξεις Τούρκων τουριστών κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους θα ξεπεράσουν κατά πολύ τις 20.000 στη Λέσβο. Πιθανότατα θα προσεγγίσουν τις 25.000. Σε αυτή την εκτίμηση συνηγορούν τόσο ο ρυθμός ανόδου των αφίξεων κατά τη διάρκεια του πρώτου οκταμήνου του χρόνου, όσο και το ότι στα τέλη του Οκτωβρίου υπάρχει η μεγάλη μουσουλμανική γιορτή του Κουρμπάν Μπαϊράμ.

Όσο νωρίτερα πέφτει αυτή η γιορτή, τόσο περισσότερες θα είναι οι αφίξεις Τούρκων τουριστών, μια και λογικά θα έχουμε καλύτερες καιρικές συνθήκες. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι το Νοέμβριο είχαμε 760 αφίξεις Τούρκων επισκεπτών, όταν ένα μήνα νωρίτερα, τον Οκτώβριο, είχαμε μόλις 333. Η αιτία ήταν το Κουρμπάν Μπαϊράμ. Τέλος, και ο Δεκέμβρης είναι ένας μήνας που δίνει σημαντικό αριθμό αφίξεων, αφού αρκετοί Τούρκοι επιδιώκουν να γιορτάσουν το νέο έτος στα νησιά του Αιγαίου.

Τα παραπάνω μεγέθη καθιστούν την Τουρκία τη μεγαλύτερη τουριστική αγορά για τη Λέσβο, καθώς δίνει το μεγαλύτερο αριθμό τουριστών ανά εθνικότητα. Κι επιπλέον, οι Τούρκοι τουρίστες προσεγγίζουν το 50% του συνόλου των αφίξεων από τις χώρες της Ευρώπης με πτήσεις τσάρτερ. Βεβαίως ο αριθμός των διανυκτερεύσεων που πραγματοποιούν στη Λέσβο είναι μικρός, δύο με τρεις, σε σχέση με τις διανυκτερεύσεις που πραγματοποιούν οι Ευρωπαίοι τουρίστες (από επτά έως εννέα κατ’ άτομο). Τούτο συμβαίνει είτε γιατί δε γνωρίζουν αρκετά πράγματα για τη Λέσβο, είτε γιατί αντιμετωπίζουν το νησί ως τουριστικό προορισμό ενός μεγάλου Σαββατοκύριακου, όπως συνηθίζουν να λένε οι τουριστικοί πράκτορες.

Παρά την ικανοποίηση που υπάρχει σε πολλούς επιχειρηματίες του τουριστικού τομέα, ο κλάδος - ως σύνολο - δείχνει απροετοίμαστος να δεχθεί τον τουρισμό του Σαββατοκύριακου, επειδή είναι προσανατολισμός σε μια άλλη μορφή.

Παραμένουμε φτωχός συγγενής
Παρά τη θετική εικόνα που διαμορφώνουν οι αυξητικές τάσεις των αφίξεων Τούρκων, η Λέσβος παίρνει ένα πολύ μικρό μέρος των συνολικών αφίξεων στη χώρα μας, παρά την εγγύτητα του νησιού στα τουρκικά παράλια. Οι αφίξεις Τούρκων τουριστών στην Ελλάδα ξεπερνούν τις 500.000 ετησίως.

Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, αρκεί να δούμε τι γίνεται στη γειτονική Χίο. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Αλήθεια», στο τέλος του Ιουλίου τού 2012 οι αφίξεις Τούρκων τουριστών ήταν 20.799, όταν στη Λέσβο ήταν 10.306. Δηλαδή το γειτονικό νησί επισκέφτηκε διπλάσιος αριθμός. Το 2011, στο σύνολο του έτους οι αφίξεις Τούρκων τουριστών στη Χίο ήταν 39.439, ενώ στη Λέσβο 15.146. Δηλαδή η Χίος είχε υπερδιπλάσιες αφίξεις.

Βασικό πλεονέκτημα του νησιού, η εγγύτητά του στη Σμύρνη και η καλή ακτοπλοϊκή σύνδεση με το λιμάνι τού Τσεσμέ. Όσον αφορά στα προηγούμενα χρόνια, η Χίος μετρούσε 23.717 αφίξεις το 2010 όταν στη Λέσβο μόλις που ξεπέρασαν τις 10.000 και 15.348 το 2009 όταν στη Λέσβο ήταν ελάχιστοι οι Τούρκοι τουρίστες. Το 2008 δε, ήταν 14.571 όταν στη Λέσβο ήταν άγνωστοι οι Τούρκοι τουρίστες.

Συνεπώς, από εδώ και πέρα είναι ανάγκη να γίνει μεγαλύτερη και αποτελεσματικότερη προβολή της Λέσβου και των τουριστικών μονάδων της στις μεγάλες τουρκικές πόλεις, να βρεθούν λύσεις στην αεροπορική και ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού με την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη, να παταχθούν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας που παρατηρούνται σε βάρος των τουριστών. Επίσης να δημιουργηθούν νέα κίνητρα προσέγγισης των Τούρκων τουριστών στο νησί (π.χ. ανάδειξη των οθωμανικών μνημείων και της νυχτερινής ζωής).

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey